Home Teste Test: Nissan Qashqai 1.5 dCi

Test: Nissan Qashqai 1.5 dCi

de

_RBC1825

Noul Nissan Qashqai își propune să continue trendul ascendent al prime generații, care s-a vândut surprinzător de bine, în peste două milioane de exemplare.

Text: Cristian Sterea. Foto: Radu Chindriș

 

În 2007, momentul lansării primei generații, Qashqai a reprezentat un pariu imens pentru Nissan. Ideea din spatele mașinii presupunea oferirea unui crossover mai mare și mai practic decât un hatchback de clasă compactă, la prețuri similare. Însă numele un pic ciudat și dimensiunile care nu îl încadrau într-un segment anume aduceau în ecuație necunoscute ce ar fi putut pecetlui succesul comercial. De fapt, japonezii au jucat totul pe cartea neconvenționalului, atât numele (destul de greu de scris și de citit), cât și conceptul confirmând această abordare. Din fericire pentru Nissan, Qashqai a fost bine primit de către public, vânzările continuând să crească de la an la an, chiar până în momentul schimbării de generație, lucru rar întâlnit în ciclul de viață al unui model, care își pierde din strălucire odată cu trecerea timpului.

Cea de-a doua generație duce mai departe ideea modelului precedent: un crossover cu alură de SUV, ce poate primi tracțiune integrală in extremis – în cazul de față, doar pe versiunea de motorizare diesel de top. Dar, pentru Qashqai, bătaia peștelui nu este aici, ci la versiunile de bază, cea diesel de 1,5 litri fiind una dintre ele. Pe de altă parte, dimensiunile au evoluat spectaculos tocmai către segmentul SUV, mașina fiind acum mai lungă cu 47 mm și mai lată cu 20. În schimb, înălțimea a fost scăzută cu 15 mm în vederea punctării mai bine în plan dinamic, lucru care a cam lipsit modelului precedent. Paradoxal, nu doar înălțimea a scăzut, ci și greutatea, care, la această generație, oprește cântarul cu 40 kg mai devreme.

Designul a îmbrățișat noua identitate de marcă Nissan și propune acum linii pronunțate, detalii moderne și, per total, un aspect general mai tineresc. Partea frontală a devenit mai expresivă grație farurilor cu o privire tăioasă, care integrează lumini de zi cu leduri, și nervurilor de pe capotă, ce se continuă cu un V cromat amplasat pe grila radiatorului, în centrul căreia tronează sigla Nissan de dimensiuni mai mari. Pe lângă înălțimea generală mai mică, partea laterală plusează în direcția dinamismului prin „umerii“ puși clar în evidență și plafonul ce coboară ușor către spate. Posteriorul nu face notă discordantă, ci continuă în direcția sportivității prin aceleași linii pronunțate, blocurile optice elaborate și eleronul integrat în hayon, amplasat deasupra lunetei.

Grupate logic, multe funcții pot fi accesate prin intermediul computerului de bord.

Grupate logic, multe funcții pot fi accesate prin intermediul computerului de bord.

Noile proporții exterioare conturează un habitaclu simțitor mai încăpător, inclusiv spațiul la cap al pasagerilor din spate fiind mai mare cu 10 mm, în ciuda scăderii înălțimii exterioare. Mai mult, portbagajul a câștigat 20 de litri, oferind acum un volum maxim de încărcare de 439. De asemenea, podeaua are fund dublu, iar prin rabatarea spătarului banchetei se obține o suprafață plană de încărcare. O evoluție pozitivă remarcăm și la nivelul bordului atât prin materialele folosite la finisare, cât și prin sistemele de confort propuse, ce dispun de comenzi cu o ergonomie mulțumitoare. În ceea ce privește detaliile, cârcotașii încă mai pot identifica mici scăpări, dar per total saltul este uriaș față de modelul anterior. Nu lipsesc nici spațiile de depozitare în care pot fi „parcate“ nimicurile indispensabile. Piesa de rezistență a habitaclului este reprezentată de ecranul tactil al sistemului de navigație ce propune o rezoluție conformă cu standardele actuale și o grafică atractivă. În plus, între ceasurile tabloului de bord se găsește un al doilea display, cu o dimensiune de 5 inchi, pe care sunt afișate informațiile computerului de bord.

Test comparativ: SUV-uri cu motoare diesel

Cea mai mare surpriză vine din partea sistemelor de asistare a șoferului. Sub umbrela Safety Shield, găsim un întreg arsenal de echipamente moderne destinate creșterii siguranței pasagerilor: sistem de evitare, prin frânare automată, a potențialelor tamponări la viteze mici, cameră video pentru recunoașterea semnelor de circulație, sistem de detectare a gradului de oboseală a șoferului, avertizor la ieșirea involuntară de pe banda de mers, asistent pentru faza lungă și sistem de detectare a autovehiculelor aflate în unghiul mort al oglinzilor retrovizoare exterioare. De asemenea, sistemul Around View Monitor, grație celor patru camere video montate fiecare pe câte o latură a mașinii, permite supravegherea pe ecranul sistemului de navigație a zonelor din imediata vecinătate a mașinii, pe întreg perimetrul acesteia. Suplimentar, este disponibil și un sistem de asistență la parcare, ce manevrează singur mașina atât la parcările laterale, cât și perpendiculare.

Motorul 1.5 dCi este rezervat în privința consumului de combustibil și își îndeplinește decent sarcinile de serviciu, fără a smulge însă ropote de aplauze la accelerații.

Motorul 1.5 dCi este rezervat în privința consumului de combustibil și își îndeplinește decent sarcinile de serviciu, fără a smulge însă ropote de aplauze la accelerații.

În versiunea de motorizare 1.5 dCi, Qashqai nu pare preocupat de doborârea vreunui record de viteză. Totuși, cei 110 CP și cuplul motor de 260 Nm, oferit încă de la 1750 rpm, nu dezamăgesc, reprizele fiind mulțumitoare în ciuda cutiei de viteze cu șase trepte etajate ceva mai lung. Avantajele acestui diesel se văd însă la pompă, loc pe unde trebuie să treci destul de rar, consumul mediu real situându-se pe la 5 l/100 km. Alte bile albe le primește pentru sistemul auto stop/start oferit standard și silențiozitatea la turații mici.

La drum, Qashqai arată o indiferență aproape sfidătoare față de gropi. Cu excepția unor mici comentarii venite din partea articulațiilor, partitura de gropi regăsită pe drumurile patriei nu reușește să pună în dificultate noile amortizoare cu piston dublu. Pe de altă parte, trenul de rulare spate nu mai este de tip multilink decât la versiunile dotate cu tracțiune integrală, dar acest lucru nu afectează ținuta de drum. Fără a impresiona, mașina este sigură pe viraje și nu se înclină indecent de mult. Totuși, direcției i-ar prinde bine un feedback superior, ambele setări, Normal și Sport, fiind destul de secretoase în dezvăluirea solicitărilor de pe puntea față.

Test: Škoda Yeti Outdoor 2.0 TDI 4×4

Pentru a îmbunătăți comportamentul rutier, Qashqai propune trei sisteme electronice grupate sub apelativul Chassis Control, toate acționând prin intermediul sistemului ESP și al frânelor: Body Motion Control (elimină tangajul), Active Engine Brake (la transmisia automată, preia funcția frânei de motor) și Active Trace Control (îmbunătățește dinamica și tracțiunea, simulând un diferenția cu blocare automată). Nu lipsesc nici sistemele de asistare la pornirea din rampă sau la coborârea pantelor.

Una peste alta, noua generație Qashqai se dovedește a fi un mare pas înainte pentru Nissan. În ciuda designului cu accente sportive, crossoverul japonez se pliază mai bine pe nevoile unei familii, fiind practic, confortabil și economic.

ams 6/2014

Motorul 1.5 dCi este rezervat în privința consumului de combustibil și își îndeplinește decent sarcinile de serviciu, fără a smulge însă ropote de aplauze la accelerații.
Grupate logic, multe funcții pot fi accesate prin intermediul computerului de bord.

Date tehnice

Articole similare

Comentarii închise.