Home Teste Test Porsche Panamera 4S E-Hybrid – Pretext pentru performanță

Test Porsche Panamera 4S E-Hybrid – Pretext pentru performanță

de Alin-Alexandru Ionescu

Deși hibridele plug-in au abilități ecologiste care le permit să ruleze electric în orașe, noua versiune 4S E-Hybrid din gama Panamera ne demonstrează că Porsche folosește electricitatea pentru a face mașinile mai rapide.

Panamera a avut versiuni hibride încă de la prima generație, pentru ca, ulterior, să se transforme chiar într-o gamă de sine stătătoare, care culmina cu explozivul (și un pic exageratul) Turbo S E-Hybrid. Să fim serioși, chiar are cineva nevoie de o limuzină (sau coupé cu patru uși, cum vreți să-i spuneți) care atinge 100 km/h în 3,2 secunde și lasă în urmă orice 911 care nu este Turbo? Exact, asta credeam și noi!

Între timp, odată cu revizuirea prin care a trecut Panamera în acest an, gama de modele hibride a ajuns la trei versiuni, existând chiar și una de mijloc, 4S E-Hybrid, menită să umple golul imens dintre 4 E-Hybrid și nenorocirea de Turbo S E-Hybrid, care acum a ajuns la 699 CP. De fapt, toate cele trei versiuni hibride plug-in dispun de cele mai noi tehnologii de electrificare de la Porsche și promit mai multă performanță atât în direcția la care te-ai aștepta de la un Porsche, cât și în ceea ce privește rularea în modul full electric.

Mai multă electrificare

4S E-Hybrid este încă o dovadă a lejerității cu care noile sisteme de propulsie hibridă oferă puteri care, în trecut, erau specifice doar celor mai puternice supercaruri. Pentru că, deși nu vorbim de un vârf de gamă, această Panamera oferă un total de 560 CP și 750 Nm, când cele două propulsoare își unesc eforturile.

Motorul termic de sub capota lui 4S E-Hybrid este același V6 de 2,9 litri utilizat și de alte modele ale mărcii (de exemplu, Macan Turbo, pe care l-am testat în vara acestui an), capabil să dezvolte 441 CP și 550 Nm. Acesta lucrează cu o transmisie automată cu opt rapoarte, care integrează și un motor electric de 100 kW, capabil să dezvolte 400 Nm de unul singur! Evident, cu toată această putere Panamera 4S E-Hybrid poate atinge 100 km/h în 3,7 secunde și continuă să accelereze până aproape de 300 km/h. Însă noi nu am putut verifica niciuna dintre aceste valori, condițiile meteo din ziua testului variind între ninsoare abundentă și ploaie torențială.

O altă valoare de interes este capacitatea bateriei, care a crescut de la 14,1 kWh, cât avea înainte de facelift, la 17,9. Autonomia de 54 km promisă de constructor în modul electric e suficientă pentru drumurile zilnice prin oraș, iar o altă veste bună este faptul că poate să se încarce cu puteri de până la 22 kW de la surse de curent alternativ, care au o răspândire mai mare decât cele la curent continuu.

Pentru cei care nu vor să-și bată capul cu încărcările la priză, Panamera poate fi folosită și ca un hibrid convențional. Motorul electric oferă primul impuls la plecarea de pe loc și este capabil să propulseze mașina pe cont propriu chiar și la viteze de autostradă, însă orice apăsare mai încrezătoare a pedalei de accelerație trezește la viață propulsorul termic. Atunci când e utilizată navigația, mașina se pregătește automat pentru a rula electric în zonele urbane, conservând bateria sau chiar încărcând-o în acest sens.

Însă oricât de ecologist s-ar pretinde acest Porsche cu inscripțiile sale verzui de pe spate și laterale, motorul electric se va transforma rapid într-un boost de performanță atunci când Panamera este condusă sportiv. Sunetul motorului V6 cucerește habitaclul (fără a avea însă notele aspre ale V8-ului de la versiunile Turbo), iar limuzina germană se aliniază la pretențiile dinamice ale celui de la volan. Poziția de condus joasă, direcția perfect echilibrată și precisă, modul în care cele 2300 kg distribuite în cei 5 metri de mașină pot răspunde la comenzi – toate par să încurajeze un condus sportiv. Chiar și în condiții precare de aderență, cum au fost cele din ziua testului, capabilitățile dinamice ale Panamerei rămân extrem de impresionante. Tracțiunea integrală și puntea spate directoare asigură o agilitate excelentă pentru o mașină cu dimensiuni atât de mari, iar sistemul de control al tracțiunii reușește să țină în frâu puterea imensă, chiar și atunci când pedala de accelerație este apăsată prea încrezător pentru o zi de iarnă. Aceasta fiind și o reconfirmare că, pe măsură ce devin mai puternice, automobilele moderne trebuie să ne apere tot mai mult mai ales de noi înșine.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.