Home Motorsport TEST: Mercedes-Benz AMG GT R – Eliberarea bestiei

TEST: Mercedes-Benz AMG GT R – Eliberarea bestiei

de

Atent construită în jurul ideii de dinamism, versiunea de vârf a modelului GT este dotată cu un motor V8 de 585 CP bine configurat. Să intrăm direct în subiect: AMG GT R ne propune să-i dăm bice pe virajele circuitului Algarve din Portimao (Portugalia), după ce, vara trecută, ni se descoperise într-o apetisantă și exclusivă tură pe un circuit german.

Sărim direct în scaunul-scoică din interiorul complet dotat al AMG GT R-ului nostru. Ne atrage atenția butonul galben din centrul consolei, care controlează cele nouă (!) moduri posibile de setare a controlului tracțiunii și sta­bilității. Prima răsucire: modul Sport. Cei 585 CP și 700 Nm dezvoltați de V8-ul de 4 litri dotat cu un turbocompresor mai puternic împing cu forță, dar nu exagerat. După cum ne transmite și directorul AMG, Tobias Moers: „La final este vorba despre omogenitatea întregului pachet și de cât de inteligent sunt conectate între ele componentele“. Iar GT R e capabil să impună standarde. Roțile din spate pot fi direcționate cu ajutorul unor actuatoare electrice, cu scopul de a îmbu­nă­tăți și mai mult stabilitatea în viraje, comparativ cu versiunea să-i spu­nem standard. Pneurile late, furnizate de Michelin, sunt și ele de ajutor. Ade­rența poate fi ruptă doar la limită, când scâșnetul lor este acoperit de urletul eșapamentului din titan.

Performantul automobil cântărește acum 1,6 tone la gol, după ce inginerii i-au aplicat o dietă extinsă de fitness automobilistic: plafonul, contraaripile și cardanul sunt realizate din CFRP (Carbon Fiber Reinforced Polymer). Greutatea a scăzut în punctele esen­țiale, iar distribuția maselor pe punți este ideală: 47/53% față/spate. Sunt prezente și ingrediente aerodinamice sofisticate, cum ar fi fantele de aerisire cu geometrie variabilă și un sistem adaptiv (în funcție de stilul de șofat) de flapsuri de sub mașină. Împreună, acestea reușesc să îmbunătățească forța de apăsare pe puntea față, în timp ce reduc rezistența la înaintare.

AMG GT R: Runda a doua

Este timpul să decuplăm ESP-ul și să setăm controlul tracțiunii la un nivel intermediar. La apăsarea pedalei de accelerație, spatele mașinii, mai lat cu 6 cm decât cel al modelului de bază, împinge hotărât, acumulând viteză. Controlul tracțiunii reglează aproape imperceptibil forțele impuse de exploziile motorului, ajutându-te să-ți păstrezi echilibrul pe „cercul lui Kamm“. Tot ansamblul este foarte eficient, foarte rigid și totuși atât de confortabil și dedicat unui singur scop: să te poți distra pe cinste! For­țezi un drift subtil pe virajul rapid în rampă, te confrunți cu cerul albastru care ți se descoperă complet prin parbrizul îngust, auzi scâșnetul pneurilor spate late de 325 mm, motorul și transmisia lucrând într-o uniune perfectă – și zâmbești! Dragă echipă AMG, se pare că ai reușit să faci probabil tot ce este posibil cu acest AMG GT R, felicitările noastre!

Plusuri: Precis, comportament rutier deosebit de previzibil, motor puternic cu răspuns fin, tracțiune bună
Minusuri: Preț mare 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.