New York International Auto Show – acronimul său, NYIAS este foarte apropiat de NAIAS, faimosul eveniment de la începutul anului, de la Detroit. Însă anul acesta primăvara a fost parcă mai fructuoasă pentru industria auto, iar premierele mondiale au fost și ele mai… înfloritoare. Astăzi, partea 1.
Ar fi trebuit să deschidem „balul” cu marca premium japoneză Acura, însă deja am discutat despre ea în materialul de săptămâna trecută, când am trecut prin câteva dintre noutățile „minore” ale Salonului Auto de la New York. Așadar, de acum încolo ne ocupăm doar de cele mai interesante premiere din „Big Apple”, pe care le vom trata, așa cum deja v-ați obișnuit de la Geneva sau mai recent, Shanghai, în ordine alfabetică și pe mărci/grupuri.
Cadillac – CT5
Sedanul CTS nu a avut succesul scontat pentru Cadillac, prins între furcile caudine ale concurenței premium germane și dragostea reînnoită a clientelei americane pentru SUV-uri. Constructorul american îi mai oferă o șansă totuși, sub forma noii generații – redenumită de acum CT5. Stilul este cât se poate de Cadillac, mai ales la exterior – iar consecvența designerilor a ajuns deja la o maturitate care poate impune respect chiar și celor care nu sunt neapărat fani ai mărcii. Interiorul este mai stilat și modern, însă parcă lipsește totuși ceva – spre exemplu, instrumentarul de bord digital. Sub capotă, CT5 este oferit cu un turbo de 2 litri în patru cilindri și 237 CP / 350 Nm sau un V6 twin-turbo de 335 CP și 542 Nm. Ambele sunt cuplate la o transmisie automată cu 10 rapoarte și se poate alege între tracțiunea spate sau integrală.
https://youtu.be/Z5FUPiHDEyg
Genesis – Mint Concept
Producătorul de lux sud-coreean, odinioară un simplu element în familia de nomenclaturi a constructorului Hyundai (sedanul de lux Genesis, gândit pentru Asia și America), continuă să-și construiască un interesant renume. Are trei modele – G70, G80 și G90 – dar și o istorie (scurtă, e drept) interesantă pe secțiunea conceptelor, cu modele precum GV80 sau Essentia. Anul acesta Genesis a recidivat cu un nou prototip la New York, introducând foarte savurosul Mint. Dincolo de culoarea de-a dreptul „delicioasă”, Mint este un model compact de lux, cu propulsie complet electrică. Detaliile tehnice pentru conceptul cu două locuri sunt învăluite în mister, Genesis promițând totuși o autonomie de aproximativ 320 km și capabilități de reîncărcare rapidă DC la 350 kW. Foarte interesant, în spate nu există hayon, ci o pereche de portiere cu deschidere verticală… inversată.
GMC – Acadia
General Motors nu și-a trimis reprezentantul obișnuit – Chevrolet – la NYIAS, însă a compensat cu ajutorul celor de la Cadillac și GMC. Primii s-au ocupat de segmentul sedan, iar GMC a oferit faceliftul pentru modelul Acadia pasionaților de SUV-uri. Crossover-ul de clasă medie a primit o seamă de modificări ale designului exterior, o varietate de schimbări ale interiorului, dar și o variantă complet nouă – AT4. Unul din atu-urile noului Acadia va fi reprezentat de introducerea unui turbo de 2 litri cu 230 CP și 350 Nm.
Hyundai – Venue
Dragostea pentru modele crossover de clasă mică pare să-i fi cuprins și pe americani, nu doar pe europeni. Iar Hyundai are grijă să le ofere motive de a se îndrăgosti, cu ajutorul noului Venue – văr bun cu recent prezentatul ix25/Creta de la Auto Shanghai 2019. Varianta nord-americană este ceva mai „cuminte”, însă în același timp este și mai minionă – mai ales raportat la fratele mai mare, Kona. Venue este cu 13 cm mai scurt, 3 cm mai îngust și are un ampatament mai mic cu peste 8 cm. În schimb, este cu 1,5 cm mai înalt, pentru o apariție robustă și o pierderea a volumului total interior de doar 76,5 litri. Evident dedicat cumpărătorilor tineri, Venue este disponibil în numeroase culori interesante (Galactic Gray, Green Apple, sau Denim, etc.) și în ambianțe dual-tone, iar în interior sistemul de infotainment se bazează pe un ecran tactil de 8 inch. Sub capotă se află un simplu propulsor pe benzină de 1,6 litri, cuplat la o transmisie manuală cu șase rapoarte sau de tip CVT.
Kia – Habaniro Concept & Stinger GTS
Surata sud-coreeană a celor de la Hyundai – Kia – a luat asupra sa sarcina de a face spectacol la NYIAS anul acesta, prezentând conceptul Habaniro, un foarte „colorat” crossover electric. Aparent, compania are inclusiv planuri de producție, sugerând că prototipul nu este un simplu studiu de design sau al tehnologiilor de mobilitate alternativă. Sigur, cele patru portiere fluture nu vor trece la montaj, însă cele două motoare electrice (față/spate, pentru AWD electric) au toate șansele. Date tehnice concrete nu au fost oferite, însă știm că acumulatorii de nouă generație vor fi capabili să ofere o autonomie de peste 480 km. Exteriorul are o combinație interesantă de culori – zona frontală Satin Metallic Granite Grey, capota și alte elemente ale caroseriei Snowdrift Pearl White, precum și ceva dungi diagonale Lava Red.
Conceptul Habaniro nu a sosit singur în Big Apple, deoarece Kia a ținut să ne reamintească de primul său sedan sportiv de lux – Stinger. Compania a adus versiunea Stinger GTS, din păcate limitată la doar 800 de exemplare. Spunem din păcate deoarece clenciul la GTS este reprezentat de sistemul de tracțiune integrală D-AWD. Acesta are un adevărat comportament de „hoonigan” (da, ne referim la atitudinea stil Ken Block) mulțumită diferențialului mecanic cu alunecare limitată de pe puntea spate și noului mod „Drift” din cabină…
Lincoln – Corsair
Marca de lux a Ford Motor Company continuă să-și reînnoiască oferta și în același timp să împrumute denumiri de inspirație nautică sau aviatică. Cu mult mai inteligente decât vechea nomenclatură din trei litere, acestea conlucrează la transformarea Lincoln, începută odată cu reînvierea faimosului Continental. Totuși, constructorul a acționat în special în segmentul SUV – Navigator, Aviator sau Nautilus (fostul MKX) și la New York, noul Corsair. Acesta sosește în locul modelului MKC, deci este cel mai mic crossover al gamei. Ar putea fi și cel mai savuros, dacă este măcar pe jumătate la fel de „inteligent” precum noul său nume.
Aceasta deoarece Corsair leagă ambele tributuri (nautic și aeronautic) – Vought F4U Corsair este un faimos avion de vânătoare din al doilea Război Mondial care a acționat în special de la bordul portavioanelor SUA. Lincoln Corsair, în schimb, nu are gânduri războinice – ci adoptă liniile elegante și rafinate ale modelului Aviator la platforma Ford pe care o împarte cu noile generații Escape / Kuga. Sub capotă sunt două inimi mecanice: 2 litri de 250 CP și 373 Nm sau 2,3 litri de 280 CP și 420 Nm. Însă Corsair vrea să câștige bătălia cu Mercedes GLC, Lexus NX sau Acura RDX în habitaclu. Acolo, mai totul este disponibil: instrumentar digital de 12,3 inch, ecran central de 8 inch, scaune cu masaj ajustabile pe 24 de direcții, culori exotice pentru tapițeria din piele sau inserțiile din furnir, o suită completă de sisteme de siguranță și asistență sau funcția „phone-as-key”.