Home ȘtiriProiecte secrete Dacia lucrează la un SUV mai mic decât Duster

Dacia lucrează la un SUV mai mic decât Duster

de Răzvan Măgureanu
dacia SUV de clasă mică 2026

Revista franțuzească L’automobile magazine informează că Dacia  lucrează la un SUV veritabil de clasă mică, mai mic decât Duster, care ar urma să se lanseze în 2026.

Foto: L’automobile magazine

Încurajată de succesul lui Duster, Dacia se gândește să extindă gama de SUV-uri nu doar deasupra lui Duster, cu Bigster, ci și în jos, cu un model mai mic decât Duster.

Dacia anunțase la prezentarea conceptului Bigster că va mai dezvolta încă două modele pe această platformă. Iată că acum unul din cele două mistere a fost descoperit.

Dacia are în gamă Sandero Stepway dar acesta nu este un SUV ci un sandero mai înălțat cu 2,5 cm, cu protecții la aripi și praguri și look de crossover. Sandero Stepway este un succes uriaș, acesta reprezentând peste 90% din vânzările gamei Sandero. Probabil că tocmai acest procent i-a făcut pe cei de la Dacia să se gândească la un SUV veritabil dar și faptul că segmentul SUV-urilor de clasă mică înregistrează cele mai mari vânzări dintre toate segmentele de SUV-uri în Europa.

Cum viitorul Duster va fi puțin mai lung, urmând să aibă circa 4,40 m lungime, un SUV de clasă mică și-ar găsi perfect locul între Spring (3,73 m lungime) și viitorul Duster. Viitorul SUV de clasă mică nu va fi chiar un echivalent al lui Renault Captur, deoarece noul Captur a crescut în dimensiuni și este aproape la fel de mare precum Duster, având 4,23 m lungime.

Însă pe de altă parte, Dacia a avut întotdeauna strategia de a oferi mașini spațioase, care să ofere loc suficient, demn de o clasă superioară la un preț de de o clasă mai jos.
Pentru a păstra distanța și a nu canibaliza viitorul Duster care va fi construit pe platforma CMF-B de la Jogger/Sandero/Clio/ Captur, ne așteptăm ca SUV-ul Dacia de clasă mică să aibă în jur de 4,10 metri, având un gabarit similar cu al noului Jeep Avenger.

Pentru propulsie Dacia are două alternative:
– ori platforma CMF-B combinată cu motoare mild hybrid și full hybrid
– ori versiunea electrică a platformei CMF-B care va fi utilizată pentru viitoarele Renault 5 electric și Renault 4 electric (echivalentul lui Captur cu propulsie electrică).
Sau, de ce nu, este posibil să ofere ambele versiuni de propulsie la fel cum va proceda și Jeep cu noul Avenger.

Renault are o platformă full electrică CMF-EV pe care o utilizează la hatch-urile și SUV-urilor compacte, vezi Megane E-Tech sau Nissan Ariya. Dar Luca de Meo a spus că această platformă ar fi fost prea scumpă pentru a fi derivată din ea o versiune pentru modele de clasă mică. D aceea, pentru clasa mică s-a ales soluția mai eficientă din punct de vedere al costurilor de a adapta platforma CMF-B și pentru propulsie electrică.

Întrucât Dacia este foarte ocupată în prezent cu lansarea noului Duster (prezentare la finalul acestui an, comercializare din aprilie 2024) și lansarea lui Bigster (2025), acest model nu va apărea mai devreme de 2026.

L’automobile magazine prezintă o fotografie retușată pe computer în care apare în prim plan viitorul SUV de clasă mică Dacia iar în planul al doilea Duster (stânga) și Bigster (dreapta).

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.