Home Teste Test drive: Toyota C-HR: Tentație multiplă

Test drive: Toyota C-HR: Tentație multiplă

de Dan Damian
Toyota C-HR

Am testat noua generație Toyota C-HR, unul dintre cele mai atractive modele Toyota la nivel estetic și nu doar atât, care face acum un salt important. Inclusiv la preț.

Încă de la lansarea primei generații (2017), Toyota C-HR a fost un model oarecum atipic în gama constructorului japonez. Părea că inginerii au uitat să-i controleze pe designeri, și aceștia și-au permis să conceapă o formă dinamică, atractivă, genul de mașină care iese în evidență și te face să-i arunci mai multe priviri. A fost bine, pentru că, acum, la a doua generație, s-a întâmplat același lucru, ba chiar cu o mai mare intensitate. Bine, între timp se pare că Toyota a înțeles că designul are cel puțin aceeași importanță ca excelentele sisteme de propulsie hibridă – așa îmi explic și faptul că noul Prius este primul (și singurul) dezirabil din punct de vedere estetic.

Toyota C-HR

Revenind la Toyota C-HR, noul model atrage priviri din toate părțile, dar în primul rând cu cea anterioară, unde vedem farurile în stilul literei C, a căror parte inferioară se continuă perfect cu conturul grilei de mari dimensiuni pentru clasa mașinii. Spatele etalează stopuri înguste, scoase în profil, a căror linie de leduri se duce către centrul hayonului, unde încadrează literele „C-HR“ luminate atunci când te apropii de mașină și care produc secvența luminilor de întâmpinare. Sportiv arată și eleronul profilat din două segmente, aflat deasupra lunetei.

Din profil, aceeași siluetă de SUV-coupé, dar ușor domolită de faptul că, din păcate, mânerele portierelor din spate, disimulate în montant la prima generație, au coborât în poziția clasică. Dar ele nu sunt clasice, ci stil flush – pentru prima dată o astfel de soluție la un model Toyota. Arată interesant, dar mi-aș fi dorit să le facă retragerea mai silențioasă, fiindcă am tresărit de fiecare dată când am plecat de pe loc și s-au retras automat.

Toyota C-HR

La interior, ai senzația că spațierea este asemănătoare cu a modelului anterior. Nu prea e, sunt multe elemente noi, scaune surprinzător de bune, cu tetiere integrate (la cele din față), iar plusul de calitate a materialelor este evident. Tabloul de bord e complet digital, cu trei moduri de afișaj, de unde afli (pe lângă informațiile esențiale), în special date legate de avantajele sistemului hibrid de propulsie. În centru, un nou display de 12,3 inchi (8 inchi la versiunile inferioare de echipare), foarte bun ca grafică și reacții, pe care poți vedea la lucru și sistemul de propulsie. CarPlay și Android Auto wireless sunt standard. Mi-au plăcut comenzile climatizării, cu butoane fizice, dar schimbătorul pare prea mic.

În spate, spațiul este limitat pentru cei care au peste 1,8 metri, iar senzația e de oarecare izolare, pentru că geamurile sunt destul de mici. Portbagajul are 362 de litri, iar spătarul banchetei se rabatează în așa fel încât formează o suprafață perfect plană.

Hibrid integral

Am testat cea mai puternică versiune de motorizare, hibridă, dacă nu luăm în calcul PHEV-ul. Oricât de ciudat ar suna un propulsor de 2 litri la o mașină de nici 4,4 metri, asta găsești sub capota lui C-HR. Acesta produce 153 CP și este ajutat de un motor electric, de 113 CP, plasat în față, dar și de unul de 41 CP, plasat pe puntea din spate. Așadar, tracțiune integrală (AWD-i). În total, poți conta pe 196 CP gestionați de o cutie de viteze CVT. Ca urmare, C-HR stă chiar bine la capitolul dinamică. Cu accelerații susținute și suspensie care te îmbie să abordezi sportiv secțiunile virajate, mașina e foarte plăcută la condus și confirmă cumva impresia pe care o ai privind designul exterior.

Toyota C-HR

Ai și patru programe de rulare, Eco, Normal, Sport și Custom, selectabile de la o tastă verticală, fizică, mult prea mică pentru a fi confortabil de acționat. În Sport, nu prea rulezi strict electric, dar motoarele dau tot ce pot. Aici, percepi și faptul că ai sub capotă un propulsor termic – uneori, îl auzi înfundat, dar tare (ajunge la 6000 rpm), în timp ce mașina accelerează, și parcă ai vrea să simți inflexiunile unei cutii cu raporturi fixe. În Normal, sistemul gestionează situația în așa fel încât să ai la dispoziție și putere, dar și rulare electrică atunci când este cazul, iar Custom se referă la setarea răspunsului motorului și direcției. Modul Eco este cel mai potrivit când nu te grăbești și rulezi în trafic intens sau în oraș. Simți cum se înmoaie răspunsul accelerației și ai șansa să obții consumuri excelente, cu ajutorul bateriei de 0,91 kWh (capacitate brută).

Am mers pe drumuri secundare cu un consum de 4,9 l/100 km, iar pe o secțiune mai lentă computerul de bord arăta că am rulat 80% doar cu propulsie electrică. Și în condițiile unui condus normal, nu prea treci de 5,4 l/100 km, doar dacă vrei sport pe urcări ajungi la 8. Cumva, aceste valori care se învârt în jurul cifrei 5 mă duc cu gândul la sistemul e:HEV al celor de la Honda, cu care am reușit performanțe de consum similare.

v

Tracțiunea integrală ajută nu atât la rularea dinamică, cât mai ales pe suprafețe cu aderență redusă. Este chiar liniștitor să știi că poți face o urcare pe zăpadă fără teama că roțile anterioare nu fac față. E adevărat, ai doar 14 CP în spate, dar n-ai nevoie de mai mult în scenariile descrise mai sus.

Toate acestea costă 43.473 de euro (42.958 în varianta bicoloră, alb-negru). Dar nu trebuie să ajungeți chiar aici. Toyota C-HR este disponibil, la bază, cu un motor termic de 1,8 litri și unul electric, care furnizează în total 140 CP, dar are valori puțin mai bune la nivelul consumului. Iar în acest caz, prețul pornește de la 33.689 de euro.

Text: Dan Damian/Foto: Bogdan Paraschiv

Verdict: 4 stele

La cum arată, se conduce și cât de eficient este noul C-HR, ar merita 4,5 stele. Dacă n-ar fi însoțit saltul acesta calitativ și de o creștere substanțială de preț. Peste 40.000 de euro este o sumă destul de mare pentru un model subcompact, căruia nu-i rămâne decât să atragă cumpărători prin design, economie și echipare.

DATE TEHNICE

Caroserie: SUV cu 5 locuri. L × l × h: 4362 × 1832 × 1558 mm. Ampatament: 2640 mm. Portbagaj: 362 l. Rezervor: 43 l

Tren de rulare: Suspensie față MacPherson, spate paralelogram deformabil. Frâne cu discuri ventilate față, discuri spate. Direcție servoasistată electric. Pneuri: 225/50 R19

Transmisie: Tracțiune integrală, cutie automată CVT

Propulsie: Motor termic L4, benzină, 1487 cm3, putere maximă 112 kW (152 CP)/6000 rpm, cuplu maxim 190 Nm/4400–5200 rpm. Motor electric 1 cu funcție de propulsor/generator, putere maximă 83 kW (113 CP), cuplu maxim 206 Nm Motor electric 2 cu funcție de propulsor/generator, putere maximă 30 kW (41 CP), cuplu maxim 84 Nm. Putere maximă totală: 144 kW (196 CP). Cuplu maxim total: nc. Capacitate brută baterie: 2,1 kWh

Performanțe: 0–100 km/h    7,9 s, Viteză maximă 180 km/h, Consum mediu            5,1 l/100 km

Preț de bază: Toyota C-HR 2.0, Hybrid, AWD, Exclusive       42.958 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.