Home Modele noi BMW iX: toate detaliile oficiale

BMW iX: toate detaliile oficiale

de Răzvan Măgureanu
BMW iX

După doi ani, conceptul BMW iNEXT se transformă în BMW iX. Cu două versiuni cu tracțiune integrală BMW iX xDrive40 și iX xDrive50, SUV-ul electric de lux promite o autonomie de până la 630 km. Toatre informațiile oficiale. 

BMW iX este echivalentul electric al lui X5 având 4953 mm lungime, 1967 mm lățime și o înălțime de 1696 mm, ampatamentul fiind de fix 3 metri.  Prin comparație, X5 este cu 31 mm mai scurt, cu 37 mm mai lat și cu 49 mm mai înalt, ampatamentul fiind cu 25 mm mai scurt.

iX este proiectat ca o mașină pur electrică dar substructura lui nu constituie o nouă arhitectură pentru viitoarele modele electrice BMW. În 2025 BMW va introduce o platformă complet nouă ca succesoare pentru CLAR (Cluster Architecture) pe care se va construi ceea ce BMW numește NEUE KLASSE. Noua platformă nu va fi destinată exclusiv propulsiei electrice ci va fi adaptată și pentru propulsie convențională și PHEV. Însă dacă CLAR a fost proiectată inițial ca platformă convențională și apoi adaptată și pentru electric și PHEV, noua arhitectură a fost dezvoltată cu prioritate pentru propulsia electrică. BMW a ales această cale deoarece crede că modelele cu propulsie convențională vor juca încă un rol importnat pe unele piețe și în a doua jumătate a deceniului care începe peste câteva săptămâni.

Sistemul de propulsie al lui BMW iX este din generația a cincea BMW eDrive și este format din două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte și astfel tracțiunea este integrală electrică. Motorul electric, electronica de putere și transmisia sunt integrate într-o carcasă comună.

BMW iX

Sunt disponibile două versiuni:
iX xDrive40 având o putere maximă de 326 CP și un cuplu maxim de 630 Nm. Bateria Li-Ion de 76,6 kWh brut (71,0 kWh net) asigură o autonomie WLTP cuprinsă între 372 și 425 km, consumul de energie fiind între 19,4 și 22,5 kWh/100 km. Viteza maximă este limitată 200 km/h iar accelerația 0-100 km/h durează 6,1 secunde.  Se poate încărca la stații AC cu până la 11 kW în 8 ore de la 0 la 100% sau la stații rapide DC cu până la 150 kW în 31 minute de la 10 la 80%. Prețul este de 78.838 euro cu TVA.

iX xDrive50 având o putere maximă de 523 CP și un cuplu maxim de 765 Nm.  Bateria Li-Ion de 111,5 kWh brut (105,2 kWh net) asigură o autonomie WLTP cuprinsă între 549 și 630 km, consumul de energie fiind între 19,8 și 23,0 kWh/100 km. Viteza maximă este limitată 200 km/h iar accelerația 0-100 km/h durează 4,6 secunde.  Se poate încărca la stații AC cu până la 11 kW în 11 ore de la 0 la 100% sau la stații rapide DC cu până la 2000 kW în 35 minute de la 10 la 80%. Prețul este de 98.294 euro cu TVA.

Ulterior, gama va fi extinsă cu BMW iX M60 care va dezvolta peste 600 CP.

Suspensie pneumatică adaptivă opțional la BMW iX

Trenul de rulare este inspirat după configurația de la X5 având punte față cu brațe duble și punte spate multilink. Suportul din aluminiu al punții față este prins rigid de caroserie ceea ce facilitează un răspuns direct al direcției. Suspensia pneumatică cu reglaj automat al gărzii la sol și amortizoare controlate electronic este opțională.

Pe modul Efficicient, caroseria coboară cu 10 mm la peste 140 km/h, în timp ce dacă se comută modul Sport, suspensia rămâne coborâtă cu 10 mm în toate regimurile de viteze.  La viteze de până la 35 km/h, caroseria poate fi ridicată cu 20 mm. garda la sol poate fi modificată și manual de la butonul My Modes.

Direcția Servotronic cu raport variabil este standard și opțional se poate comanda direcția integrală activă. De la BMW i3, BMW iX preia sistemul de control al patinării roților ARB care este utilizat în premieră împreună cu tracțiunea integrală.

Șoferul poate alege între trei moduri de condus: Personal, Sport și Efficient. Modul Personal este echivalentul modului Individual de la alte modele BMW în timp ce modul Efficient este în esență un mod Eco.

Aerodinamică optimizată

BMW iX vine cu o aerodinamică specială pentru părțile frontală, posterioară, podea și roți care a mărit autonomia electrică cu 65 km. Dintre aceștia, 25 km sunt atribuiți celei de-a treia generații a flapsurilor din față care direcționează aerul către unitatea de propulsie și frâne atunci când este necesar. În condiții normale, grila tradițională BMW formată din cei doi rinichi și prizele de aer de sub grilă sunt închise. Flapsurile controlate electronic sunt deschise doar în cazurile rare când este nevoie de cantitatea maximă de aer de răcire. Alți 15 km din cei 65 km sunt obținuți cu cunoscutele prize de aer Air Curtains și Air Blades. Air Curtains dirijează curentul de aer de-a lungul roților fără a genera turbulențe. Iar Air Blades, plasate în lateralele lunetei și a eleronului la fel ca la X5, direcționează curentul de aer pe deasupra minimizând vacuumul care se produce în spatele mașinii. În sfârșit, încă 10 km sunt obținuți datorită podelei aerodinamice. De asemenea, jantele standard de 20 inchi au un design optimizat aerodinamic. Jantele Air Performance de 21 și 22 inchi disponibile opțional contribuie de asemenea la reducerea coeficientului aerodinamic. Acestea sunt mai ușoare cu circa 15% decât jantele clasice din aliaj ușor și contribuie și ele cu încă 15 km la mărirea autonomiei.

Nu în cele din urmă, clanțele ușilor integrate în caroserie disponibile standard contribuie și ele la aerodinamica foarte bună. Funcția Soft Close este disponibilă opțional la fel ca și Comfort Acces care permite deschiderea sau închiderea automată a ușilor când proprietarul se apropie sau se depărtează de mașină. Și oglinzile au fost optimizate aerodinamic fiind subțiri și cu un singur brat. Ușile fără ramă la geamuri își fac debutul într-un SUV BMW, iar montantul central negru creează un contrast cu culoarea caroseriei.

BMW iX

Masă relativ mare în ciuda construcției revoluționare

BMW iX xDrive cântărește 2440 kg aproape la fel cât Audi e-tron. Mapa de presă vorbește despre un „Carbon cage” care este o evoluție a lui Carbon Core de la Seria 7. Nu este vorba de o celulă de siguranță din CFRP la fel ca la BMW i3 ci de anumite componente din CFRP (plastic ranforsat cu fibră de carbon) care sunt mai numeroase decât la Seria 7. Astfel, panourile laterale, cadrul acoperișului și cadrul lunetei sunt din CFRP. Utilizarea CFRP a îmbunătățit rigiditatea caroseriei și a redus masa. Elementele de CFRP se pot observa și vizual în zona pragurilor și atunci când hayonul este deschis.

Scaune complet noi

Scaunele vin cu tetiere integrate și pentru prima oară la BMW există opțiunea integrării difuzoarelor în structura scaunului. Dacă se optează pentru echiparea Loft, suprafața scaunelor este ornată cu o inserție diagonală din materiale și culori care combină textil de înaltă calitate și microfibre.

Celelalte versiuni oferă opțiunea pentru tapițerii de piele sintetică Sensatec sau piele naturală Nappa. Bancheta spate a fost proiectată pentru trei pasageri dar scaunele din exterior au de asemenea tetiere integrate în timp ce la scaunul din mijloc tetiera este rabatabilă pentru a facilita vizibilitatea spre spate.

Ca și la modelele convenționale BMW, bancheta spate este fracționabilă 40/20/40%. BMW iX vine standard cu climatizare pe 2,5 zone, opțional fiind disponibilă climatizarea pe patru zone. Sistemul audio de bază are 12 difuzoare și 205 W, opțional fiind oferit un sistem Harman Kardon Surround cu egalizator pe șapte frecvențe, 655 W și 18 difuzoare.Pentru melomani este disponibil un super sistem Bowers&Wilkins Surround cu 30 difuzoare, 1615 W și funcție Audio 4D.

plansa de bord BMW iX

Sistem multimedia cu ecran curbat

iX este primul BMW care vine cu un display curbat dintr-o singură bucată sub care se ascund două diplayuri: unul de 12,3 inchi pentru indicatoarele de bord și unul de 14,9 inchi pentru sistemul multimedia care dispune de următoare generație a sistemului de operare BMW. În continuare, BMW se bazează pe un controller tactil pentru sistemul multimedia în timp ce butonul start/stop este iluminat cu semnătura BMW i Blue. La fel ca la Porsche Taycan, între butonul de start/stop și cel pentru frâna de parcare electromecanică se află un mic selector pentru cutia de viteze. Pe BMW iX debutează și volanul hexagonal care permite o selecție între condusul automat și cel activ, însă iX va dispune de maxim nivelul 2 de conducere autonomă. Forma hexagonală a volanului conferă șoferului o mai bună vizibilitate asupra displayului curbat. Opțional, se oferă volan încălzit în trei trepte. Și head-up displayul este de nouă generație și este integrat perfect în panoul de bord nefiind vizibil. Trebuie remarcată lipsa oricăror butoane fizice planșa de bord fiind minimalistă și având comenzile climatizării incluse în sistemul multimedia.

BMW iX se va lansa pe piață spre finalul lui 2021 și producția a început deja la uzina din Dingolfing.

plansa de bord BMW iXiDrive BMW iXlocuri fata BMW iXlocuri spate BMW iXinterior BMW iXtetiere BMW iXbutoane volan BMW iXbutoane volan BMW iXBMW iXBMW iXportbagaj BMW iXBMW iXBMW iXBMW iXBMW iXBMW iXBMW iXBMW iXBMW iXBMW iXBMW iX

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.