Cel mai scump, mai exclusivist și mai luxos SUV din lume a trecut printr-un facelift anul trecut. Am condus versiunea „sportivă“ Black Badge Cullinan II, mai viscerală, după cum se exprimă Rolls-Royce, într-un decor idilic din Provence.
Ideea unui Rolls-Royce sportiv poate părea cea mai nepotrivită din lume. E ca și cum ai vrea să îl pui pe un lord britanic îmbrăcat într-un frumos costum din lână naturală să alerge într-o cursă de 10.000 de metri. Totuși, aici există o nuanță. Black Badge nu exprimă o sportivitate ieșită din comun, pentru că o mare parte din diferențele față de modelele normale se referă la ornamente, culori și materiale, care la facelift au fost personalizate la un nou nivel, dar, pe de altă parte, Black Badge înseamnă și un surplus de putere, și un sunet mai înflăcărat din evacuare când apeși mai tare pedala de accelerație.
Acest subbrand până la urmă, Black Badge, a fost creat pentru noua generație de clienți Rolls-Royce, care doresc să își conducă personal mașina și care vor să fie mai implicați și mai incitați în a conduce un Rolls. Cinci modele au primit acest tratament până acum – Wraith, Dawn, Ghost, Spectre și Cullinan –, doar tradiționalul Phantom nefiind oferit în versiune Black Badge, din motive lesne de înțeles.
SUV-ul Cullinan a beneficiat de tratamentul Black Badge imediat după lansare, în 2019, iar anul trecut, modelul a fost modernizat odată cu lansarea lui Cullinan Series II. Ca și alte modele Black Badge, Cullinan Series II este o versiune personalizată, care se adresează cumpărătorilor mai tineri care își conduc singuri mașina și care sunt gata să achite circa 60.000 euro în plus față de varianta normală. Și strategia a funcționat, deoarece Black Badge a ajutat Cullinan să devină cel mai vândut model Rolls-Royce, și pe unele piețe, versiunile Black Badge reprezintă jumătate din vânzări.
Black Badge Cullinan Series II a fost prezentat în același timp cu faceliftul lui Cullinan, vara trecută, iar producția a început toamna trecută. Mai multă personalizare
Ca și modelul Cullinan standard, Black Badge are modificări tehnice minime, dar o grămadă de evoluții cosmetice. Acum sunt mai multe elemente vopsite în negru, cum ar fi cadrul geamurilor și clanțele exterioare ale ușilor, pe lângă celebra statuetă Spirit of Ecstasy. Procedeul de vopsire este foarte laborios, fiind aplicate patru straturi de vopsea neagră după o pregătire prealabilă a suprafețelor, care la final sunt lustruite. De asemenea, evacuările sunt negre, iar prizele de aer din față au lamelele orientate în sens invers față de ale modelului standard. În schimb, pragurile nu mai sunt negre, ci vopsite în culoarea mașinii.
Dar marea diferență după facelift este noua parte frontală, cu grila radiatorului având margini mai bine evidențiate, mai puțin rotunjite, o nouă formă în V sub grilă și noile lumini de zi în L întors care flanchează farurile și conferă un aer de monolit întregii zone din față. De asemenea, Black Badge are jante noi, de 23 de inchi, cu zece spițe finisate în argintiu și negru lucios, în loc de 22 înainte, prin care se observă etrierele negre, dar cumpărătorul poate alege diverse culori.
Interiorul este complet schimbat, după mai bine de 100 de ani Rolls-Royce renunțând la indicatoarele analogice, în favoarea unor instrumente de bord digitale. Acestea sunt disponibile în mai multe layouturi, dar nu le poți schimba între ele, ci trebuie să alegi unul din cele cinci disponibile la Black Badge atunci când cumperi mașina. Sistemul multimedia Spirit integrează acum și aplicația Whispers, care îi permite proprietarului să își urmărească mașina și să trimită destinații de navigație din telefon în mașină.
Consola centrală este finisată în ceea ce Rolls-Royce numește Technical Carbon, adică o complexă țesătură din fibre de carbon cu fibra la vedere, rezultând un model precis de forme geometrice care creează un efect tridimensional. Sunt 23 de straturi de fibră de carbon, fiecare finisat cu șase straturi de lac înainte de a fi lăsate să se întărească timp de 72 de ore. Întregul proces durează trei săptămâni. Dar o adevărată operă de artă este noua tapițerie din fibre de bambus pe care e cusut un motiv ce imită capetele de frânghie care se împletesc pe iahturile cu vele. Acest proces, care încorporează 2,2 milioane de cusături și 17 km de fir, durează 20 de ore, și Rolls-Royce produce doar două astfel de modele pe zi. Sunt disponibile trei culori de tapițerie, neagră, ca la mașina de test, liliachie și ciocolatie, și 51 de culori ale firului. Poți să îți configurezi mașina cu patru sau cinci locuri și ai tot timpul la dispoziție un portbagaj cuprins între 600 și 1930 de litri.
Un V12 pentru istorie
Sub capotă se află același motor V12 twin-turbo de 6,75 litri de dinainte, fără niciun fel de electrificare. Dezvoltă 600 CP și 900 Nm, cu 29 CP și 50 Nm mai mult decât la modelul normal. Nici nu ar avea nevoie de electrificare, deoarece cuplul maxim, de 900 Nm, este disponibil încă de la 1700 rpm, cu numai 700 rpm mai sus de turația de ralanti. Ca și la modelul normal, există butonul Low în capătul manetei schimbătorului de viteze de pe coloana volanului, iar prin apăsarea lui, schimbările de trepte sunt cu 50% mai rapide când pedala de accelerație e apăsată la 90% din cursa ei. Special la Black Badge, cursa pedalei de frână a fost scurtată, pentru un răspuns imediat la apăsarea ei. De asemenea, când se apasă butonul Low, sunetul motorului V12 devine mai intens decât la versiunile normale.
Motorul transmite puterea la toate roțile prin intermediul cutiei automate ZF cu opt trepte și, utilizând platforma de la Phantom, Cullinan Black Badge are o structură a caroseriei din aluminiu și direcție integrală. Suspensia pneumatică adaptivă are brațe duble la puntea din față și multilink la cea din spate. Nu poți modifica însă modurile de rulare, dar suspensia citește drumul cu ajutorul unor camere și adaptează amortizoarele la eventualele denivelări, iar barele stabilizatoare active controlează eficient ruliul acestui mastodont.
În modul Off-Road, suspensia se ridică cu 40 mm, iar tracțiunea este reglată automat pentru suprafețe alunecoase. Nu am ajuns cu el în off-road și probabil că ar fi un sacrilegiu să te duci cu el mai mult decât pe o alee cu pământ cum sunt cele de acces prin pădurile care înconjoară castelele britanice, pentru a le ascunde de ochii curioșilor.
Pe șosea, Black Badge se simte clar diferit față de versiunea normală. Nu neapărat în ceea ce privește forța de împingere, care este colosală la ambele modele, ci mai ales percepi suspensia mai fermă, dar care rămâne foarte confortabilă și, subiectiv, simți un răspuns mai spontan la apăsarea pedalei de accelerație. Direcția este surprinzător de naturală și de precisă, și împreună cu direcția integrală contribuie la o dinamică bună pentru această catedrală pe roți care cântărește 2735 kg la gol și peste 3 tone cu patru pasageri.
Când cuplezi butonul Low și apeși accelerația, motorul sună mai incitant decât te-ai aștepta de la un Rolls. Urcă lejer în ture, dar, când stai așa confortabil în uriașele fotolii, și pantofii ți se afundă în plușul gros al covorașelor de la interior, preferi un condus mai relaxat. Cert este însă că, în ciuda masei, acest Rolls se conduce mai ușor și mai plăcut decât te-ai aștepta, dar cu o notă de maiestuozitate. Cullinan Black Badge este unic în felul său și nu există nimic apropiat de el. Bentley Bentayga și Range Rover se conduc ceva mai dinamic, dar Cullinan oferă o atmosferă mai relaxată și în detalii etalează un alt nivel de lux, e adevărat că la un preț cel puțin dublu. La preț cât de cât apropiat, Ferrari Purosangue are tot un V12 sub capotă, este mai sportiv, dar nu la fel de confortabil și de spațios.
Verdict
Black Badge adaugă o notă de incisivitate direcției, o notă de fermitate suspensiei și o notă de spontaneitate motorului fără a știrbi confortul și liniștea proverbială din Cullinan, chiar dacă motorul V12 se aude mai intens în sarcină. Elementele decorative bazate pe culoarea neagră sunt de efect, iar noile elemente de personalizare fac din acest Rolls-Royce un model unic.
DATE TEHNICE
Caroserie
SUV cu 4/5 locuri. L × l × h: 5341 × 2000 × 1835 mm. Ampatament: 3295 mm. Portbagaj: 600–1930 l. Masă proprie: 2735 kg
Tren de rulare
Suspensie cu arcuri pneumatice, față cu brațe duble suprapuse, spate multilink, frâne cu discuri ventilate față și discuri spate, pneuri față 255/40 R23, spate 295/35 R23
Transmisie
Tracțiune integrală, direcție integrală, cutie automată cu 8 trepte
Propulsie
V12 twin-turbo, cilindree 6749 cm³. Putere maximă: 600 CP/5000 rpm. Cuplu maxim: 900 Nm/1700 rpm
Performanțe
0–100 km/h 5,2 s
Viteză maximă 250 km/h
Consum mixt WLTP 13,2–14 l/100 km
Emisii CO2 WLTP 363–380 g/km