Ajuns la a patra generație, Nissan X-Trail mizează pe propulsie electrică cu generator, e-Power, și o singură motorizare clasică.
Nissan a prezentat cea de-a patra generație a modelului X-Trail, care rulează pe platforma CMF-C și face un pas hotărât către electrificare. Este adevărat că nu oferă o versiune strict electrică, dar vine cu propulsie strict electrică, susținută de un motor termic cu rol de generator. Constructorul japonez păstrează și o versiune cu motor termic propulsor, dar oferită doar cu tracțiune față.
La nivelul designului, Nissan a preferat să imprime imaginea noului Qashqai, dar adaptată caracterului mai dur al lui X-Trail. Partea frontală este dominată de grila în forma literei V, iar farurile sunt poziționate mai jos și creează aparența că sunt integrate în spoiler, în vreme ce în partea superioară sunt liniile de LED-uri, cu rol și de semnalizare. Plafonul nu plonjează către spate, ci este conceput în stil floating. Deși nu este o premieră la Nissan, portierele spate se pot deschide la 90 grade, pentru a ușura accesul în habitaclu. Spatele este mai dur, desenat cu linii puternice și dominat de scutul masiv, care se întinde mai mult în sus, către hayon.
Planșă de bord combină analogul cu digitalul. Pe de o parte tabloul de bord cu diagonala de 12,3 inchi este digital, iar afișajul său poate fi comandat de la un buton tactil de pe volan, pe de altă parte Nissan a păstrat comenzi clasice pentru climatizare, la cererea clienților, spun japonezii. Display-ul central are tot 12,3 inchi și conectivitate la nivel actual, inclusiv Wi-Fi care suportă până la 7 device-uri. Partea de digital este completată de un nou Head-up Display, cu diagonala de 10,8 inchi. Din imaginile de interior putem observa că Nissan a insistat pe o atmosferă mai pretențioasă, inclusiv cu ample combinații de culori și, spun japonezii, materiale premium. Acest lucru este valabil și la exterior, unde sunt disponibile 10 culori, plus alte 5 combinații de câte două culori.
Altfel de electrificare
Faptul că nu mai oferă nici un motor diesel, nu este o surpriză. Dar Nissan a electrificat noul X-Trail într-un mod în care alții nu au reușit. La bază se oferă un propulsor de 1,5 litri, turbo, cu 163 CP și 300 Nm, mild-hybrid, oferit însă doar cu tracțiune față, în configurațiile cu 5 și 7 locuri. Constructorul japonez spune însă că se așteaptă de interes major pentru cealaltă motorizare, e-Power. Nici acest concept nu este o surpriză, el funcționează deja pe Nissan Note, dar este în premieră aplicat unei mașini atât de mari. Practic: Nissan X-Trail e-Power are un motor de 1,5 litri, turbo, care are însă doar rol de generator. Nu poate antrena roțile, pentru că nu are legătură mecanică cu acestea. Propulsia este asigurată de un motor electric, care dezvoltă 204 CP și 330 Nm. Pe măsură ce acesta consumă bateria, motorul termic o încarcă, tocmai pentru ca motorul electric să aibă întotdeauna resurse din baterie. În aceste condiții, japonezii spun că nivelul consumului mediu oficial este de 5,8 l/100 km. Accelerația 0 – 100 km/h este posibilă în 8 secunde, în timp ce viteza maximă este la 170 km/h. Această configurație este disponibilă doar pentru versiunea cu 5 locuri.
Nissan X-Trail a renunțat la tracțiune integrală mecanică în favoarea celei electrice. Constructorul japonez a inventat și un nume pentru aceasta: e-4ORCE (de la e-force). În acest caz, configurației e-Power cu un singur motor electric i se mai adaugă unul, pe puntea spate. Astfel, motorul termic trebuie să încarce bateria care alimentează, în acest caz, două motoare electrice. Puterea combinată a acestui model este de 213 CP, consumul mediu oficial este de 6,4 l/100 km, viteza maximă 180 km/h și accelerația 0 – 100 km/h în 7 secunde. Nissan X-Trail e-4ORCE este disponibil atât în configurație cu 5 locuri, cât și cu 7 locuri.
Pentru sistemul e-Power, indiferent de configurația lui (unul sau două motoare electrice), Nissan oferă e-Pedal Step, care permite condusul cu o singură pedală, în stilul mașinilor pur electrice. Șoferul ridică piciorul de pe accelerație, iar mașina frânează cu până la 0,2G, dar nu se oprește complet
Testele cu acest model vor fi foarte interesante, pentru că, până acum, ideea de motor (strict) generator, nu a avut deloc succes, mai mult, s-a dovedit a fi greșită, pentru că motorul termic nu poate genera nivelul de energie pe care-l consumă motorul electric. Opel (Ampera), BMW (i3) și Audi s-au convins de acest lucru. Este adevărat că Nissan folosește un motor termic mult mai mare și mai puternic.