Știri Video

(Video) Ad Astra, per X6 și Captur

(Video) Ad Astra, per X6 și Captur

Către stele, cu ajutorul facelift-ului germanului Opel Astra. Sau către noi generații crossover, cu BMW X6 și Renault Captur.

Opel a decis că este timpul pentru o reîmprospătare a seriei sale compacte de mare succes – Astra. Însă problema noastră este că schimbările de ordin vizual sunt ținute la un nivel minim. De altfel, constructorul nici nu discută capitolul stilistic, ci doar menționează că a operat numeroase îmbunătățiri aerodinamice menite să-i sporească eficiența – cu modelul hatchback acum la un coeficient aerodinamic de 0,26, în timp ce versiunea Sports Tourer stă și mai bine, cu un prag de 0,25. De altfel, Opel s-a concentrat întru totul asupra capitolelor tehnice în cadrul acestui facelift.

(Video) Ad Astra, per X6 și Captur

Per total, în urma tuturor îmbunătățirilor, Astra este de acum cu până la 19% mai eficientă față de versiunea precedentă. O parte din aceste câștiguri se datorează noii game de propulsoare turbo, pe benzină și diesel. Versiunile cu alimentare pe benzină sunt în trei cilindri, de 1.2 sau 1.4 litri și au puteri de 110, 130 și 145 CP. Noi sunt și opțiunile de transmisie – 6 rapoarte manuală sau, pentru 1.4 o nouă cutie CVT cu 7 trepte. Variantele diesel se bazează pe motorizarea de 1.5 litri, dezvoltând 105 sau 122 CP. Și aici avem noutăți – varianta de top are parte, opțional, de o nouă transmisie automată cu nu mai puțin de 9 rapoarte, în premieră la Opel. La interior, Astra primește noua generație de sisteme de infotainment „Multimedia” – Radio, Navi sau Navi Pro, precum și un instrumentar parțial digital.

În segmentul crossover competiția a devenit în ultimul timp atât de acerbă încât cei care vor să rămână în top trebuie să devină adevărați sprinteri la proba schimbului de generații. Primul care trebuie să-și facă griji cu privire la rivali este, desigur, liderul segmentului subcompact: Renault Captur. Constructorul francez contraatacă însă rapid – cu a doua generație, la doar șase ani de la prezentarea originalului. Ținta este clară – păstrarea statutului de bestseller. Așadar, mănușa este aruncată către noul Peugeot 2008/e-2008, dar și către foarte apreciatul VW T-Roc. Iar Renault este clar dispus la un război total – dacă ne gândim că a mai prezentat recent nu doar noul Clio, ci și foarte importantul model electric Zoe.

Designul – conform Renault, este menit să consolideze identitatea de SUV. Așadar, Captur este ușor de recunoscut, însă în același timp clar diferit de Clio, cu care împarte noua generație a platformei CMF-B a Alianței. Noul Captur este mai lung (4,23 m sau +11 cm), are ampatamentul crescut (2,63 m sau +2 cm), toate luminile exterioare utilizează tehnologia LED, iar combinațiile celor 11 culori de caroserie, 4 nuanțe pentru plafon și 3 pachete de personalizare duc la un total de maxim 90 de soluții. Interiorul este cu mult mai apropiat de noul Clio – utilizând noua tematică „Smart Cockpit”, însă are parte de un element unic – consola centrală „plutitoare” care eliberează un spațiu de stocare și ascunde inclusiv sistemul de încărcare prin inducție pentru smartphone. La fel ca la Zoe, în cazul cutiei EDC, Captur are parte de noul „e-shifter”.

Ecranul central al sistemului Easy Link de generație nouă poate trece de la 7 la 9,3 inch (cu poziționare verticală), în timp ce instrumentarul de bord este și el complet digital, cu diagonale de 7 sau 10,2 inch. Spațiul interior a crescut – și nu doar datorită dimensiunilor exterioare mărite: scaunele din față eliberează 17 mm la nivelul genunchilor pasagerilor spate. În plus, Captur se laudă cu cel mai spațios portbagaj din segment – un maxim de 536 litri, cu încă 27 de litri în habitaclu. Sistemele de propulsie includ motorizări pe benzină TCe și diesel BlueHDi cu o gamă de putere mai mare: de la 100 la 155 CP pentru benzină și de la 95 la 115 CP pentru diesel. Iar transmisiile au 5 sau 6 trepte acționate manual, ori 7 rapoarte la versiunea EDC. Cel mai interesant va fi însă noul E-Tech plug-in, primul PHEV din segment – ce va fi însă oferit din 2020. Acesta va oferi un parcurs de 45 km în regim EV, la o viteză maximă de 135 km/h.

(Video) Ad Astra, per X6 și Captur

BMW a schimbat rapid generația marelui SUV X5, iar acum a sosit rândul fratelui crossover X6 să se grăbească – trece la iterația cu numărul trei la doar cinci ani de la precedentul schimb generațional. Până la urmă, X6 își permite așa ceva – discutăm aici despre fondatorul segmentului coupé-SUV (denumit de BMW Sports Activity Coupé – SAC). Evident, noua generație rămâne în producție la fabrica din Spartanburg, SUA și la fel ca X5 trece de acum la noua arhitectură CLAR a grupului BMW. Limbajul de design este fix același cu care ne-am obișnuit de la apariția originalului, doar că totul este de acum mai rafinat și tehnologizat.

X6 crește cu 26 mm în lungime (4935 mm) și cu 15 mm în lățime (2004 mm), însă scade înălțimea cu 6 mm. Cel mai câștigat este ampatamentul, crescut cu 42 mm la 2975 de milimetri. Însă proporțiile mai dinamice sunt mai greu de observat – nu și farurile Laserlight opţionale, sau premiera absolută: faimoasa grilă BMW este de acum disponibilă (opțional, din fericire) cu iluminare! Nici o surpriză la capitolul linii de echipare – cea standard este completată de xLine și M Sport. Interiorul primește cea mai nouă versiune de Live Cockpit Professional, atât panoul de instrumente cât și ecranul central având diagonala de 12,3 inch. Nu lipsesc nici noul Asistent Personal Inteligent BMW, controlul prin gesturi sau sistemul semi-autonom Driving Assistant Professional. Bancheta spate este divizabilă 40:20:40, iar portbagajul ajunge de la 580 la 1530 de litri.

După dorință, noul X6 poate fi mai sportiv pe șosea sau mai capabil decât oricând în teren accidentat. Avem xDrive și control dinamic al amortizoarelor sau direcție activă integral, plus suspensie M Professional adaptivă cu stabilizare activă a ruliului, diferențial blocant M cu control electronic pe spate, precum și suspensie pneumatică pe ambele punți. Iar dacă nu sunt alese variantele de vârf M50i sau M50d, se poate opta pentru un pachet off-road ce aduce inclusiv moduri speciale – zăpadă, nisip, macadam sau pietriș. La lansare vor fi disponibile patru motorizări – două pe benzină și două diesel. Baza este reprezentată de X6 xDrive40i cu 340 CP sau X6 xDrive30d de 265 CP. Tot cu șase cilindri în linie este și marele X6 M50d, ale cărui patru turbocompresoare împing puterea la 400 CP. Momentan, nava amiral este X6 M50i, care dispune de noul V8 pe benzină, de 530 CP.

Aurel Niculescu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

ABONAMENTE

PUBLICITATE

NEWSLETTERAUTODNA

PUBLICITATE