Home Teste Test: Peugeot 2008 – adaptarea la piață

Test: Peugeot 2008 – adaptarea la piață

de

Peugeot_2008_076

Polivalența oferită de SUV-uri, aspectul impozant și sentimentul de siguranță indus sunt factorii hotărâtori pentru cei atrași de SUV-uri. Totuși, aceste automobile au, chiar prin configurația lor, și o serie de dezavantaje, cel mai mare fiind consumul ridicat. O caroserie mai mare și transmisia integrală (în majoritatea cazurilor, permanentă) își cer tributul atunci când oprești la pompa de carburant. Tocmai de aceea și, fiind unul dintre constructorii cei mai preocupați de scăderea consumului și a emisiilor de noxe, Peugeot a avut până în prezent o figurație mai mult timidă în clasa SUV, preferând să meargă mai degrabă pe mâna crossoverelor. Însă, această politică este ajustată pe parcursul acestui an, în care Peugeot a anunțat că va lansa nu mai puțin de cinci SUV-uri, primele două exponente fiind 2008 și noul 3008. 

Pentru a se apropia mai mult din punct de vedere stilistic de SUV-uri, noul 2008 are o parte frontală mai masivă, verticală, bare de amarare pe plafon și bandouri de protecție mai voluminoase, care îi oferă mai multă protecție și, deopotrivă, un aer mai dur, mai impunător. În rest, schimbările de ordin stilistic sunt subtile și doar un ochi avizat le-ar recunoaște de la prima privire. Inițial, l-am privit drept alegerea ideală pentru o domnișoară amatoare de SUV cu dimensiuni reduse, dar Peugeot spune că 62% din clienții lui 2008 sunt bărbați.

La interior, găsim același volan de dimensiuni reduse, deasupra căruia tronează tabloul de bord pe principiul head-up display, „tableta“ de pe consola centrală prin care sunt comandate marea majoritate a echipamentelor, și o ambianță șic, cum doar Peugeot știe să o creioneze. Concomitent cu acest facelift, materialele folosite la finisare sunt de mai bună calitate, iar asamblarea, mult mai riguroasă, argumente suficiente pentru a duce mai departe succesul comercial 2008. Sunt oferite patru versiuni de echipare: Acces, Active, Allure și, în premieră, GT Line. i-Cockpitul îți schimbă percepția (în bine) atunci când observi sau accesezi instrumentarul de bord. Dacă ne-ar fi prins noaptea la test, făceam o poză în care să vă arătam senzaționalul plafon iluminat cu laser… Portbagajul are un volum excelent, dar pasagerii din spate nu se simt tocmai bine pe bancheta cu spătar cam apropiat de verticală. Din puntul meu de vedere, aș fi preferat un portbagaj mai mic și un spătar mai înclinat.

Are o caroserie mai apropiată de a unui break, detalii stilistice de SUV, dar are 4×4? Răspunsul este nu! Mai puțin de 5% din proprietarii de SUV-uri folosesc transmisia integrală din dotare la adevăratul potențial, pentru că doar atâția părăsesc, ocazional, asfaltul. Restul își utilizează mașina pe drumuri amenajate, pe care o transmisie față deșteaptă este preferabilă uneia 4×4, din rațiuni ce țin de consum și poluare. Tocmai de aceea, în Occident majoritatea SUV-urilor sunt vândute cu transmisie 4×2. În aceste condiții, Peugeot a preferat să meargă pe mâna tracțiunii față, pe care să o garnisească cu un excelent sistem de management denumit Grip Control, ce gestionează transmisia pe cinci module: Standard, Zăpadă, Off-Road, Nisip și ESP Off. 

Peugeot_2008_056

Sub capota față, cinci motoare pe benzină (toate turbo, în trei cilindri, de 1,2 l) cu puteri curpinse între 82 și 130 CP sunt contracarate în ofertă de patru dieseluri (1,6 l BlueHDi) de 75–120 CP. Toate sunt Euro VI și „aruncă“ în aer între 90 și 114 g CO2/km. Am testat 2008-ul în versiunea dotată cu motorul de 1,2 l turbo, pe benzină, cu 110 CP. N-aș spune că era un monstru de sportivitate, dar mașina se mișca decent la capitolul reprize, cu condiția ca motorul să nu fie subturat. Consumul de carburant din test nu s-a apropiat de valoarea optimistă dată de producător, dar îi acord circumstanțe atenuante având în vedere faptul că mașina era „virgină“, iar rularea a fost făcută în mare parte prin traficul bucureștean, cu aerul condiționat la maxim. Ca la orice Peugeot, suspensia este confortabilă, cu un ușor accent pe fermitate, direcția e precisă, dar mi-ar fi plăcut să fie o idee mai incisivă. În schimb, la precizia schimbătorului de viteze mai trebuie lucrat. 2008 stă neașteptat de bine pe curbele atacate intempestiv. Înclinarea este redusă, iar aderența, omniprezentă. De notat că, în echiparea standard, sunt oferite anvelope M&S Goodyear Vector 4Seasons.

Una peste alta, 2008 este o ofertă demnă de luat în seamă dacă ești tânăr(ă), dacă vrei un SUV de oraș cu care să îți permiți mici escapade în natură, fără să fii arătat cu degetul de ecologiști când te oprești la benzinărie. Citiți mai multe despre Peugeot 2008 în ediția de iulie auto, motor și sport!

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.