Home Știri Noul Cod Rutier: un pahar de vin e permis

Noul Cod Rutier: un pahar de vin e permis

de

Codul Rutier ce urmează să fie adoptat în scurt timp a suferit noi modificări: cine nu plătește amenda în 30 de zile va avea permisul suspendat, iar o valoare mai mică de 0,2 g/l alcool pur în sânge nu constituie contravenție.

Sanctiuni-cod-rutie

Premierul Victor Ponta a anunţat că a avut o ultimă discuţie cu ministrul de Interne, Radu Stroe, asupra Codului Rutier, urmând ca actul normativ să fie promovat în cel mai scurt timp, printr-o ordonanţă de urgenţă sau printr-un proiect de lege.

Transportatorii, nemulțimiți de sancțiuniile din noul Cod Rutier

„Am lucrat împreună cu echipa domnului Stroe ca să găsim toate soluțiile pentru ca noul cod să își atingă scopul, și anume o siguranță mai mare pe drumurile din România și fără abuzuri împotriva conducătorilor auto“, a declarat Victor Ponta.

Celor cu amenzi neplătite în termen de 30 de zile li se va suspenda permisul de conducere până la plata amenzii.

„Era o problemă de aplicare, în sensul în care omul îşi plătea amenda şi noi nu ştiam că şi-a plătit-o şi-i suspendam permisul. Am găsit o soluţie pe care o discutăm şi cu domnul Chiţoiu, cu un cont unic, şi cu faptul că poliţia nu poate suspenda permisul cuiva decât după ce verifică, la 30 de zile după, dacă în acel cont unic nu s-a plătit amenda“, a explicat premierul.

O altă modificare vizează alinierea la regulile europene în ceea ce privește consumul de alcool la volan.

Astfel, o alcoolemie de până la 0,2 g/l alcool pur în sânge nu este considerată contravenție, iar pragul minim de la care consumul de alcool la volan e considerat infracțiune va fi coborât de la 0,8 la 0,5 g/l.

Sondaj Bosch: siguranța este prioritară pentru șoferi

Premierul a precizat că „până la 0,2 nu e nici măcar contravenție – 0,2 înseamnă, nu știu, un pahar de bere sau vin –, dar de la 0,5 în sus, nu 0,8, să fie infracțiune, exact cum se întâmplă în toată Europa. Până la 0,2, vorbesc de omul obișnuit care se duce la o nuntă și gustă un pahar de vin, nu e nici măcar contravenție, dar de la 0,2 la 0,5 este contravenție și se suspendă permisul, iar de la 0,5 e infracțiune“.

Articole similare

Comentarii închise.