Home ȘtiriProiecte secrete Cele trei noi SUV-uri Dacia expuse în centrul de design: Duster III (2024), Bigster și un SUV de clasă mică

Cele trei noi SUV-uri Dacia expuse în centrul de design: Duster III (2024), Bigster și un SUV de clasă mică

de Răzvan Măgureanu
dacia SUV de clasă mică 2026

Acum câteva zile am vizitat centrul de design Dacia din București unde în sala de prezentare am văzut viitoarele generații de SUV-uri Dacia… ascunse sub prelate. Așa că am putut deduce doar ce se află sub acele prelate mai ales că nu am putut fotografia nici mașinile ascunse sub prelate doearece camerele de le telefoanele noastre au fost acoperite cu un sticker. Însă există deja fotografii pe computer destul de realiste ale viitoarelor modele.

Deja este oficial: la finalul anului Dacia va prezenta a treia generație Duster care se va vinde din aprilie 2024. Așa cum ne-a declarat Yohann Ory –  directorul centrului de design Dacia din București, noul Duster nu va mai fi mai mic decât actualul model, diferența de gabarit față de Bigster fiind suficient de mare pentru ca cele două modele să nu se canibalizeze.  Și nu este un secret că viitorul Duster va împrumuta limbajul de design de la fratele mai mare Bigster.

De asemenea, șeful centrului de design Dacia ne-a confirmat că formele conceptului Bigster se vor regăsi în proporție de 95-97% la modelul de serie inclusiv bara de protecție robustă și pragurile proeminente. Așadar, Bigster va fi o apariție spectaculoasă.

Dacia Bigster, primul SUV de clasă compactă din istoria mărcii, se va lansa în 2025 și Dacia a anunțat că vor mai urma încă două modele de clasă compactă fără a da însă niciun detaliu.

În vizita la centrul de design Dacia, în hala interioară unde se expun conceptele, erau patru mașini acoperite de o prelată. Nu le-am putut fotografia deoarece camerele de la telefoanele noastre erau acoperite de stickere și oricum fotografiile nu ar fi fost relevante deoarece mașinile erau acoperite de prelate.

Dar deoarece am văzut mașinile de sus, le-am putut deduce destul de exact gabaritul după lungimea plafonului. Mașinile erau dispuse trei într-un plan și una în fața lor.

Se putea observa foarte clar că mașina expusă în centru între cele trei avea un plafon destul de scurt, ceva în genul lui Captur, și de aici am dedus că aceasta este marea surpriză plănuită de Dacia pentru 2026 despre care am scris aici: un SUV de clasă mică pe platforma CMF-BEV/CMF-B care ar putea avea un succes imens având în vedere că în gama Sandero versiunea crossover Sandero Stepway reprezintă 90% din vânzările întregii game.

În stânga și în dreapta acestui SUV mic erau alte două SUV-uri care după deducția noastră erau două prototipuri ale viitoarei generații Duster. Iar în fața lor era amplasat un SUV mai mare, care nu putea fi altceva decât viitorul Bigster.

Pe internet circulă deja imagini retușate pe computer cu cele trei modele realizate de colegii de la revista franceză L’automobile magazine.  Francezii susțin că viitorul SUV de clasă mică Dacia ar putea avea propulsie electrică, fiind astfel un concurent pentru noul Jeep Avenger spre exemplu. 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.