După un start plin de avânt și optimism, mașinile electrice au început să reducă turația motoarelor. Autonomia redusă și prețurile ridicate nu prea par pe placul clienților. Totuși, Renault Kangoo Z.E. încearcă să schimbe această optică.
Text: Cristian Sterea. Foto: Radu Chindriș
Principalele cifre legate de Renault Kangoo Z.E. sunt următoarele: motor electric de 44 kW/60 CP, cuplu maxim de 226 Nm, baterii litiu-ion de 25 kWh, autonomie maximă de 160–175 km și o viteză limitată la 130 km/h. Prețul unei astfel de mașini e de circa 25.000 de euro, iar chiria pentru baterie este de 81 de euro/lună. Francezii au decis să închirieze bateria, în loc să o vândă odată cu mașina, pentru a ține prețul de achiziție la un nivel cât mai mic și pentru a-i scăpa pe clienți de grija fiabilității. În cazul în care capacitatea de stocare a bateriei scade sub un anumit nivel, aceasta va fi înlocuită. Încărcarea se poate face de la orice priză casnică în 8–10 ore, iar de la una de mare capacitate (32 A, 400 V), în doar 30 de minute. Costul unei încărcări ar trebui să fie de aproximativ 1,5 euro. Acestea fiind datele, Renault afirmă cât se poate de ferm că, la un rulaj de 15.000 km anual (cât este și limita maximă pe care o permite contractul de închiriere al bateriei), Kangoo Z.E. este mai rentabil decât omologii săi care consumă combustibil fosil.

În afara ceasurilor de bord adaptate propulsiei electrice, interiorul a rămas la fel de convențional și practic. Sistemul de infotainment este prevăzut cu telecomandă, iar cablurile de alimentare ar fi meritat un spațiu dedicat.
Pe de altă parte, testul practic schimbă oarecum datele problemei. În primul rând, autonomia scade până spre 110 km atunci când se rulează fără excese și cu mașina mai mult goală decât încărcată. Mulți ar putea să afirma că această valoare e prea mică pentru orice mașină din zilele noastre, dar vă spun cât se poate de sincer că a durat aproximativ jumătate de zi să acopăr distanța respectivă în traficul din București și prin împrejurimi. Bineînțeles, există un mic disconfort psihic când vezi pe display-ul computerului de bord o autonomie atât de mică, dar această barieră mentală este înlăturată încetul cu încetul. Cât privește costul reîncărcării bateriei, mi-e greu să vă dau o valoare certă, dar haideți să considerăm 2,5 euro, în loc de cei 1,5 înaintați de Renault. Cred că este mai mult decât acoperitor având în vedere că, la majoritatea mașinilor cu motoare termice, consumul real e cu maximum 50% mai mare decât cel indicat de constructor. Deci, cu aproximativ 2,5 euro se pot rula în jur de 100 km. În viața reală, un Kangoo diesel consumă aproximativ 7 l/100 km, ceea ce înseamnă aproximativ 9,4 euro. În concluzie, pentru a ieși pe profit, trebuie mai întâi ca suma de 81 de euro dată pe chiria bateriei să fie compensată de costul mai mic al alimentării. Cu alte cuvinte, sunt obligatorii minimum 81/(9,4–2,5) cicluri de 100 km – chiria bateriilor pe lună/câștigul realizat la parcurgerea fiecărei 100 de km –, adică peste 1173 km. Această distanță poate fi parcursă lejer într-o lună de către o mașină a unei firme de distribuție, de exemplu, dar nu trebuie uitat că nu se pot depăși 15.000 pe an sau 1250 pe lună. Adică, profitul maxim pe lună ar fi de 5,3 euro (77 km parcurși cu 2,5 euro/100 km, în loc de 9,4 euro), ceea ce ar conduce la un câștig anual din rulaj de 63,6 de euro. Nu pare o sumă convingătoare având în vedere că diferența de preț între o versiune convențională și aceasta electrică este de aproape 10.000 de euro. În cazul în care costul reîncărcării bateriei ar fi de 2 euro, profitul anual din rulaj ar ajunge la 138 de euro, iar dacă luăm în calcul valoarea indicată de Renault, de 1,5 euro, ar rezulta 213 euro economisiți. Evident că trebuie luate în calcul și stimulentele fiscale acordate pentru mașinile electrice (în Franța, de exemplu, ajung și la 5000 euro), precum și taxele, și impozitele mai mici. Deocamdată, acestea par să încline balanța într-o parte sau alta, și nu costurile de exploatare. Astea fiind zise, cheia problemei se pare că stă în mâna autorităților guvernamentale, care pot jongla inclusiv cu prețul benzinei/motorinei sau al energiei electrice și care ar trebui să se ocupe inclusiv de infrastructura de alimentare. Pe de altă parte, și întreținerea unei mașini electrice e mult mai puțin costisitoare.
Opel Ampera vs Toyota Prius Plug-in Hybrid
În ceea ce privește experiența la volan, Kangoo Z.E. își surclasează din punctul de vedere al confortului omologii cu propulsoare termice, deplasarea fiind foarte lină și silențioasă. În încercarea de a recupera cât mai multă energie la decelerare, mașina are o ușoară frână de motor atunci când se eliberează pedala de accelerație. Astfel, după o ușoară perioadă de acomodare, se poate conduce destul de mult fără a călca frâna. Pentru a nu-i surprinde pe ceilalți participanți la trafic, atunci când mașina decelerează mai pronunțat, stopurile sunt aprinse automat chiar dacă pedala de frână nu este călcată. În rest, Kangoo Z.E. propune același habitaclu imens și e confortabil pe denivelări.
ams 11/2013
Renault Kangoo Z.E., în flota Deutsche Post DHL














