Home ȘtiriProiecte secrete Modelul compact Tesla s-ar putea numi Tesla Model Q

Modelul compact Tesla s-ar putea numi Tesla Model Q

de Răzvan Măgureanu
Tesla Model Q, baby Tesla

Elon Musk a anunțat acum câțiva ani că vrea să producă un model compact Tesla care să coste 25.000 USD (circa 23.500 euro), adică jumătate din cât costă în prezent cel mai ieftin Model 3. O nouă uzină Gigafactory se va construi în Mexic dar modelul va fi produs și în China și Germania și s-ar putea numi Tesla Model Q.

Computer picture: Schulte design 

Elon Musk este un foarte bun PR dar și specialist de bursă. De fiecare dată când a făcut un anunț, acțiunile Tesla au crescut la bursă. Nu contează că ceea ce a promis nu s-a întâmplat dar mirajul promisiunilor lui a atras investitorii.

Platformă de două ori mai ieftină decât cea a lui Tesla Model 3
La Tesla Investor Day toată lumea a așteptat ca Musk să anunțe din nou că va construi un model ieftin de clasă compactă. Nu s-a întâmplat asta dar Musk a anunțat că Tesla lucrează la o nouă platformă pentru modele compacte care este la jumătate de preț față de cea utilizată în prezent pentru Model 3 și Model Y.

Musk a spus că viitorul model compact va fi cel mai bine vândut model Tesla cu 4 milioane de unități pe an. Pentru comparație, Tesla a vândut în 2022 1,3 milioane unități la nivel global. Și ca de obicei, magnatul de origine sud-africană a exagerat din nou spunând că Tesla va produce 20 milioane mașini anual din 2030. În acest moment, cel mai mare producător din lume, Toyota, a produs în 2022 10,6 milioane unități.

Cel mai mic model Tesla va fi SUV, nu hatchback
De când a făcut anunțul privind noul model compact, Musk a făcut multe modificări și acesta nu va fi un hatch compact ci un SUV compact care ar trebui să coste 25.000 USD (echivalent 23.500 euro). Prin comparație, cea mai ieftină Tesla Model 3 cu un motor și bateria mică de 60 kWh costă în prezent în România 44.990 euro fără bonusul Rabla Plus.

Musk a confirmat zvonurile că noua generație de modele se va construi în noua uzină Gigafactory 6 din Monterrey, în statul mexican Nuevo Leon, aflat la graniță cu Texas. Planurile sunt ca în noua uzină din Mexic să fie produse 2 milioane modele compacte iar celelalte două să provină în mod egal de la uzinele Gigafactory 3 din Shanghai și Gigafactory 4 din Grunheide, Brandenburg, Germania.

Uzina din Shanghai a fost construită într-un timp record de mai puțin de un an, Musk beneficiind de un împrumut de 1,62 miliarde USD din partea statului chinez care vrea să accelereze producția de mașini electrice.

Musk vrea să înceapă curând construcția uzinei din Mexic și să o finalizeze în numai 9 luni, un termen foarte optimist. Prețul estimat de 25.000 USD este extrem de ambițios deoarece în utima perioadă prețul materiilor prime, al litiului pentru baterii și al energiei au crescut foarte mult.  Dar după ce Tesla a mărit constant prețurile modelelor sale, în decembrie 2022 a decis să reducă prețurile.

Un model Tesla compact era de mult în plan dar Tesla nu a reușit să îl dezvolte, inginerii fiind ocupați cu proiectul pick-ului Cybertruck și cu al capului tractor Semi Truck. Deși nu există nicio informație încă despre modelul Tesla compact, Musk a declarat că modelul a fost proiectat și că proiectarea lui s-a încheiat.

Conform unor informații interne, modelul ar fi fost devoltat în China, unde ar trebui să și înceapă producția în primă fază. Nimeni nu știe încă nici cum va arăta cea mai mică Tesla dar pe internet au circulat niște desene.

Tesla Model Q, baby Tesla

Pentru a obține prețul scăzut promis, se pare că modelul compact de la Tesla va utiliza bateriile ieftine cu fosfat de fier furnizate de BYD. Aceștia furnizează bateriile pentru modelele electrice Toyota destinate pieței chineze.

Nu e Tesla Model 2 ci poate Tesla Q
Nu se știe încă nici cum se va numi mica Tesla. La un moment dat unele zvonuri anunțau numele de Model 2 dar Musk a anunțat deja că nu acesta va fi numele. Din China a venit zvonul că aceasta se va numi Tesla Model Q și va fi disponibilă în trei versiuni: long range, high performance și o versiunea de bază cu un singur motor. Autonomia ar trebui să fie în jur de 400 km, iar accelerația 0-100 km/h se va realiza între 3,9 și 6,9 secunde, în funcție de versiune.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.