Home Teste VIDEO: Test-drive – Peugeot 2008 facelift: Un leu în natură

VIDEO: Test-drive – Peugeot 2008 facelift: Un leu în natură

de Dan Damian
Peugeot 2008 facelift - test drive

Când ai o direcție clară este puțin probabil să te rătăcești. Ne-o demonstrează faceliftul unuia dintre cele mai atrăgătoare SUV-uri de clasă mică.

De fiecare dată când văd o mașină al cărei design îmi place, îmi spune ceva mai altfel, mă gândesc imediat că peste 3 sau 4 ani acesta va fi retușat mai mult sau mai puțin. Oare o pot face să arate mai bine? Pentru că, la momentul în care-ți place, cu greu îți imaginezi alte linii, mai bune, ale respectivei mașini. Clar, e o provocare să fii responsabil cu designul unui automobil, chiar dacă acesta trece prin mai multe filtre în cadrul companiei producătoare.

Peugeot 2008 facelift - test drive

Peugeot a ales acum aproape 6 ani, când a fost prezentată noua generație a modelului 508, o estetică complet diferită a exteriorului, centrată în jurul ghearelor de leu ca semnătură luminoasă. Un an mai târziu, această idee a fost aplicată și hatch-ului 208, dar și SUV-ului de clasă mică Peugeot 2008. Îmi amintesc că am condus micul 2008 undeva în Franța, cu ocazia lansării oficiale, lângă o podgorie imensă, cu spații de cazare, spa și tot tacâmul unui loc special.


Acum, după aproape 5 ani, testez modelul Peugeot 2008 trecut printr-un facelift și mă gândesc că n-ar fi rău să aplic aceeași idee în România. Doar că nu vreau cazare, nu vreau spa, nu vreau un loc imens, ci unul special și liniștit. Am mai fost pe la unele crame din zona Mizil, fiecare cu propria poveste, dar acum am ales ceva mai apropiat de Ploiești, Crama Strămutată, din zona domeniilor Chițorani. Locul este perfect, pe un deal, cu o vedere superbă spre satul din vale, și e o liniște aparte. Aici, l-am întâlnit pe Patrick, care ne-a întâmpinat bucuros să spună povestea acestui loc unde el își găsește, prin muncă, liniștea pe care nu o are în București. Locul nu e perfect, este încă în curs transformare, pentru că lui Patrick îi vin mereu idei noi și se apucă rapid să le pună în practică. Crama Strămutată nu are locuri de cazare, dar am văzut zonele în care se pregătesc niște bungalouri, chiar în mijlocul viei, cât mai integrate în natura locului. În schimb, are o elegantă și confortabilă construcție din lemn, unde toți cei pasionați de vinuri sau de natură pot degusta nu doar diversele soiuri de vinuri, ci și preparate tradiționale, dar unele cu adevărat speciale, ce nu se poate face în casă fiind adus din vestul țării, de la producători atent selecționați.

Peugeot 2008 facelift - test drive

Pe o vreme însorită, ne uităm împreună cu Patrick la Peugeot-ul nostru. El ar prefera, probabil, ceva mai puternic, dar 2008 este corect motorizat pentru clasa lui și vremurile actuale.

Eu îmi rezerv ceva timp ca să văd ce au modificat francezii la nivelul designului. Toată partea frontală pare mai masivă, și asta pentru că elementele estetice sunt plasate acum și mai mult pe înălțime. Grila ornată cu noua siglă dă un cu totul aspect mașinii, asta pentru că Peugeot a mărit-o și a integrat-o mai organic în spoilerul frontal. Și priza de aer din zona inferioară a spoilerului s-a mărit considerabil. Dar știți ce veți remarca prima dată? Evoluția „ghearelor“ luminoase. Cele trei din faruri au dispărut, dar, în formă mult mai mare, s-au mutat pe spoiler, în două zone delimitate pe fond negru. N-aș zice că impresia este de agresivitate, ci doar că poți recunoaște mașina asta oricând, fie față-n față, fie în retrovizoare. Iar la partea din spate, francezii au transformat cele trei elemente luminoase oblice ale stopurilor în unele duble, plasate orizontal.

Ajustări de finețe

Aceasta este ideea la interior. Peugeot a preferat mici modificări, pe care mai mult să le simți, decât să le vezi. Cu o excepție, schimbătorul cutiei de viteze nu mai e cel tip manșă, ci a fost înlocuit cu o tastă de selecție. M-am obișnuit cu ea, este precisă, e în trend ca design, dar vechiul schimbător era mai prezentabil estetic. Mai observ și faptul că porturile USB clasice s-au transformat în USB-C, mai moderne și mai utilizate astăzi.

Peugeot 2008 facelift - test drive

Testăm versiunea Peugeot 2008 GT, deci avem inclus efectul 3D al tabloului de bord, cu o grafică ușor schimbată. Știți că am putea spune că Peugeot 2008 are, de fapt, trei displayuri, pentru efectul 3D e dat de unul ascuns în partea superioară a „umbrelei“ tabloului de bord. Displayul central, stil flotant, de 10 inchi a primit un upgrade la nivelul graficii, mai modernă acum, dar fără să-și piardă identitatea inițială. Din fericire, reacția la comenzile tactile s-a schimbat, fiind mai promptă acum.

Peugeot 2008 facelift - test drive

Poziția la volan este exact cum îmi place, joasă (pentru un SUV), cu scaune care te țin bine, și aș mai spune că îi înțeleg pe cei care cărora nu le place volanul cu diametru mic, peste care vezi informațiile de pe tabloul de bord. Dar mie îmi place! Îți dă mereu senzația de sportivitate. Dar, da, recunosc faptul că, uneori, nu reușești să vezi informațiile afișate la baza tabloului.

Am cam terminat sesiunea foto, iar acum, ne pregătim pentru filmările clipului video. Doar că un vecin nu știe asta și își stropește pomii cu un aparat foarte gălăgios. Este mai jos, în vale, dar ecoul e suficient de puternic, încât să facă aproape inutilă lavaliera noastră îmblănită. Așa că mai stăm de vorbă cu Patrick, după ce revine din diverse zone ale domeniului pe unde ar mai vrea să facă câte ceva. Apropo de ceea ce spuneam la început, direcția clară, ne zice că nu vrea mai mult decât are, nu are în plan să mărească domeniul. Vrea calitate și e mândru că vinul lui este tot mai bun, de la an la an. I s-a propus să-l vândă într-un lanț de benzinării. Nici n-a vrut să audă: „Adică să-mi țină sticlele expuse, poate și săptămâni la rând, la peste 20 de grade? Cum o să mai fie vinul după asta? Oamenii îl iau, dar el nu mai e la fel. Și vor avea impresia că eu nu fac vin deosebit… Prefer să-l ofer la degustări, unde le pot explica oamenilor cum fac și ce înseamnă vinul meu. Și îl vând pe site-ul cramei, volume mai mici, dar știu că ajunge la clienți după ce este păstrat în condiții ideale“.

Idei dinamice

Utilajul vecinului se oprește, ne facem rapid filmarea, în liniște, pe cărările dintre vița-de-vie, apoi ne salutăm gazda și promitem că vom reveni. Am mai fi stat, dar este timpul pentru testul pe șosea. Iar aici, Peugeot 2008 ar trebui să performeze foarte bine. Încă de la lansare, mașina a reușit să arate latura dinamică a platformei CMP, iar exemplarul nostru are sub capotă motorul de 1,2 litri, cu trei cilindri, care produce 130 CP și e cuplat la o cutie de viteze automată cu opt trepte. Exact cum mă așteptam, lui 2008 îi place să fie grăbit în viraje, pe care le ia curajos, cu o subvirare progresivă, dacă exagerezi. Nu-mi pare rău după dieselul de 130 CP, retras din ofertă, dar încă regret eliminarea versiunii de 155 CP a aceluiași motor pe care-l avem acum sub capotă. Fiindcă ai o tastă pe post de selector al cutiei, dacă vrei să schimbi manual, acum o poți face de la padelele din spatele volanului.

Peugeot 2008 facelift - test drive

2008 se descurcă bine și la capitolul confort, astfel că poți rula sute de kilometri fără să obosești, dar nu-i plac denivelările mici, specifice asfaltului cariat. Avantajul acestui volan cu diametru mic stă și în raportul demultiplicării direcției, axat pe reacții prompte la manevrare. Cumva, modul în care se conduce se potrivește perfect designului incisiv. Frânele cu reacție progresivă îți conferă încredere și permit ABS-ului să intervină mai târziu. Bine, dacă ai pneuri de iarnă pe jantele de 18 inchi, îl simți mai repede.

Motorul se aude doar la turații mari, când cei trei cilindri se încordează către 5000 rpm, dar, dacă nu-l grăbești, te poate răsplăti cu consumuri în jurul a 6 l/100 km. La asta contribuie mult și cele opt trepte ale cutiei, care-i permit să ruleze la turații mici. Nimic de criticat? Ba da. Chiar cutia, care reacționează rapid la schimbări, dar la viteze foarte mici tinde să devină ușor confuză și te mai scutură din când în când.

Câteva poze în mișcare pe șoseaua din apropierea cramei și plecăm către București, pregătiți să savurăm traficul din ora (orele?) de vârf. În coloană, mă uit și pe fișa mașinii. În această configurație, Peugeot 2008 GT (cel mai bun nivel de echipare) cere minimum 30.100 de euro, dar exemplarul nostru ajunge la 31.545, cu câteva opționale, printre care nu figurează însă și noua culoare metalizată, Gri Selenium.

Text: Dan Damian/Foto: Adrian Barbu

Verdict: 4 stele

După acest facelift, 2008 a reușit să devină și mai atrăgător estetic. S-au făcut exact modificările de care avea nevoie, se simte bine, dinamic și atrage atenția în trafic, dacă aceasta este o prioritate. La cât de bine se simte platforma, vă recomandăm motorul de 130 CP.

Date tehnice

Caroserie: SUV cu 5 locuri. L × l × h: 4304 × 1775 × 1550 mm. Ampatament: 2605 mm. Portbagaj: 434 l. Masă proprie: 1280 kg

Tren de rulare: Suspensie față MacPherson, spate tip braț tras, cu element de torsiune, frâne cu discuri ventilate față și discuri spate, pneuri 215/60 R17

Transmisie: Tracțiune față, cutie automată cu 8 trepte

Motor: Turbo cu 3 cilindri în linie, cilindree 1199 cm³. Putere maximă: 96 kW (130 CP)/5500. Cuplu maxim: 230 Nm/1750 rpm

Performanțe: 0–100 km/h  9,4 s, Viteză maximă 203 km/h, Consum mixt WLTP     5,9 l/100 km, Emisii CO2 WLTP   133 g/km

Preț de bază: Peugeot 2008 GT 1.2 PureTech 130 CP EAT8  30.100 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.