Continuăm seria noutăților de la Monterey Car Week de la Pebble Beach, din California, începută la sfârșitul săptămânii trecute – producătorii auto au avut grijă să păstreze numeroase premiere majore pentru cele două zile de „The Quail: A Motorsports Gathering”.
Evident, starul de astăzi nu poate fi altul decât Bugatti Divo, prezentat după o serie foarte lungă de teasere la Pebble Beach – iar surpriza este una considerabilă, în ciuda așteptărilor oricum foarte mari. Bugatti a lăsat să se înțeleagă că Divo este o versiune a noului Chiron, în genul variantei „Sport” – însă la o privire sumară nici nu vei mai recunoaște punctul de origine. Bugatti se joacă cu accepțiunea termenului „Divo” deoarece aici nu avem de-a face cu un model menit să atragă atenția în cercurile înalte ale societății – ci mai ales pasionaților de motorsport.
Cu modificări aerodinamice majore, Divo sosește cu un design aproape în întregime schimbat – totul fiind însă gândit pentru a îmbunătăți eficiența, forța de apăsare sau răcirea componentelor mecanice. Avem chiar și spoiler activ în spate, iar toate modificările la un loc adaugă 90 de kg de forță de apăsare aerodinamică, comparativ cu Chiron, în timp ce motorul și frânele au parte de o răcire mai bună iar manevrabilitatea a crescut până în punctul atingerii unor accelerații laterale de până la 1,6 G. În plus, masa a scăzut cu aproximativ 35 kg față de nu foarte ușorul Chiron (1996 kg), însă propulsorul rămâne nemodificat. Bugatti ne oferă și cele două „fețe ale monedei” – Divo este cu opt secunde mai rapid decât Chiron pe pista de la Nardo, însă viteza maximă a coborât de la 420 km/h la „doar” 380 km/h. Cele 40 de unități care vor fi produse sunt deja vândute, desigur, în ciuda prețului de nu mai puțin de 5 milioane de euro.
SSC North America – cunoscuți în trecut drept Shelby SuperCars, au o replică interesantă la extravaganța noului Divo – introducând versiunea de serie a hypercar-ului Tuatara la nu mai puțin de șapte ani distanță de la prezentarea conceptului. Doar 100 de exemplare vor fi produse, acasă la producător în West Richland, Washington, Tuatara fiind propulsat cât se poate de „clasic” de un V8 de 5,9 litri twin turbo capabil de 1350 CP (1750 CP dacă se utilizează flex fuel). Coupé-ul cântărește doar 1247 kg și are un coeficient aero de doar 0.279 – fiind teoretic capabil să atingă pragul psihologic de 300 mph (483 km/h).
Nici Mercedes nu a fost mai prejos, oferind fanilor premiera mondială a fascinantului concept retro-modern EQ Silver Arrow. Acesta, prezentat în cadrul Monterey Car Week, a preluat idei de la modelul de acum 80 de ani W125 (1937) – capabil să atingă la acea vreme un nou record mondial de viteză de 432,7 km/h – însă este de fapt ferm ancorat în viitorul apropiat cu ajutorul trenului de rulare complet electric (în locul unui V12 supercharged!). Compania imaginează EQ Silver Arrow – model care va rămâne veșnic doar un studiu – capabil să dezvolte 750 CP și să atingă o autonomie de peste 400 km conform WLTP cu ajutorul acumulatorilor de 80 kWh.
Singurul ocupant al locului central poate alege să nu aibă parte de liniștea oferită de motorul electric și în schimb să asculte sound-ul unui Mercedes-AMG V8 sau chiar al unui monopost F1, fiind înconjurat de cei 5,3 metri de prototip vopsit în culoarea Alubeam Silver (un tribut evident pentru Silver Arrows) dar și de piele Alcantara Alubeam Silver sau lemn de nuc natur la interior. Elementele moderne includ panoul digital al instrumentelor sau posibilitatea de a activa un joc: un circuit virtual poate fi suprapus peste drumul normal cu ajutorul realității augmentate.
Nu doar producătorii consacrați au făcut senzație la Pebble Beach – ci și nume „necunoscute” precum Salaff C2, o radicală reinterpretare a deja clasicului Lamborghini Gallardo. Carlos Salaff, un design american cunoscut în industrie pentru munca sa la modele de la Mazda (Nagare, Furai sau Mazda3 și MX-5), este autorul acestui interesant proiect de coachbuild – Gallardo este transformat în cu totul altceva, atât la exterior cât și la interior, unde în mod interesant transmisia E-Gear dispare în favoarea uneia manuale, stil retro.
Pebble Beach a avut parte de o consistentă prezență a producătorilor europeni – iar italienii de la Ferrari au decis să își facă și ei apariția cu o noutate în premieră mondială: 488 Pista Spider. Acesta este cel de-al 50-lea model droptop al casei din Maranello, echipat desigur cu cel mai bun propulsor de la 2018 International Engine of the Year Awards, V8-ul de 3,9 litri cu dublu turbo și 720 CP / 770 Nm. Echipat astfel, roadster-ul atinge 100 km/h în doar 2,85 secunde, 200 km/h în 8 secunde și nu mai puțin de 340 km/h – cifre practic identice cu ceea ce oferă versiunea coupé și în ciuda celor 91 de kg în plus.
Exclusivismul a îmbrăcat tot felul de forme în cadrul evenimentului american, italienii de la Pagani oferind publicului, spre exemplu, o primă privire în interiorul cabinei „Infinito”… un habitaclu conceput nu pentru viitoarele sale hypercar-uri, ci pentru Airbus Corporate Jets. În plus, compania a adus și o creație unicat – Huayra Roadster Gyrfalcon, denumit după specia White Gyrfalcon, cea mai mare a ordinului său. Bianco Benny White, Blu Danubio Blue și tușe de galben sunt culorile utilizate, toate inspirate de penajul păsării de pradă.
Nici cei cu doleanțe vintage nu au fost dezamăgiți, având parte de noutăți de la Singer și de la Ford. De colaborarea dintre Singer și Williams Advanced Engineering am mai discutat, însă nu vrem să ratăm nici o ocazie de a mai admira această superbă creație bazată pe faimosul 911 (seria 964). Ford, în schimb, a „îmbrăcat” modernul Ford GT în Heritage Edition din dorința de a celebra a 50-ea aniversare a victoriilor la Le Mans din 1968 și 1969 – folosind faimoasa schemă de culori „Gulf Oil”. În plus, modelele pentru 2019 vor avea parte de un decal opțional cu numărul „9” iar cele pentru MY2020 vor avea parte de cifra „6” pentru o diferențiere rapidă, dar și de la fel de multă fibră de carbon expusă la vedere.