Home Știri Ora Funky Cat – Cea mai sigură mașină de clasă mică testată de EuroNCAP în 2022

Ora Funky Cat – Cea mai sigură mașină de clasă mică testată de EuroNCAP în 2022

de Dan Damian
Ora Funky Cat - crash test EuroNCAP Large

Acum doar câțiva ani, mașinile chinezești erau privite cu ironie și chiar milă de către europeni. În 2022, Ora Funky Cat și WEY Coffee 01 domină topul siguranței la testele EuroNCAP, în clasele lor.

Când constructorii chinezești au început să vină, timid, la marile saloane auto europene, cu standuri mici și mașini aduse parcă din altă galaxie, nu făceau decât să amuze jurnaliștii și publicul european. Nimeni nu le lua în serios produsele și pe bună dreptate. Cu design dezordonat și calitate mai mult decât îndoielnică, păreau doar niște jucării noi, dar deja stricate.

Doar că, aproape fără să ne dăm seama, chinezii au perseverat și s-au dezvoltat enorm. Oricum piața lor absoarbe volume uriașe, așa că sunt o mulțime de mărci și modele despre care europenii habar nu au că există. Însă chinezii vor și în Europa. Și știu că pe o astfel de piață nu te poți prezenta cu standardele chinezești în materie de calitate și, mai ales, de siguranță.

Așa că au investit enorm și în tehnologie, dar și în siguranță. Trebuiau să treacă filtrul EuroNCAP, dacă voiau ca europenii să se uite măcar la mașinile lor.

Rezultatul a fost rapid. După încercări și încercări, cum ar fi Landwind CV9 cu 2 stele EuroNCAP în 2010, chinezii au progresat la acest capitol și au obținut 5 stele în 2013, cu modelul Qoros 3 Sedan. Au urmat perioade fără mașini chinezești testate, dar acum este aglomerație la acest capitol, pentru că chinezii au făcut deja pasul în Europa. Și rezultatele crash-testelor EuroNCAP sunt excelente.

Ora Funky Cat - crash test EuroNCAP -1

Ați auzit vreodată de Ora Funky Cat? Puțin probabil. Este un model electric produs de Ora, marcă a grupului GWM (Great Wall Motors). Ei bine, Ora Funky Cat este cea mai sigură mașină de clasă mică testată de EuroNCAP în 2022. Titlul este obținut prin suma procentelor obținute la cele patru categorii de testare: protecția ocupanților (adulți), protecția copiilor, protecția pietonilor și sistemele de asistare. Asta înseamnă că Ora Funky Cat este considerată mai sigură decât Renault Megane E-Tech Electric, Honda Civic, Seat Ibiza sau BMW Seria 2 Active Tourer.

Ora Funky Cat este un model electric oferit cu două versiuni de baterii. Modelul de bază are baterie de 47,78 kWh, motor de 171 CP și autonomie de 310 km. Cealaltă baterie este una de 63,13 kWh, care asigură autonomie de 420 km. În cazul ambelor versiuni, accelerația 0 – 100 km/h este posibilă în 8,3 secunde, iar viteza maximă ajunge la 160 km/h. Încărcarea se face la maxim 11 kW AC și 80 kW DC. Debutul pe piața germană este așteptat în primăvara acestui an, la un preț de bază de aproximativ 39.000 euro.

Chinezii au mai excelat la o categorie. WEY Coffee 01 este cel mai sigur SUV de clasă medie testat în 2022. Este produs tot de Great Wall Motors și este un PHEV interesant. Are motor termic de 2 litri și 204 CP, ajutat de două motoare electrice de 163 CP și 184 CP, tracțiune integrală și cutie de viteze cu dublu ambreiaj și 9 trepte. Puterea totală a sistemului este de 476 CP, accelerația 0 – 100 km/h în 5 secunde și viteză maximă de 235 km/h. Bateria de 39,67 kWh îi asigură o autonomie electrică de 146 km, spune producătorul. Debutul este așteptat tot în acest an la un preț de bază de 55.900 euro.

 

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.