Home Știri (Video) „Monsenior” Monterey de Pebble Beach, California

(Video) „Monsenior” Monterey de Pebble Beach, California

de Aurel Niculescu

Săptămâna se încheie în forță – este vorba desigur despre Monterey Car Week, în cadrul căreia are și celebrul Pebble Beach Concours d’Elegance, iar noutățile abundă, prevestind o toamnă cu o recoltă auto bogată.

Înainte de a ne opri ferm pe tărâm american, să notăm apariția în Europa a conceptului Opel GT X Experimental – un demn succesor al înaintaților săi, precum prototipurile Monza sau GT – un SUV compact complet electric, autonom și cu alură de coupé high-tech. Acesta va rămâne pentru totdeauna un simplu studiu – unul menit să prefigureze viitorul stil de design al casei. Crossover-ul este lung de doar 4063 mm, iar trenul de rulare EV se bazează pe un sistem de acumulatori compacți de 50 kWh, încărcarea fiind realizată wireless, prin inducție. În plus, sistemele de la bord oferă un parcurs autonom SAE Level 3 – iar interiorul este voit extrem de minimalist.Peste Atlantic pare să fie veșnic vară (mai ales dacă ne referim la însorita California), astfel încât nu trebuie să ne mirăm că bavarezii de la BMW au ales să ne arate pentru prima oară (în sfârșit, ar spune unii) noua generație a roadster-ului Z4. În mod specific, la Pebble Beach Golf Links din Monterey a aterizat versiunea M40i First Edition – după ce anul trecut BMW prezenta tot aici BMW Concept Z4. Compact, cu ecartament mărit și o distribuție a maselor 50:50, BMW Z4 M40i First Edition mai are parte și de un clasic propulsor bavarez cu șase cilindri în linie, capabil să dezvolte 340 CP. Desigur, în meniu mai putem nota și suspensia sport cu amortizare variabilă, sistemul de frânare M Sport şi diferențialul M Sport spate – toate la un loc asigură o manevrabilitate demnă de cele 4,6 secunde la 100 km/h.Noua generație are parte de tot ce are BMW mai bun – o nouă culoare, Frozen Orange Metallic, soft top operat electric, jante de 19 inch, piele Vernasca, scaune electrice dar și noile BMW Head-Up Display și BMW Live Cockpit Professional. Există totuși anumite elemente care ar putea suscita controverse printre fani – în special noul design al farurilor (adaptive, cu funcție matrix pentru faza lungă), elementele fiind dispuse de acum vertical – nu clasic, pe orizontală.


Tot foarte așteptat a fost și noul „rege” al Nurburgring-ului – Lamborghini Aventador SVJ – dezvăluit de italieni într-un loc foarte potrivit: Pebble Beach din California. Evident, nu avem de-a face cu un model complet nou, ci o versiune… a unei versiuni: SVJ vine în completarea ofertei peste Aventador SV, ce include mai multă putere și aerodinamică activă. Deoarece nu te duci la un Concours d’Elegance orișicum, chiar dacă numele tău este Lamborghini, compania a dezvăluit aici o versiune specială – SVJ 63, un omagiu adus anului fondării faimoasei mărci. Fanii ar fi bine să se grăbească – doar 900 de exemplare „normale” și 63 din seria SVJ 63 vor fi construite.


SVJ are parte de cel mai puternic V12 creat de italieni vreodată – 770 CP și 720 Nm, destul pentru a atinge pragul de 100 km/h în doar 2,8 secunde și pe cel de 200 km/h în 8,6 secunde în drum spre viteza maximă de 350 km/h. Aventador SVJ are parte de tot ce este mai bun la Sant’Agata Bolognese, precum sistemul LRS (punte spate directoare), noi pneuri Pirelli P Zero Corsa dezvoltate special și o mulțime de elemente care reduc coeficientul de frecare cu un procent și cresc apăsarea aerodinamică cu nu mai puțin de 40%. Aici intră în joc ALA 2.0 – a doua generație a sistemului aerodinamic activ Aerodinamica Lamborghini Attiva, care va lucra pentru a îmbunătăți apăsarea aerodinamică sau coeficientul de rezistență la înaintare, dar poate lucra și independent stânga/dreapta, pentru a crește manevrabilitatea și controlul automobilului.


Japonezii de la Acura au pregătit pentru Pebble Beach un mic update pentru supercar-ul NSX, ce va include o nouă nuanță de caroserie – foarte vizibilă – Thermal Orange Pearl (denumire inspirată de circuitul Thermal Raceway din California), dar și noi pachete sau câteva schimbări de ordin tehnic. Exteriorul are parte de câteva schimbări subtile, inclusiv la nivel de pachete, în timp ce la interior fanii pot alege piele Indigo cu Alcantara și au parte de și mai multe echipamente standard. Și mai important, inginerii au refăcut NSX-ul pentru o creștere a manevrabilității, cu bare stabilizatoare cu 26/19 % mai ferme față/spate – rezultatul fiind o îmbunătățire a timpului pe circuitul de la Suzuka de până la două secunde pe tur.


O intrare interesantă pe covorul roșu de la Pebble Beach din California o reprezintă cu siguranță McLaren 600LT Stealth Grey by MSO – acesta adaugă și mai multă fibră de carbon pe modelul inspirat de 570S, o cameră video pentru telemetrie pe circuit (dar și „momente de inspirație”, conform constructorului), noi jante din aliaj cu 10 spițe sau scaunele din fibră de carbon de pe Senna, printre altele. Britanicii ne vorbesc despre un unicat dedicat show-ului – dar cel mai probabil MSO poate ajuta pe oricine să obțină contra cost fix aceeași configurație.


Lexus a decis că trebuie să treacă în zona conceptuală, cu ajutorul a două versiuni unicat ale coupe-ului LC și micului SUV UX. Primul, LC Inspiration Concept, este practic o reiterare a versiunii Europene Yellow Edition, în timp ce UX poartă semnătura lui Clark Ishihara de la VIP Auto Salon, fiind dotat cu folie Oracal, jante de la Vossen, eșapament „catback” sau posibilitatea de a găzdui pe acoperiș Lexus F Sport Carbon Fiber Road Bicycle, creație ce a marcat în trecut terminarea producției hypercar-ului LFA.Audi, gata de atac pe tărâmul electric cu viitoarea apariție a SUV-ului e-tron, primul său model complet electric de serie a decis că este timpul să șteargă cu buretele nefericita existență a modelului R8 E-Tron (model electric cu o viață foarte scurtă) – și o face cu stil, anunțând la Pebble Beach conceptul PB18 E-Tron. Este prima lor apariție cu un prototip la Pebble Beach Concours d’Elegance – una spectaculoasă, cu un EV menit să readucă în atenție șoferul. Astfel, dacă majoritatea prototipurilor au parte de obicei și de sisteme autonome, PB18 E-Tron a fost botezat intern „Level Zero”: în ciuda elementelor high-tech, șoferul se află în permanență în control.Partea frontală pare cea destinată pentru un R8 din viitor, însă de fapt aici avem de-a face cu un hatchback în trei uși, dotat cu un parbriz foarte plonjat și un spate „țuguiat” unde stopurile LED tronează pe toată lățimea caroseriei. Trei motoare electrice se află la bord, unul pentru puntea față și două pentru cea spate, oferind capabilități AWD și un total de 671 CP (201 CP față, 604 CP în spate) în condiții normale. Funcția de boost, temporară, livrează până la 764 CP – iar Audi estimează atingerea baremului de 100 km/h în aproximativ 2 secunde. Constructorul din Ingolstadt se gândește ferm la viitor – energia este livrată de baterii tip „solid state” cu o capacitate de 95 kWh, suficient pentru o autonomie de 500 km în ciclul Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure, în timp ce sistemul de reîncărcare pe 800 volți ar asigura reumplerea în doar 15 minute.


Foarte interesant, interiorul poate aborda o configurație cameleonică – oferind spațiu doar pentru șofer sau șofer + pasager, cu o poziție centrală pentru șofer în configurația singulară. Expansivul parbriz nu este acolo doar pentru formă și stil, ci înglobează un display cu realitate augmentată ce poate oferi toate informațiile necesare, inclusiv trasa ideală pe circuit – în timp ce spațiul pentru cargo de 470 litri este foarte aproape de ceea ce oferă un Golf (492 litri). De capitolul manevrabilitate se ocupă suspensia față tip push-rod și amortizoarele magnetice adaptive, în timp ce aerodinamica activă implică difuzorul și aripa spate.


Infiniti ar putea lua titlul pentru cel mai spectaculoasă apariție la ediția de anul acesta a faimosului Pebble Beach – desigur cu ajutorul conceptului Prototype 10. Un „speedster” foarte sexy, cu influențe dintr-un trecut pe care din păcate marca japoneză nu îl are (fiind înființată în 1989) dar mai ales cu o privire aruncată ferm în viitor. Ne aducem aminte cum Prototype 9 Concept de anul trecut avea temă retro modelele de curse ai decadei 1930 – Prototype 10 se inspiră acum din zona speedster, însă de această dată avem parte și de elemente… din viitor. Evident, stilul minimalist este prezent peste tot – dar mai ales în cockpit, în timp ce locul pasagerului este luat de o priză de admisie a aerului necesară răcirii trenului de rulare complet electric. Nu știm ce anume propulsează acest studiu de design – însă Infiniti specifică că Prototype 10 a fost creat pe o nouă platformă modulară ce va fi folosită în mod potențial în viitor pentru o mare varietate de configurații EV sau hibride.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.