Home Teste Test Jeep Gladiator: American way

Test Jeep Gladiator: American way

de Răzvan Măgureanu
test Jeep Gladiator 2022

Ideea unui pick-up pe baza lui Wrangler este mai mult decât atrăgătoare, mai ales dacă e îmbrăcată într-o formă de lifestyle cu motor V6. Având un nume care sugerează multe, Jeep Gladiator vine pe piață într-un moment de plin declin al segmentului.

Foto: Bogdan Paraschiv

Din cauza normelor pentru emisii, pick-up-urile sunt pe cale de dispariție în Europa. Modele faimoase ani de-a rândul, precum Nissan Navara și Mitsubishi L200, au dispărut din ofertă. Și, inevitabil, și modelele derivate din ele, Fiat Fullback și Mercedes Clasa X. Practic, și VW a renunțat la a dezvolta un model propriu, viitorul Amarok preluând platforma lui Ford Ranger.

În general, pick-up-urile sunt modele utilitare, destinate muncilor grele, Toyota Hilux fiind cel mai reprezentativ exponent, însă VW și Mercedes au considerat că pot fi și mașini de aventură și lifestyle. Dar s-au înșelat, negăsind suficienți cumpărători în Europa, în special Mercedes, care era foarte scump. Exact în această nișă vrea să intre acum Jeep, cu Gladiator.

Când derivi un pick-up dintr-un off-roader apar multe constrângeri. Gabaritul foarte mare este pricinuit de faptul că, până la ușa din spate, Jeep Gladiator e practic un Wrangler, de la care a preluat portierele, capota, dar și parbrizul aproape vertical. Apoi, bena pare parcă adăugată, și acest lucru nu dă impresia de continuitate în design, cum este cazul la pick-up-uri construite special în acest scop, nu derivate dintr-un off-roader existent.

test Jeep Gladiator 2022

La fel de capabil ca Wrangler

Ideea unui pick-up bazat pe Wrangler sună foarte bine, având în vedere tradiția și aptitudinile în off-road ale lui Wrangler, mai ales că Jeep a mai avut pick-up-uri în gamă, ultimul dintre ele, Comanche, dispărând în 1992. Și Jeep nu a înșelat așteptările fanilor. La fel ca off-roaderul din care derivă, Gladiator este oferit în versiuni Sport, Overland și Rubicon, caracteristicile pentru off-road corespunzând versiunilor echivalente de la Wrangler. În Europa se vinde doar Overland, deocamdată.

Așadar, să trecem în revistă: sistem 4×4 Command Trac de tracțiune integrală nepermanentă, comutabilă în 4×4H și 4×4L mecanic, de la manetă, punți Dana 44 heavy duty, reductor cu raport de reducere 2,72:1, diferențial blocabil spate Tru-Lok, unghiuri de trecere excepționale, 43,6/20,3 și 26 de grade, gardă la sol 282 cm, masă remorcabilă 2722 kg. Ca și Wrangler, Rubicon are suplimentar bare stabilizatoare decuplabile – o premieră printre pick-up-uri –, și reductor cu raport de reducere de 4:1.

test Jeep Gladiator 2022

Așa cum ne așteptam, șasiul foarte solid, cu 78,7 cm mai lung decât al lui Wrangler, îi conferă lui Jeep Gladiator o rigiditate excepțională și îți dă încredere la abordarea terenurilor grele. Garda la sol e suficientă, unghiul de atac este uriaș și există și scuturi de protecție în față și în spate, care te fac să uiți de orice grijă. Însă pneurile Bridgestone Dueller strică toată plăcerea. Cum să montezi pe un pick-up atât de capabil niște pneuri cu profil de șosea? Și nici pentru șosea nu sunt bune, deoarece încep să chițăie în viraje, încă de la viteze mici, cuprinse între 30 și 40 km/h. Cu toate acestea, Gladiator se descurcă onorabil în off-road, chiar dacă, uneori, roțile mai patinează pe pietriș. Cu niște anvelope BF Goodrich pentru off-road, probabil că distracția în teren accidentat ar fi maximă.Suspensia este fermă, iar ruliul, foarte redus, însă confortul în off-road lasă de dorit.

Jeep și-a dorit ca Gladiator să atace zona de lifestyle, dar confortul suspensiei e departe de al lui Mercedes Clasa X, cu toate că și Jeep Gladiator are suspensie spate cu arcuri elicoidale, și nu cu foi, și un ampatament cu 49,2 cm mai lung decât al lui Wrangler, ceea ce ar trebui să favorizeze confortul. Dar, mai ales în off-road, pasagerii simt toate pietricelele de pe drum, iar la trecerea peste denivelări scurte se aude un zgomot neplăcut, de parcă suspensia a ajuns la capătul cursei.

Elegant, dar nepractic
Cu o lungime de peste 5,50 m, Gladiator este mai lung cu 20 cm decât majoritatea pick-up-urilor de pe piață, iar acest surplus nu îl ajută prea mult. În spate nu este loc mai mult decât la concurență, iar cu o lungime de 153 cm, bena nu e nici ea mai lungă. De aceea este nevoie de atenție la circulația în oraș și la parcare. Uneori ajută și camera din spate pentru off-road, care e orientată în jos și îți permite să vezi și obstacolele de la nivelul solului. Însă doar Rubicon are și cameră frontală pentru off-road.

test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022

Bena este căptușită cu un plastic rugos de foarte bună calitate și, spre deosebire de Navara/Clasa X, sistemul de închidere al acesteia e mult mai fiabil și mai practic. Iar ruloul cu sistem de închidere al benei (714 euro) funcționează, de asemenea, foarte bine și este dintr-un material de calitate foarte bună. Dar bena nu e practică, deoarece înălțimea ei, de numai 45 cm, este mult prea mică, iar între pasajele roților nu încape un europalet pe lat (1200 × 800 mm) cum e cazul la Amarok, fiindcă lățimea în această zonă este de numai 113 cm.

test Jeep Gladiator 2022

Interiorul a fost preluat de la Wrangler și place datorită senzației de off-road pe care ți-o induce, cu o planșă de bord aproape verticală, sistem multimedia cu ecran tactil și o ramă de plastic care imită cauciucul, materiale rezistente și de calitate, dar tapițeria de piele, cum vedeți în mașina de test, costă 2321 de euro. Gladiator este primul pick-up targa –
la fel ca la Wrangler, acoperișul se poate demonta, așa că te poți bucura de briza mării dacă rulezi pe un
drum de coastă.

test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022

Multă putere
Pentru că Jeep se adresează segmentului de lifestyle există un singur motor pentru Europa, un diesel V6 de la fosta generație Grand Cherokee, care este, de fapt, propulsorul Mercedes de 3 litri de la fostul ML. Un V6 diesel pare total inadecvat acestor timpuri, dar îi oferă multă putere și – surpriză plăcută! – consumă neașteptat de puțin. E mult mai puternic decât ne așteptam, iar pe un traseu combinat cu destul off-road, s-a descurcat cu numai 10,3 l/100 km (WLTP, 9,5 l/100 km).

În schimb, este zgomotos la accelerări și sună ca un diesel old school. Dar nu zgomotul motorului e cel mai deranjant, ci cel produs de arhaica antenă montată pe aripa din dreapta-față. Începând de la 100 km/h, scoate un șuierat neplăcut, și singura soluție este să o demontezi. Însă, pentru operațiunea asta, ai nevoie de o cheie.

În ciuda gabaritului mare, Gladiator se conduce ușor și plăcut, nu se înclină aproape deloc în viraje, iar direcția nu este prea asistată și oferă un feeling plăcut, la fel ca și în cazul lui Wrangler.

Cu un preț de de peste 70.000 de euro pentru versiunea Overland, Jeep este foarte optimist. Însă, cu acest confort slab al suspensiei, va fi greu să se impună pe piață la preț de Mercedes Clasa X V6.

test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022test Jeep Gladiator 2022

Concluzie

Prin performanțele motorului și echiparea interioară, Gladiator este un foarte atractiv pick-up de lifestyle. Așa cum ne așteptam, e și excepțional în off-road, dar nu cu pneurile Bridgestone cu care vine standard. Însă confortul suspensiei este departe de al unui model de lifestyle, iar bena nu e deloc practică.

Caroserie
Pick-up cu 4 uși și 5 locuri. L × l × h: 5591 × 1894 × 1843 mm. Ampatament: 3488 mm. Dimensiuni benă: 1503 × 1440/1130 × 450 mm. Masă proprie: 2403 kg. Rezervor: 71 l. Rezervor AdBlue: 19,5 l
Tren de rulare
Suspensie independentă, punți rigide față și spate, cu arcuri elicoidale, direcție servoasistată electric, cu pinion și cremalieră, discuri ventilate față și spate. Pneuri: 255/70 R18
Transmisie
Tracțiune integrală nepermanentă, diferențial blocabil spate, reductor, cutie automată cu 8 trepte
Propulsie
V6 turbodiesel. Cilindree: 2987 cm3. Putere maximă: 194 kW (264 CP)/3600 rpm. Cuplu maxim: 600 Nm/1400–2800 rpm
Performanțe
0–100 km/h 8,6 s
Viteză maximă 177 km/h
Consum mediu WLTP 9,5 l/100 km
Emisii CO2 248 g/km
Preț de bază
Jeep Gladiator Overland   71.740 euro/ (68.153 euro cu promoție)

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.