Home Modele noi Oficial: Ford Bronco vine în Europa și vizează direct Jeep Wrangler

Oficial: Ford Bronco vine în Europa și vizează direct Jeep Wrangler

de Dan Damian
Ford Bronco Europa

Ford a anunțat faptul că noul Ford Bronco va fi disponibil și în Europa, este adevărat, în volume limitate și doar pe anumite piețe.

Este cu adevărat o premieră. Ford Bronco nu este prea cunoscut în Europa, dar numele este o legendă în Statele Unite și, pentru prima dată, acest model va fi disponibil oficial și pe Bătrânul Continent. Vorbim, evident, despre a șasea generație Bronco, prezentată anul trecut, care va veni în Europa doar în versiune 4×4 și doar în varianta de caroserie cu 4 uși. Vom vedea imediat că Bronco atacă direct modelul Wrangler de la Jeep.

Prima generație Bronco a debutat în 1966, exclusiv cu caroserie în 3 uși și era concurent direct pentru Jeep CJ-5, succesorul civil al lui Willys și părintele mai modernului Wrangler. Ford a venit ulterior cu alte 4 generații, până la oprirea producției lui Bronco în 1966, din cazul cererii slabe pentru SUV-urile în 3 uși. Modelul american a fost înlocuit cu Ford Expedition la acea vreme.

Acum câțiva ani, Ford a anunțat că va veni cu o nouă generație Bronco, se spunea chiar că va un model electric, dar n-a fost să fie așa. Noul Bronco are mai multe versiuni de motorizări termice, dar nici un V8.

Ford Bronco Europa

În Europa, pe lângă faptul că vine doar versiunea 4×4 cu 4 uși, Bronco va fi axat doar pe capacități 4×4 la nivel extrem. Ca urmare, specificațiile sunt pe măsură. Bronco este disponibil cu o cutie de transfer electronică cu două viteze care permite schimbarea în mers sau o cutie de transfer electromecanică cu două viteze cu un mod automat, care permite sistemului să comute între tracțiune pe două roți și tracțiune integrală, în funcție de condițiile de drum. Diferențialul spate blocabil este standard, iar opțional se poate comanda diferențial frontal blocabil și sistem de deconectare a barei anti-ruliu față .

Capacitățile off-road ale lui Bronco se bazează pe Terrain Management System, care facilitează selectarea modului de care au nevoie șoferii pentru a se adapta condițiilor. Pe lângă modurile de conducere, cum ar fi Normal, Eco, Sport și Slippery, modurile dedicate off-road G.O.A.T. (Goes Over Any Type of Terrain) includ Mud/Ruts, Sand, precum și modul Baja inspirat de specificul Sally-raid-urilor, fiecare mod optimizând accelerația, punctele de schimbare a treptelor de viteză și răspunsul direcției pentru a se potrivi cu tipul de teren pe care se rulează.

Ford Bronco Europa

Unde îl vedem concurent direct pentru Jeep Wrangler? Ford Bronco are plafonul detașabil, cu 4 segmente, iar ușile (fără ramă pentru geamuri) pot fi demontate în 8 minute, spune Ford, și (spre deosebire de Wrangler), au propriile spații de stocare în interiorul mașinii. Ca urmare, oglinzile retrovizoare sunt plasate pe caroserie, nu pe portiere. Ideea de aventură este subliniată și de posibilitatea montării pe plafon a unei bare de LED-uri, plus proiectoare la baza montanților anteriori. Nu lipsesc barele de pe plafon, toate vrei să transporți o canoe, dar nici cort pentru plafon sau semi-cort lateral. Opționale, evident.

Interiorul este simplu, tot din motive practice, dar tabloul de bord este digital TFT de 8 inchi, iar pe centrul planșei de bord avem un display LCD de 12 inchi, sub care rulează sistemul Sync 4, ce poate fi updatat OTA (Over the Air) pentru ao anumită perioadă de timp. Tapițeria este creată pentru durabilitate, iar husele pot fi curățate rapid, prin spălare.

Ford Bronco Europa

Printre altele, există posibilitatea de a monta protecții solide pentru motor, cutie și rezervorul de combustibil, iar cadrul aripilor față poate fi demolat sau schimbat rapid, în cazul în care este afectat în timpul off-road-ului greu.

Ford nu menționează motorizarea cu care Ford Bronco va veni în Europa la finalul anului viitor (2023), dar vă putem spune că modelul american este disponibil în State cu un motor de 2,3 litri, ecoBoost, cu 4 cilindri, care produce 304 CP, urmat de un V6 de 2,7 litri și 335 CP, iar cel mai puternic este, deocamdată, un V6 de 3 litri și 406 CP. Cutia de viteze pentru Europa este, probabil, cea automată, cu 10 trepte.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.