Home ȘtiriInfrastructură Germania vrea să interzică circulația mașinilor în weekend din 15 iulie 2024

Germania vrea să interzică circulația mașinilor în weekend din 15 iulie 2024

de Răzvan Măgureanu
Fit for 55

Nu doar România are politicieni idioți. Ei există și în țările dezvoltate. Ministrul Transporturilor din Germania, Volker Wissing, a propus interzicerea circulației mașinilor în weekend din 15 iulie 2024. 

Ministrul Transporturilor din Germania, Volker Wissing, a avut o idee pe cât de năștrușnică, pe atât de idioată: să interzică în weekend circulația mașinilor din 15 iulie 2024. Adică exact atunci când oamenii au liber și vor să meargă undeva în weekend nu mai pot să facă acest lucru.

Omul e chiar mai radical decât Ceaușescu care interzisese doar alternativ circulația mașinilor în weekend: cu numere de înmatriculare cu sau fără soț. Atunci motivul era lipsa benzinei, acum motivul este să protejăm Planeta.

La baza acestei decizii stă documentul de protecție a climei, care intră în vigoare pe 15 iulie în Germania. Acest document a fost aprobat de fosta coaliție de guvernământ din Germania formată din CDU și SPD și care a împărțit emisiile de CO2 pe sectoare de activitate, fiecare sector având limitele sale.
Conform situației actuale, sectorul transporturilor ar depăși limita impusă cu 22 milioane tone CO2 în 2024.

Până în 2030, Germania ar trebui să își reducă emisiile de CO2 cu 65% față de 1990. Ce se va întâmpla însă dacă celelalte sectoare nu vor îndeplini ținta de emisii? Ca și alte țări din UE, Germania este pasibilă de amenzi uriașe.

Revenind la propunerea năstrușnică a lui Wissing, ea se referă la toate mașinile. Dar de ce vrea să interzică în weekend și circulația mașinilor electrice? Acestea nu poluează direct deloc. Sau poate cineva îi va spune și va reveni cu propunerea să se interzică doar circulația mașinilor cu motor termic.

Propunerea lui Wissing nu face decât să inflameze opinia publică. Ce faci cu industria grea germană care utilizează din plin gaz de la ruși și poluează enorm?  Ce faci cu încălzirea cu lemne a locuințelor? Majoritatea localităților de la munte din zona rurală germană se încălzesc cu lemne.

Și ce faci cu restul sectorului de transporturi? Camioanele grele care au exclusiv mootare diesel sau feriboturile care de asemenea au mootare diesel uriașe?

Pe de altă parte, ministrul german al transporturilor tocmai și-a dat cu stângul în dreptul și a anulat subvențiile pentru mașinile electrice. Rezultatul: vânzările de mașini electrice au scăzut dramatic.

Poate o soluție ar fi ca oamenii să utilizeze mai mult trenul pentru că Germania are o rețea feroviară excelent dezvoltată. Dar nu în weekend ci în timpul săptămânii când sunt mulți navetiști care merg zilnic 30-50 km către locul de muncă.

Dar să interzici circulația mașinilor, adică să iei dreptul oamenilor la mobilitate nu se poate decât în dictaturi precum cea din Coreea de Nord sau Rusia.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.