Home Motorsport (Video) Esențe tari în format compact: Renault Megane RS Trophy, Hyundai i30 N Line și Kona Iron Man

(Video) Esențe tari în format compact: Renault Megane RS Trophy, Hyundai i30 N Line și Kona Iron Man

de Aurel Niculescu

Cum vara la noi întârzie să-și facă apariția – încurcată de noul „sezon musonic” – avem noutăți fierbinți din zona compactă a industriei auto: cel mai puternic Megane RS, un Kona pasionat de Iron Man dar și europeanul i30 îmbrăcat în haine sportive.

De acum încolo temperatura va crește pe circuitele europene – oare să încercăm un pariu în legătură cu recordul japonezei Honda Civic Type R de pe Nurburgring? Cel mai nou reprezentant al clasei hot hatchback este Megane RS Trophy, compacta franceză sosind la joacă cu o serie de îmbunătățiri menite să-i asigure supremația. Pentru început, propulsorul turbo în patru cilindri de 1,8 litri (împărțit frățește cu Alpine A110) a fost împins acum la 300 CP și 420 Nm – față de 280 CP / 390 Nm cât are versiunea standard. Puriștii vor fi extaziați de păstrarea opțiunii cutiei manuale, dar și de livrarea standard cu șasiul Cup și diferențialul mecanic cu alunecare limitată de la Torsen.
Noutățile mai includ și frâne compozite, dar și opțiunea a două seturi exclusive de jante de 19 inch – cel de-al doilea gândit expres pentru reducerea greutății (câte 2,2 kg per roată). Înăuntru, clienții pot opta pentru noile scaune Recaro îmbrăcate în Alcantara, în timp ce datele tehnice sunt cât se poate de promițătoare, chiar dacă au fost dezvăluite doar pentru versiunea cu transmisie manuală. Avem astfel sprintul la 100 km/h în 5,7 secunde (0,1s mai rapid decât Megane RS), viteza maximă de 260 km/h (versus 255) și o greutate de 1419 kilograme.Hyundai, care de curând a pus bazele propriei divizii dedicate modelelor de performanță, vrea să ofere clienților posibilitatea de a opta doar pentru pachetul sportiv de design, nu și performanța sau prețul asociate cu versiunea i30 N. Să facem deci cunoștință cu noua versiune i30 N Line, disponibilă în Europa din această vară: jante de 18 inch, parașocuri față și spate sportive – dar aceleași motorizări de pe hatchback-ul standard. La interior, clienții vor avea parte de scaune sport N, pedalier din metal, un volan sport îmbrăcat în piele perforată și un nou schimbător de viteze cu logo N. Există totuși și câteva îmbunătățiri tehnice: frâne față mai mari, un răspuns mai prompt al motorului și o suspensie revizuită.Fanii filmelor cu supereroi – în special cei de la Marvel – ar putea fi interesați și de noul prototip Kona inspirat de faimosul Iron Man (Omul de Oțel), care a debutat oficial cu ocazia evenimentului San Diego Comic-Con 2018. Cunoscătorii vor remarca elementele de inspirație Iron Man – precum noua semnătură a luminilor de zi LED menite să mimeze forma „ochilor” costumului de metal, sau semnătura efectivă a lui Tony Stark din interior.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.