Versiunea break revine în gama Civic după o pauză de mai multe generații. Este o revenire în forță, după cum aveam să aflăm în urma testului nostru.
Text: Alexandru Gugoașă. Foto: Dragoș Savu
Honda Civic Tourer – în spatele acestei denumiri se ascunde unul dintre cele mai practice breakuri din clasa compactă. Lucru ciudat, dacă ne gândim că de fapt Civic mizează pe cu totul alte atribute, cum ar fi design futurist sau tehnologii de ultimă generație, însă Honda vrea acum să arate că, la nevoie, poate extrage încă un as din mânecă. Din start, o scurtă privire pe specificațiile mașinii scoate în evidență faptul că acest break are un portbagaj gigantic – 624 l. Și asta cu bancheta în poziție verticală. Mai mult, portbagajul are fund dublu, care ascunde un alt spațiu de depozitare impresionant ca dimensiuni. Reversul medaliei este că lipsește roata de rezervă, cei care cumpără un astfel de model trebuind să se mulțumească, din păcate, cu un kit de reparație pentru roți. Variabilitatea interiorului e subliniată de bancheta cu o serie de funcții. Aceasta se poate rabata complet, manevră prin care se creează o suprafață plană. Mai mult, șezutul său se poate ridica în poziție verticală, pentru a facilita încărcarea obiectelor voluminoase în spate.

Cu greu veți găsi în clasa compactă o mașină mai spațioasă la interior decât această Honda Civic Break. Scaunele din față sunt foarte confortabile.
Să nu credeți însă că spațiul interior pentru pasageri a fost sacrificat în favoarea celui destinat bagajelor. În spate, libertatea de mișcare pentru genunchi și cap este printre cele mai bune din segment, iar dimensiunile exterioare nu ies din limitele clasei compacte. Civic Tourer are o lungime de doar 4,535 m și o lățime de 1,77. Ceea ce înseamnă că, teoretic, ar trebui să fie și ușor de parcat. Spunem teoretic pentru că vizibilitatea spre spate reprezintă o problemă din cauza montanților groși și a rândului trei de geamuri, cu dimensiuni reduse. Aici se vede un anumit compromis realizat în favoarea designului, de altfel reușit.
Test comparativ: breakuri de lux
Planșa de bord este similară cu cea a hatchbackului, ceea ce înseamnă că se laudă cu același design aparte. Ergonomia e de asemenea foarte bună, comenzile fiind clare și amplasate logic. Finisajele și materialele, cel puțin în cazul versiunii testate de noi, sunt peste media clasei, lucru de așteptat din partea Honda. Dotările de confort se situează la un nivel foarte bun chiar și pentru versiunile de bază. Cea testată de noi, Executive, este vârful de gamă și vine cu scaune încălzite, tempomat inteligent ce păstrează distanța față de mașina din față și climatizare automată cu reglaj pe două zone. Varianta Executive are și o serie de sisteme menite să ajute la manevrele de parcare. În afară de senzori acustici, există și cameră pentru marșarier ce afișează imagini pe ecranul sistemului de navigație și un asistent la ieșirea din parcare cu spatele, care îl avertizează pe șofer în cazul apropierii unei alte mașini.
Civic Tourer poate fi echipat și cu alte sisteme de asistență foarte utile. Amintim aici sistemul de frânare în caz de coliziune, cel care avertizează în privința iminenței unei coliziuni frontale și sistemul menit să urmărească unghiul mort și să-l atenționeze pe șofer în cazul în care acesta se decide să facă o depășire sau o schimbare de bandă în condiții nesigure.

Honda Civic Tourer ne dovedește că o mașină care arată bine poate să fie și foarte practică. Cu un portbagaj enorm și o variabilitate de invidiat a interiorului, breakul japonez este un concurent serios pentru modelele europene mai titrate.
Clienții de Civic Tourer pot alege între două motorizări – una pe benzină (1,8 l) și alta diesel (1,6 l, 120 CP). Noi am avut la test versiunea pe benzină, cu motor aspirat de 142 CP. Din start, trebuie să menționăm că, fiind vorba de o mașină japoneză, ne așteptam să conducem un motor de turație. Așa s-a și dovedit pe parcursul testului. Pentru a obține performanțe, propulsorul aspirat trebuie să treacă de 3500 rpm, altminteri pare prea cuminte. Cert este că ne-am fi dorit ceva mai mult cuplu și la turații joase, mai ales dacă ar fi să comparăm acest motor cu excelentul diesel cu 300 Nm.
Cutia cu șase trepte e bine etajată, iar schimbătorul de viteze are o timonerie precisă. Suspensiile oferă un confort aproape desăvârșit, chiar și în cazul în care mașina este dotată cu jante de 17 inchi. Versiunile superioare de echipare au și amortizoare spate adaptive, cu trei moduri de funcționare – Dynamic, Confort și Normal. Rolul lor este mai degrabă să mențină constantă garda la sol în cazul în care mașina e foarte încărcată.
Cel mai ieftin Civic Tourer costă 21.439 de euro și este echipat cu motorul pe benzină, de 1,8 l. Versiunea testată de noi, 1.8 Executive cutie manuală, cu pachetul opțional ADAS II (include sistemele de siguranță active menționate mai sus), are un preț de 30.988 de euro. Honda oferă din start un discount de 2728 de euro din prețul de listă și, pentru toate modelele, există și o garanție completă de 5 ani sau 160.000 km.
ams 6/2014
















Comentarii închise.