Home Modele noi În sfârșit oficial: Ferrari Purosangue, primul model cu 4 uși și 4 locuri full size din istoria de 75 ani a lui Ferrari

În sfârșit oficial: Ferrari Purosangue, primul model cu 4 uși și 4 locuri full size din istoria de 75 ani a lui Ferrari

de Răzvan Măgureanu
Ferrari Purosangue oficial

Ferrari a lansat ieri seară la amfiteatrul în aer liber Teatro del Silenzio din Lajatico (orașul natal al lui Andrea Bocelli), regiunea Pisa, noul Ferrari Purosangue, primul model cu patru uși și patru locuri din istoria de 75 de ani a lui Ferrari. Deși modelul este evident un SUV, Ferrari evită să folosească acest cuvânt. 

Decizia de a produce un SUV data încă de pe vremea regretatului Sergio Marchionne, care inclusese un astfel de model în planurile Ferrari încă din 2018. Acum, după 4 ani, Ferrari Purosangue este prezentat oficial dar nicăieri în mapa de presă, Ferrari nu menționează că este un SUV și chiar precizează că layoutul și proporțiile sunt diferite față de ceea ce definește un SUV.

Ferrari a negat ani de zile că va produce un SUV dar a cedat în cele din urmă pentru că astfel de modele sunt o sursă imensă de profit vezi numai cazurile Porsche Cayenne și Lamborghini Urus.

Construcție unică pentru un SUV în sistem transaxle

Ferrari justifică de ce Purosangue care înseamnă pur-sânge nu este un SUV. În timp ce la majoritatea SUV-urilor, motorul este montat împreună cu cutia de viteze în dreptul punții față, Ferrari Purosangue are o arhitectură tipică modelelor cu 2+2 locuri ale firmei, vezi de exemplu 456 GT.
– Motorul este montat mult în spatele punții față, în poziție central față, iar cutia de viteze este amplasată în dreptul punții spate în ceea ce se numește sistem transaxle
– Cutia de transfer este montată în fața motorului, oferind o transmisie 4×4 unică.  Cutia de transfer este formată dintr-o transmisie cu două trepte cu ambreiaj dublu , care împreună cu o vectorizare a cuplului, cuplează puntea față la nevoie. În viața de zi cu zi și pe asfalt uscat, Purosangue rulează doar cu puntea spate.
– Sistemul transaxle a permis obținerea unei distribuții pefectă a maselor, de 49/51% față/spate

Mai ușor cu 249 kg decât Urus 

Purosangue are dimensiuni tipice unui SUV de clasă de lux, cu o lungime de 4973 mm, o lățime de 2028 mm și o înălțime de 1589 mm, în timp ce ampatamentul de 3018 mm promite mult spațiu pe bancheta din spate. Prin comparație cu lamborghini Urus, Ferrari Purosangue este cu 139 mm mai scurt, cu 12 mm mai lat și cu 49 mm mai scund, dar ampatamentul său este cu 15 mm mai lung decât la Urus. De asemenea, cu o masă la gol de 2033 kg, Purosangue este cu 249 kg mai ușor decât Urus având un raport greutate/putere de numai 2,8 kg/CP.  Volumul portbagajului este de 473 litri în timp ce rezervorul are o capacitate de 100 litri.

Caroseria este realizată din aluminiu, oțel înalt aliat și fibră de carbon . Acoperișul din fibră de carbon este cu 20% mai ușor decât unul din aluminiu și a contribuit la coborârea centrului de greutate și a masei. Ușile față se deschid la un unghi de 63 grade, cu 5 grade mai mult decât la alte modele Ferrari în timp ce ușile spate se deschid în sens invers, la fel ca la Rolls-Royce. Unghiul de deschidere este de 79 grade și acestea sunt acționate electric.  Toate ușile sunt cu geamuri fără rame. De asemenea, capota motorului are balamalele montate invers deschizându-se dinspre parbriz.

Ferrari Purosangue oficial

Trenul de rulare este realizat în intregime din aluminiu de înaltă rezistență și are o rigiditate cu 30% mai mare decât la fostul model Ferrari cu 4 locuri GTC Lusso.

Ferrari a acordat ca de obicei o atenție sporită aerodinamicii, Purosangue petrecând sute de ore în tunelul aerodinamic. Eforturile s-au îndreptat în a reduce cât mai mult posibil suprafața frontală în timp ce în spate cea mai bună soluție a fost un eleron care se continuă din acoperiș și un al doilea mic eleron profilat din capacul portbagajului. Prizele de aer din spatele roților față asigură extragerea aerului din interiorul pasajului roților față în timp ce prizele de aer din capota motorului redus impactul negativ al curentului de aer de la baza parbrizului.

Ferrari Purosangue are frâne cu discuri ceramice cu discuri de 398×38 mm (faţă) şi 380×34 mm (spate) și un sistem de frânare brake-by-wire prezentat în premieră la 296 GTB.  Acesta rulează pe pneuri de 255/35 R22 în față și 315/30 R23 în spate.

Motor V12 aspirat și cutie automată cu dublu ambreiaj și 8 trepte

Zvonurile s-au confirmat. Ferrari Purosangue debutează cu un motor V12 aspirat (cod F140IA) cu carter uscat, injecție directă și unghiul V-ului de 65 grade. Are o cilindree de 6496 cmc și dezvoltă 725 CP/7750 rpm și 716 Nm/6250 rpm, turația maximă fiind de 8250 rpm. A fost proiectat pentru a dezvolta cuplul maxim la o turație cât mai mică posibil.
– Sistemele de admisie și evacuare asu fost reproiectate complet în timp ce chiulasele sunt derivate din cele ale lui 812 Competizione. O atenție sporită a fost acordată îmbunătățirii eficienței mecanice și a arderii, utilizând sistemele de calibrare inspirate de la Formula 1. A rezultat cel mai puternic motor din segmentul său și cel mai puternic motor dezvoltat de Ferrari pentru un model cu patru locuri. De asemenea, motorul V12 aspirat livrează sunetul inconfundabil al unui Ferrari cu această configurație nobilă.
– Sistemul de injecție directă utilizează două pompe de mare presiune (presiune de injecție 350 bar) iar sistemul de aprindere este format din 12 bobine și 12 bujii, câte una pe fiecare cilindru.

Cutia automată cu 8 trepte cu dublu ambreiaj în baie de ulei a fost optimizată, are ambreiaje mai compacte și este montată cu 15 mm mai jos în mașină. Cutia de viteze poate transmite un cuplu mai mare cu 35% de până la 1200 Nm, iar timpii de schimbare sunt mai rapizi cu 18% comparativ cu vechea cutie 7 DCT.  Treapta a opta are o funcție de overdrive pentru reducerea consumului la vitreze mari pe autostradă.

O nouă suspensie activă
Ferrari oferă în premieră mondială o nouă suspensie activă FAST (Ferrari Active Suspension Technology) care are la bază sistemul True Active Spool Valve (TASV) dezvoltat de Multimatic. Acesta dispune de amortizoare controlate electronic de motorașe alimentate la o rețea de 48V.  Ferrari declară că acest sistem permite ca roțile și caroseria să fie controlate activ cu o forță mai mare și la frecevențe mai înalte decât la sistemele tradiționale de suspensii adaptive sau semi-active.

Sistemul de suspensie activă utilizează accelerometre și senzori la fiecare roată care interferează cu Side Slip Control (SSC) și senzorul 6w-CDS. (Chassis Dynamic Sensor). Sistemul electronic 6w-CDS a înlocuit senzorul care monitorizează unghiul de rotație al mașinii în jurul axei verticale fiind practic un creier electronic care monitorizează mișcarea mașinii pe 3 axe, monitorizează acțiunea ABS-ului la fiecare roată și anticipează aderența la fiecare roată.

Bineînțeles,  Purosangue oferă standard o gamă impresionantă de sisteme de asistență (ADAS): pilot automat adaptiv (ACC), sistem de frânare automată de urgență (AEB), fază lungă automată (HBA/HBAM), avertizare de părăsire a benzii de rulare (LDW), asistență pentru menținerea benzii de circulație (LKA), detectarea unghiului mort (BSD), alertă de trafic transversal din spate (RCTA), recunoaștere a indicatoarelor de circulație (TSR), detector de oboseală (DDA) și cameră de marșarier(NSW).  În premieră la Ferrari se oferă un sistem Hill Descent Control, dar nu și programe Off-road cum există la unii din concurenții lui.

Interior inspirat de la SF90 Stradale
Planșa de bord este inspirată de la SF90 Stradale fiind simetrică față de centrul mașinii. Astfel, pasagerul are în fața ochilor un display de 10,2 inchi care este practic interfața sistemului multimedia. datorită simetriei arată foarte bine dar acest ecran este departe de șofer care are acces direct doar la meniul climatizării și al scaunelor care este plasat în poziție centrală pe bord. Nu este ca în cazul lui Porsche Taycan la care există un display central pentru sistemul multiemdia iar pasagerul are un alt display, dedicat exlcusiv pentru el.

Ferrari Purosangue oficial

Pentru prima oară în istorie, un Ferrari are patru scaune individuale și reglabile, iar poziția de condus este foarte joasă. Scaunele față poti fi echipatre cu masaj, 10 perne de aer oferind cinci  programe de masaj cu trei niveluri de intensitate. Surprinzător, Ferrari nu mai oferă un sistem de navigație propriu ci acesta poate fi accesat doar prin intermediul Apple carPlay și Android Auto. Tot în premieră la Ferrari se oferă un sistem de purificare a aerului. De asemenea, clienții își pot personaliza acoperișul și pot opta pentru un plafon de sticlă electrocromat în loc de acoperișul din fibră de carbon. În schimb, sistemul audio Burmester 3D este standard.
Ferrari oferă în premieră o garanție de 7 ani iar intervalul de revizii este de 20.000 km sau anual.

Ferrari a anunțat prețul pentru Italia care pornește de la 390.000 euro. Producția începe anul acesta dar primele livrări vor avea loc în 2023.

Ferrari Purosangue oficialFerrari Purosangue oficialFerrari Purosangue oficialFerrari Purosangue oficial

 

DATE TEHNICE 

Caroserie

Crossover cu patru uși și patru locuri. L × l × h: 4973 × 2028 × 1589 mm.
Ampatament: 3018 mm. Volum portbagaj 473 l. Masă la gol: 2033 kg

Tren de rulare

Suspensie multilink în față și în spate, cu amortizoare controlate electronic, frâne cu discuri ceramice la toate roțile 398 x 38 mm față, 380 x 34 mm spate, pneuri 255/35 R22 față, 315/30 R23 spate.

Transmisie

Tracțiune integrală, direcție integrală, cutie de viteze automată cu dublu ambreiaj cu 8 trepte

Propulsie

Motor V12 aspirat la 65 grade, cilindree 6496 cm³, alezaj x cursă 94 x 78 mm, putere maximă 725 CP/7750 rpm, cuplu maxim 716 Nm/6250 rpm, turație maximă 8250 rpm, raport compresie 13,6:1.

Performanțe

0–100 km/h………. 3,3 s
0-200 km/h 10,6 s
Viteză maximă…. peste 310 km/h
Consum mediu (WLTP) ……nc

Ferrari Purosangue oficialFerrari Purosangue oficialFerrari Purosangue oficialFerrari Purosangue oficialFerrari Purosangue oficialFerrari Purosangue oficialFerrari Purosangue oficialFerrari Purosangue oficialFerrari Purosangue oficialFerrari Purosangue oficialFerrari Purosangue oficialFerrari Purosangue oficial

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.