După 13 ani, Fiat lansează un nou 500, care folosește o tehnologie complet independentă sub caroseria familiară în mare parte. Cea mai italiană dintre mașinile de oraș va fi disponibilă doar cu propulsie electrică. primele impresii despre Fiat 500e.
Lui Giovanni Rota Rinaldi i-ar fi plăcut mult ca muzica lui să răsune prin orașe pline de viață și sate visătoare. Compozitorul a pus pe muzică, printre altele, și drama Amarcord, a lui Frederico Fellini, iar când depășește viteza de 20 km/h prima dată după pornire, Fiat 500e cântă prin lume melodia cu același nume.
Nu este vorba de un „atenție, vin!“ cu care noul 500 să avertizeze din cauza lipsei zgomotului motorului convențional. Ca și la alte mașini electrice, această sarcină este realizată de un sunet metalic. Nu, melodia e mai degrabă ca muzica vânzătorului de înghețată care aduce puțină bucurie italienească în cartier. Un salut plin de viață de dincolo de pasul Brenner, unde nu înfloresc numai lămâile, ci și o mulțime de curiozități.

Secvența de note compune un „dolce far niente“ atât de arhetipal, încât se potrivește perfect cu o mașină simbolică. Micul automobil propulsat electric este cea mai italian dintre toate vehiculele pe patru roți. Este adevărat că, atunci când ne gândim la lumea motoarelor, ne vin în minte mașinile cu „sânge fierbinte“ de la Ferrari, Maserati și Lamborghini, însă mașina-clișeu din țara cizmei este 500.
Platformă italienească
A patra generație este atât de asemănătoare cu modelul produs începând din 2007, încât pare a fi doar un facelift. Aspectul a fost doar puțin modificat, ceea ce este un lucru bun. La urma urmei – făcând abstracție de Cinquecento, fabricat din 1992 până 1998 –, este unul dintre cele mai reușite automobile retro și, prin urmare, nu trebuie reinventat. Aparențele sunt însă înșelătoare, practic totul fiind nou la el. Și platforma este italienească, după cum subliniază cei responsabili cu realizarea sa.
În Europa de Vest, livrările au început la începutul lunii ianuarie, cu trei modele de caroserie: cea clasică, cu două uși, varianta cabrio și o versiune asemănătoare cu cea disponibilă în gama Mini, pe Clubman, cu o a treia ușă care se deschide invers pe partea pasagerului și oferă un spațiu mare de acces – de exemplu, pentru un scaun de copil.
Deși mica mașină s-a extins semnificativ în lungime, lățime și înălțime, în comparație cu predecesorul său, spațiul câștigat se remarcă cel mai bine în față. Scaunele sunt confortabile, iar poziția este ușor înălțată în cockpitul ce pare mai puțin jucăuș, dar se vede că e proiectat cu dragoste. Pentru că, de pildă, avem un ecran tactil central care ocupă mai mult loc pe bord.
Sau pentru că mânerele interioare ale ușilor sunt asemănătoare celor de la vechile modele, iar spațiul de depozitare cu încărcare prin inducție împodobește orizontul din Torino. Aici se manifestă mândria națională – la urma urmei, mica electrică este fabricată în unitatea principală de producție, din Mirafiori. Se preconizează ca aproximativ 80.000 de exemplare ale lui Fiat 500e să iasă de pe linia de asamblare în fiecare an și să fie vândute în toată Europa. În plus, pentru un buget mai mic, există modelele anterioare, ce vor beneficia în continuare de motoare cu ardere internă și vor fi produse în fabrica din Polonia.
Două motorizări
Sunt disponibile două variante de propulsie. Modelul entry-level, Action, de 70 kW (95 CP), o mașină tipică de oraș (de la 23.560 de euro) are o capacitate a bateriei de 23,8 kWh și o autonomie WLTP de puțin peste 180 km. De asemenea, are și un sistem de încărcare rapidă, de 50 kW. Cu ajutorul acestuia, pentru o autonomie de 50 km, ar trebui să tragă curent de la o stație de încărcare rapidă circa 10 minute. Mai există versiunile Passion (de la 27.560 de euro) și Icon (de la 29.560), ambele livrând 87 kW (118 CP) și promițând o autonomie de 320 km datorită unei baterii mai mari, de 37,3 kWh net (42 brut). Mulțumită unui încărcător rapid de 85 kW, bateria se poate încărca de la 20 la 80% în doar 35 de minute.

Pentru prima noastră călătorie în Germania, Fiat ne oferă o decapotabilă cu acoperiș pliabil, cu 118 CP și o baterie încărcată. Suntem norocoși, deoarece toamna este blândă, așa că lăsăm acoperișul din pânză să se retragă prin apăsarea unui buton. Apeși butonul etichetat cu „D“, piciorul pe accelerație și pleci. La scurt timp, muzica maestrului Rinaldi răsună prin acoperișul deschis. Bellissimo! Mașina cu două uși o ia din loc fără efort și se lasă propulsată prin trafic de puterea cuplului său. Dacă vrei, poți trece în modul Range, care face posibilă accelerarea si frânarea doar prin utilizarea pedalei de accelerație. Funcționează minunat!

Fiat 500e absoarbe cu mare pricepere denivelările scurte, iar peste cele mai lungi pășește ca modelele cu motoare convenționale. Direcția este mai degrabă moale decât comunicativă, dar știam deja acest lucru. Micuțul 500e este însă mult mai comunicativ cu internetul și adaugă câțiva biți și octeți în privința conectivității și infotainmentului. O aplicație afișează punctele de încărcare și spune care pot fi accesate cu autonomia rămasă.
Cei de la Fiat sunt foarte mândri că 500e poate fi condus autonom la nivelul doi, adică supravegheat. Am încercat și asta, desigur, cu mâinile pregătite să intervină, lângă volan. Așa, am putut acționa la timp când Fiat a renunțat la autonomie într-o curbă nemarcată. Morala: a sosit vremea pentru acest Fiat 500 electric, dar nu și pentru conducerea autonomă.
CONCLUZIE
Dacă se scade ecotichetul de 45.000 lei (9200 euro) din prețul de listă, versiunea entry-level a lui Fiat 500e este o mașină electrică relativ accesibilă. Spre deosebire de Topolino și Nuova 500 din 1957, versiunea electrică a făcut progrese mari, fiind ideală pentru oraș și navetiști. Cabrioletul cu dotări luxoase și motorizarea cea mai puternică, condus de noi, este mai degrabă un vehicul de lifestyle pentru persoane cu venituri superioare.
DATE TEHNICE
Caroserie
Cabrio cu 4 locuri. Lungime × lățime × înălțime: 3632 × 1683 × 1527 mm.
Ampatament: 2322 mm. Masă proprie (DIN): 1405 kg
Tren de rulare
Suspensie independentă, în față cu brațe triunghiulare, amortizoare MacPherson, în spate cu bare de torsiune, arcuri elicoidale, amortizoare, stabilizator față și spate, frâne disc ventilate intern față, frâne cu tambur spate, pneuri 205/45 R 17
Transmisie
Tracțiune față, cutie cu raport fix
Motor
Motor sincron cu magnet permanent, putere 87 kW (118 CP), cuplu maxim 220 Nm, baterie litiu-ion,
capacitate energetică brută/netă 42/37,3 kWh
Performanțe
0–100 km/h 9,0 s
Viteză maximă 150 km/h
Autonomie mixtă (WLTP) 299 km
Consum mixt (WLTP) 14,9 kWh/100 km
Preț
Fiat 500e Cabrio la Prima 37.900 euro