Home Promo (P) Săptămâna aceasta stă sub semnul Red Bull Romaniacs

(P) Săptămâna aceasta stă sub semnul Red Bull Romaniacs

de

Între 24 și 28 iulie, Sibiul redevine centrul enduro-ului mondial, odată cu începerea celei de-a 15-a ediție a Red Bull Romaniacs, România fiind încă odată gazda celui mai dificil raliu hard enduro din lume.

Ca să știți cum să vă organizați începutul de săptămână sibiană, iată datele cheie ale începutului de săptămână: luni, 23 iulie, parada națiunilor și prezentarea rider-ilor de la clasa Gold în Piața Mare din Sibiu – ora 16:30, sunt urmate de o demonstrație pe traseul de la Prolog și de o sesiune de autografe – Bd-ul Coposu, Sibiu; marți, 24 iulie, începând cu ora 08:00 au loc calificările pentru Prolog, iar finalele sunt programate de la ora 17:00. Totul a început în 2004, pe când Red Bull Romaniacs era un festival pentru câțiva entuziaști din enduro, care căutau o aventură inedită. Acum, 14 ani mai târziu, sportul a devenit mult mai popular, iar nivelul de performanță a crescut peste așteptări și asta se va vedea în Epic Edition 15: dacă în 2009, Letti senior a avut nevoie de 35 de minute pentru a termina secțiunea numită „Long Walk”, în 2017 Letti junior a trecut prin același loc în doar 7 minute.

Inevitabil, Red Bull Romaniacs Epic Edition 15 va fi o aventură care îi va aduce pe cei mai duri bărbați (și pe cele mai dure femei), fix în punctul unde se văd aptitudinile și devotamentul. Raliul va explora o zonă complet nouă în zilele 2 și 3 de off-road, traseul ajungând la unele dintre cele mai înalte altitudini din istoria competiției. Cu alte cuvinte, vor fi urcări și coborâri nebunesc de lungi, care le vor aminti rider-ilor de expresia „abrupt în stilul Red Bull Romaniacs”. Pentru a ajunge în această regiune, din apropierea zonei miniere Petroșani, raliul se va întoarce la rădăcini și va avea două bivuacuri în afara Sibiului, respectiv în stațiunea Straja.

De la altitudini înalte, traseul îi va duce pe concurenți, literalmente, în subteran. Într-un „Enduro Urban Warfare”, (un război enduro urban), rider-ii vor rula prin clădiri și în subteran, testându-și astfel limitele fizice și tehnice. Secțiuni precum „Goat Gully” și „Slalom paralel” vor fi zone unde rider-ii vor fi testați atât fizic, cât și mental și unde plutonul se va tria. Vor fi zone în care raliul nu a mai ajuns până acum, se va rula pe drumeaguri abandonate și în locuri care au aparținut odinioară industriei miniere. Distanțele maxime ale traseelor variază în fiecare zi între 100 și 220 km, iar timpul petrecut în șa este estimat între 5 și 11 ore.

Cine va fi pe podium anul acesta?
Red Bull Romaniacs este cel mai lung eveniment din WESS (World Enduro Super Series) și toți concurenții vor trebui să piloteze inteligent de-a lungul celor cinci zile ale raliului, mai ales cei care vânează un anumit loc în clasamentul general de la sfârșitul sezonului. Jonny Walker și Graham Jarvis (nu neapărat în această ordine) sunt numele favorite pentru câștigarea ediției. Jonny Walker, KTM, nevoit să se retragă în ultimele două ediții din pricina accidentărilor, este în prezent liderul clasamentului general WESS, fiind mai hotărât ca oricând să obțină cel de al treilea său titlu în România. Pe de altă parte, Graham Jarvis, Husqvarna, se simte ca acasă în acești munți, fanii săi numiându-l „Regele Carpaților”. Este deținătorul recordului absoult, cu șase titluri, cel mai recent obținut în 2017. Și Wade Young poate fi adăugat pe lista potențialilor câștigători. Pilotul sud-african de la Sherco are o șansă datorită vitezei, puterii și a setei de victorie, în timp ce Alfredo Gomez revine după o lungă recuperare provocată de accidentarea la genunchi. Mario Roman a terminat pe locul doi în 2017 și este specializat în urcări lungi și abrupte, un tip de secțiune foarte întâlnit pe traseul Red Bull Romaniacs 2018, iar Taddy Blazusiak este o legendă în enduro extrem, iar anul acesta are șansa să își treacă în palmares și un podium la Red Bull Romaniacs.

Sunt și câțiva rideri români care se remarcă în pluton, concurenți la clasa Gold sunt iarăși Norbert Jozsa și Zsolt Varga, ambii cu mari speranțe să termine în top 10. Emanuel Gyenes este singurul rider din lume care a concurat la toate edițiile anterioare, a câștigat de două ori la clasa Expert Team și are câteva podiumuri la Silver. Sergiu Grecu este cel mai tânăr rider care speră se termine traseul de la clasa Silver. Prologul este, desigur, cel mai interesant traseu pentru publicul urban – Construit pe Bd.-ul Coposu, acesta are 12 secțiuni, cea mai lungă având 53 de metri pentru a corespunde celor 53 de națiuni din care provin riderii. Acesta nu este doar un show urban, unde fanii își pot face o idee despre ce vor întâlni concurenții în cele patru zile de off-road, ci este și cel care stabilește ordinea de start pentru prima zi de off-road.

PROGRAMUL RALIULUI
Duminică, 22 iulie
10:00 – 22:00
Verificări administrative și tehnice la Hotel Ramada și riders paddock de la Stadionul Voința

Luni, 23 iulie
10:00 – 22:00
Verificări administrative și tehnice la Hotel Ramada și riders paddock de la Stadionul Voința

16:30 – Ceremonia de prezentare a națiunilor în Piața Mare, din centrul Sibiului, urmată de o demonstrație pe traseul de la prolog (Bulevardul Coposu)

18:00 – Sesiune de autografe pe traseul de la Prolog (Bulevardul Coposu)

Marți, 24 iulie

Prolog
08:00 – Clasa Bronze, Calificări pt. Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu
10:45 – Clasa Silver, Calificări pt. Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu
12:00 – Clasa Gold, Calificări pt. Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu
12:45 – Clasa Iron, Calificări pt. Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu
17:00 – Finalele de la Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu

Miercuri, 25 iulie – Sâmbătă, 28 iulie
Zilele 1-4 de off-road
Miercuri raliul se va îndrepta către Straja pentru bivuacul de 2 nopți. Vineri se va reveni în Sibiu.

Sâmbătă, 28 iulie
11.30 – Finișul raliului pe dealul Gușteriței de lângă Sibiu
22:00 – Festivitatea de premiere și petrecerea Red Bull Romaniacs – Independenta, Hala de forja, Strada Ștefan cel Mare nr. 152-154, Sibiu

Red Bull Romaniacs 2017
Red Bull Romaniacs 2017

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.