După succesul peste așteptări al lui lui Enyaq, Skoda vrea să lanseze încă trei SUV-uri electrice până în 2026. Acestea au rolul de a contribui la atingerea țelului ca în 2030 70% din toate mașinile Skoda produse să fie electrice. Cele trei SUV-uri planificate sunt de clasă mică, compactă și mare. SUV-ul de clasă mare este prefigurat de conceptul Vision 7S, care dezvăluie noua identitate de marcă Skoda, cea mai radicală schimbare din ultimii 30 de ani a designului mărcii.
Profitând de platforma MEB a concernului VW și de designul foarte reușit, Skoda Enyaq și versiunea sa coupe au înregistrat un frumos succes, cu 70.000 unități vândute la nivel global. Astfel, marca cehă vrea să își extindă portofoliul de SUV-uri electrice profitând de platformele concernului mamă. În plan se află un SUV de clasă mică, unul de clasă compactă și unul de clasă mare cu șapte locuri. Pentru acest scop, Skoda va investi în următorii 5 ani 5,6 miliarde euro în electromobilitate și 700 milioane euro în digitalizare.
2026: SUV de clasă mare cu 7 locuri
Studiul cu șapte locuri și o lungime de puțin peste cinci metri Vision 7S prefigurează viitorul SUV electric de clasă mare cu configurație cu șapte locuri din gama Skoda. Acesta va utiliza platforma MEB și va avea o baterie mai mare decât la ID. Buzz, de 89 kWh. Skoda promite o autonomie de 600 km și o putere de încărcare de până la 200 kW.
Vision 7S este un concept foarte important pentru că ne dă indicii nu numai despre viitorul SUV electric Skoda de clasă mare ci și despre noua identitate de design a mărcii cehe integrată în strategia Next Level.
Caracteristică este noua parte frontală căreia Skoda îi spune Tech-Deck cu blocul de lumini în formă de T, care este preluată și de stopuri. Baza T-ului este formată din cele două faruri cu LED poziționate unul deasupra altuia iar bara de sus a T-ului este reprezentată de luminile de zi cu LED care se extind mult pe aripi.
Pentru un look de off-roader, grila radiatorului închisă este verticală și include în zona inferioară șapte prize mici verticale care nu au doar rol de decor ci și de a răci sistemele de răcire și frânele. În spate bara de protecție are 9 fante dar acestea au mai mult rol decorativ.
Conceptul rulează pe jante enorme de 22 inchi iar ușile spate se deschid în sens contrar, la fel ca la Rolls Royce și nu există montant central. Cu siguranță, opțiunea pentru jantele de 22 inchi este posibil să fie disponibilă în serie dar nu credem că în producția de serie Skoda va renunța la montantul central. Pentru prima oară un concept Skoda este vopsit în culoare mată, verde Explorer.
Conceptul are și un interior funcțional cu un volan teșit și un display pentru sistemul multimedia rotativ în două configurații – Driving și Relaxing. În timp ce mașina este în mișcare displayul de 14,6 inchi este în poziție verticală. Când mașina se oprește pentru încărcare se poate accesa prin apăsarea unui buton poziția Relaxing și displayul se rotește în poziție orizontală. Volanul și tabloul de bord se retrag spre planșa de bord pentru a elibera mai mult loc iar scaunele din față se rotesc spre interior permițând pasagerilor de pe al doilea rând să vizioneze displayul amplasat acum în poziție orizontală.
SUV-ul are șapte locuri dar nu sunt dispuse în sensul clasic. Astfel, sunt două scaune în față, două pe rândul al doilea și două pe rândul al treilea, iar al șaptelea scaun este practic un scaun de copil montat în dreptul celui de-al doilea rând de scaune dar în sens invers sensului de mers.
2024: Skoda Elroq
Enyaq este încadrat în clasa medie fiind într-un fel echivalentul electric al lui Skoda Kodiaq. Sub acesta, Skoda plănuiește un model de clasă compactă care se va numi Elroq. Numele este foarte sugestiv și este format din particula “El” care desemnează faptul că este un model electric și “roq”, care provine de la terminația numelui Karoq. Astfel, Elroq vrea să exprime faptul că este echivalentul electric al SUV-ului compact cu propulsie convențională Karoq. Din informațiile oferite de colegii de la revista auto motor und sport, acesta va avea o baterie de 58 kWh care îi va conferi o autonomie de 450 km. prețul estimat: 35.000 euro, cu aproape 10.000 euro mai puțin decât versiunea de bază a lui Enyaq care are aceeași baterie de 58 kWh net. (44.416 euro).
2025: SUV de clasă mică
În 2025 apare SUV-ul de clasă mică de la Skoda care este dezvoltat de Seat și care va fi disponibil sub trei mărci. SUV-ul electric de clasă mică Skoda va avea doi frățiori: Cupra Urban Rebel și VW ID.2. VW a anunțat în nenumărate rânduri că aceste modele se vor încadra în categoria de preț între 20.000 și 25.000 euro dar este greu de crezut având în vedere că Dacia Spring care are o putere mult mai mică, de numai 45 CP, costă deja aproape 22.000 euro. Designul SUV-ului Skoda se va inspira foarte probabil după cel al studiului Vision 7S prezentat acum câteva zile în avanpremieră la viitorul SUV de clasă mare al mărcii.