Fără a abandona aptitudinile practice dezvoltate, a doua generație Nissan Note renunță într-o oarecare măsură la alura de MPV și face un pas hotărât către mijlocul clasei mici.
Text: Cristian Sterea. Foto: Radu Chindriș
În contextul în care Nissan mai are în clasa mică modelele Micra și Juke, noul Nissan Note este ușor repoziționat pe piață, accentele de MPV fiindu-i estompate în favoarea unei siluete mai aerodinamice. Acum, rivalii declarați sunt hatchbackurile din centrul clasei mici, precum Ford Fiesta, Seat Ibiza și Peugeot 208, chiar dacă acestea sunt mai scunde cu un cap (peste 30 mm). Evident, noua direcție nu e susținută doar prin vorbe, ci și prin fapte, forma rectangulară a caroseriei generației precedente pălind în fața suprafețelor curbe.
Rezultatele lui Nissan Note la testele EuroNCAP
În plus, detaliile de design parcă încearcă și ele să contureze niște trăsături sportive, iar suplimentar este oferit pachetul Dynamic Styling, cu spoilere și praguri diferite, care explorează mai mult această latură. Fără să apeleze la el, mașina de test se remarcă prin eleronul și oglinzile retrovizoare vopsite în negru, precum și prin jantele de aliaj cu design special și tot negre.
Deși vocabularul oficialilor mărcii folosit la descrierea lui Nissan Note exclude termenii „monovolum“ sau „MPV“, caroseria încă lasă această impresie. Mai mult, chiar ascunde o serie întreagă de aspecte practice. De exemplu, bancheta culisează longitudinal pe o distanță apreciabilă, iar portbagajul are fund dublu. Asta înseamnă că, prin plierea spătarului, se obține o suprafață de încărcare plană și că volumul portbagajului poate fi ușor suplimentat fără a renunța la vreunul dintre locurile din spate. De asemenea, pasagerii de pe banchetă se bucură de un spațiu la nivelul picioarelor foarte generos pentru acest segment, iar șezutul banchetei este amplasat ceva mai sus, pentru a îmbunătăți vizibilitatea către față.
Părinții vor aprecia ușile din spate care se deschid aproape la 90°, facilitând montarea scaunelor pentru copii. Aceeași senzație discretă de monovolum e resimțită și de pe locurile din față, ușor mai înalte decât la modelele clasice de clasă mică. Din păcate, coloana de direcție nu permite decât reglarea pe înălțime, astfel că persoanele înalte care își fixează scaunul mai în spate ar putea reclama faptul că volanul este cam departe.
Noul Nissan Qashqai, imagini și informații oficiale
Chiar dacă nu atrag atenția în mod deosebit, materialele folosite la finisare sunt decente. Bordul destul de masiv se remarcă prin consola centrală finisată cu negru lucios și prin dispunerea circulară a butoanelor sistemului de climatizare. Accesarea clasică a comenzilor, prin butoane special dedicate, asigură o ergonomie decentă, iar spațiile de depozitare împânzesc habitaclul. Pe lângă cele două torpedouri, nimicurile își pot găsi locul în suporturile de pahare de la baza bordului, în buzunarele ușilor sau în alte câteva mici spații de depozitare. Opțional se oferă sistem de navigație cu ecran de dimensiuni medii și o rezoluție asemenea.
Note plusează la capitolul siguranță și oferă sistemele Safety Shield și Around View Monitor. Primul oferă asistență la schimbarea și menținerea benzii, iar în cazul manevrelor la viteză mică, propune o funcție suplimentară a senzorilor de parcare care atrage atenția asupra obiectelor aflate în mișcare. Detectarea mașinilor aflate în unghiul mort al oglinzilor retrovizoare și identificarea benzilor de circulație se face cu ajutorul unei camere video amplasate pe hayon. Pentru ca eficiența ei să fie bună indiferent de condițiile meteo, aceasta se curăță automat folosind jeturi de apă și aer. Complementar, Around View Monitor folosește încă trei camere video suplimentare, fiecare poziționată pe câte o latură a mașinii, pentru a oferi pe ecranul sistemului de navigație o imagine exactă zonei din imediata vecinătate a mașinii, ca și cum ar fi privită de sus, ușurând astfel manevrele de parcare.
Alianța Renault-Nissan va produce o mașină electrică în colaborare cu Mitsubishi
Cu o carieră recunoscută în spate, motorul diesel 1.5 dCi de 90 CP face ce știe el mai bine sub capota lui Nissan Note. Adică, oferă un cuplu motor suficient și, mai important, consumă puțin. Cei cu adevărat zgârciți pot utiliza și butonul eco, care „albăstrește“ tabloul de bord și ține pe banca de rezerve o parte din cei 200 Nm. Astfel pot fi atinse consumuri reale de combustibil în jur de 5 l/100 km chiar și în oraș. Cei care au în gând protecția mediului sau, în alte țări, plătirea unor taxe mai mici pot conta pe emisiile de CO2 foarte bune, de doar 92 g/km. La obținerea acestor cifre pune umărul și un sistem auto stop/start care oprește motorul în momentele de staționare, chiar dacă el nu intră în funcțiune prea des sau pe perioade lungi.
Pe de altă parte, mai ales la viteze mici, nu simți că ai avea nevoie de mai multă putere, cutia de viteze cu cinci trepte fiind bine etajată. Și în ceea ce privește trenul de rulare, avem vești bune. Suspensiile silențioase asigură un confort foarte bun fără să afecteze siguranța. Ruliul este destul de bine ținut sub control, chiar dacă precizia direcției nu e chiar exemplară. Oricum, nimeni nu cred că ar putea dori mult mai mult de la o astfel de mașină.
Note este fabricat în Europa, la uzina Nissan din Sunderland, Marea Britanie. Ca urmare a unei investiții de 147,5 milioane de euro, aici a fost deschisă o nouă linie de producție destinată special asamblării respectivului model. În această fabrică sunt realizate și modelele Juke și Qashqai. În România, prețurile pleacă de la 13.600 de euro pentru motorizarea de 1,2 litri și 80 CP, dar versiunea diesel costă 15.900. Deși diferența nu e chiar neînsemnată, tot acest diesel ar trebui să rămână prima alegere, prin prisma cuplului bun și a consumului de invidiat.
Comentarii închise.