Home Modele noi Mercedes-AMG C 63 S E Performance: PHEV cu 4 cilindri cu turbină electrică în loc de V8

Mercedes-AMG C 63 S E Performance: PHEV cu 4 cilindri cu turbină electrică în loc de V8

de Răzvan Măgureanu
Mercedes-AMG C 63 S E Performance

Noua generație AMG a lui Mercedes C-Class este primul C-Class AMG care renunță la motoarele cu 8 cilindri în favoarea unui sistem Plug-in Hybrid cu motor turbo cu 4 cilindri supraalimentat cu o turbină acționată electric combinat cu un motor electric. Puterea ansamblului: 680 CP și 1020 Nm, cu 170 CP și 320 Nm mai mult decât fosta generație. 

În timp ce BMW a păstrat propulsia clasică cu motoare turbo cu 6 cilindri în linie și V8 pentru modelele sport BMW M, BMW renunță la motorul V8 în favoarea noului sistem hibrid P3 care echipează noul Mercedes-AMG C 63 S E Performance.

În esență, sistemul P3 Hybrid al modelului Mercedes-AMG C 63 S E Performance este format din motorul turbo de 2 litri preluat de la AMG A 45, modificat și adaptat pentru instalare longitudinală (cod M139l, l fiind codul pentru instalare longitudinală)  și un motor electric amplasat în dreptul punții spate. Motorul electric este integrat într-o unitate de propulsie electrică compactă (CDU) împreună cu o cutie de viteze cu două trepte acționată electric și un diferențial cu alunecare limitată.

Motorul electric poate, de asemenea, să distribuie puterea către puntea față, dacă este necesar

A doua treaptă de viteză a transmisiei se cuplează la aproximativ 140 km/h, ceea ce corespunde turației maxime a motorului electric de 13.500 rpm. În mod normal, motorul electric antrenează puntea spate, dar dacă apare o tendință de pagtinare la puntea spate, este posibil să se transfere o parte din cuplul motorului electric către roțile din față. Conexiunea mecanică a sistemului de tracțiune integrală complet variabilă cu motorul electric permite și transferul unui procent al cuplului motorului electric către puntea față. Motorul electric dezvoltă 204 CP și 320 Nm, care sunt disponibili în orice moment prin intermediul funcției kick-down. Puterea continuă este de 70 kW.

Turbocompresor acționat electric 

Motorul termic de 2 litri este derivat din motorul de 421 CP de la AMG A 45 dar în Mercedes-AMG C 63 S E Perfomance  este montat longitudinal, puterea fiind transmisă la puntea spate prin intermediul unui arbore cardanic. Apoi, în caz de patinare a punții spate, același arbore de transmisie utilizat pentru a transmite o parte din puterea motorului electric către roțile din față transmite și o parte din puterea motorului termic către roțile din față.

Motorul termic dezvoltă 476 CP/6725 rpm și 545 Nm/5.250-5.500 rpm. Cu o putere de 238 CP/litru, M139l este cel mai puternic motor cu 4 cilindri din lume. Acest lucru a fost posibil doar prin utilizarea unui turbocompresor acționat electric. Un mic motoraș electric gros de numai 4 cm este integrat direct pe axul turbinei, între roata turbinei de pe partea de evacuare și roata compresorului de pe partea de admisie. Admisia forțată de aer nu mai depinde de fluxul de gaze de eșapament deoarece motorașul electric acționează electric roata compresorului până la apariția fluxului de gaze de eșapament și astfel răspunsul motorului  este instantaneu la turații mici.

Motorașul turbocompresorului este alimentat de la rețeaua de 400V a sistemului PHEV și funcționează până la 150.000 rpm. Motorul are un starter generator integrat (RSG) alimentat, de asemenea, de la rețeaua de 400V. Puterea este transmisă prin intermediul unei transmisii automate AMG Speedshift MCT 9G cu 9 trepte, în care un ambreiaj de pornire umed înlocuiește clasicul convertizor de cuplu.

Nouă programe de rulare

Șoferul are la dispoziție nu mai puțin de nouă programe care reglează nu numai răspunsul motorului, al cutiei de viteze, al direcției și al suspensiei și sunetul motorului, ci și răspunsul motorului electric. iată cum funcționează cele nouă programe:
Electric: mașina funcționează exclusiv cu ajutorul motorului electric la o viteză maximă de 125 km/h. Dar, așa cum am menționat mai sus, conexiunea mecanică cu componentele sistemului de tracțiune integrală AMG Performance 4Matic+ înseamnă că tracțiunea integrală este disponibilă și în acest mod. Bateria de 89 kg cu sistem de răcire directă, amplasată deasupra punții spate, are o capacitate de 6,1 kWh și poate fi încărcată la stațiile de curent alternativ cu 3,7 kW, oferind o autonomie de 13 km.
Comfort: în acest mod, mașina pornește cu motorul electric, iar cele două motoare funcționează împreună, dar la viteze mici este favorizată tracțiunea electrică. Puterea a motorului electric este limitată la maximum 25%.
Battery Hold: similar cu Comfort, cu excepția faptului că nivelul de încărcare a bateriei este menținut constant pentru o utilizare ulterioară.
Sport: mașina pornește cu ambele motoare, iar puterea motorului electric ajunge până la 65%.
RACE: funcționează ambele motoare, iar puterea motorului electric crește până la 80%. Modul Boost poate fi accesat de la butonul de pe brațul stâng al volanului.
Slippery: Puterea și cuplul sunt reduse. Recuperarea energiei (disponibilă pe patru niveluri) și propulsia pur electrică sunt dezactivate.
Individual: permite setarea individuală a diverșilor parametri.

Mercedes-AMG C 63 S E Performance este echipat standard cu AMG Ride Control cu suspensie  adaptivă și direcție integrală, care este oferită și pe Clasa C, dar unghiurile de bracaj sunt diferite: până la 100 km/h, roțile din spate virează în sens opus față de cele din față cu 2,5 grade, iar peste 100 km/h virează în aceeași direcție cu până la 0,7 grade.

Noul Mercedes-AMG C 63 S E Performance este disponibil în versiune limuzină și break T-Model.

Mercedes-AMG C 63 S E PerformanceMercedes-AMG C 63 S E PerformanceMercedes-AMG C 63 S E PerformanceMercedes-AMG C 63 S E PerformanceMercedes-AMG C 63 S E PerformanceMercedes-AMG C 63 S E PerformanceMercedes-AMG C 63 S E PerformanceMercedes-AMG C 63 S E PerformanceMercedes-AMG C 63 S E PerformanceMercedes-AMG C 63 S E PerformanceMercedes-AMG C 63 S E PerformanceMercedes-AMG C 63 S E PerformanceMercedes-AMG C 63 S E Performance

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.