Home ȘtiriProiecte secrete Șefii Renault vor să repoziționeze Dacia contra lui Jeep

Șefii Renault vor să repoziționeze Dacia contra lui Jeep

de Răzvan Măgureanu
dacia Duster 3 2024

Șefii de la Renault vor să repoziționeze marca low-cost Dacia și să o trasnforme într-un concurent al lui Jeep pe piața europeană. 

Când Renault a preluat Dacia în 1999, strategia francezilor a fost să o poziționeze ca o marcă low-cost în Grupul Renault. Mai mult, primul model complet nou lansat în iunie 2004 sub noul proprietar, Logan, nici nu era plănuit să se vândă în Europa de Vest.

Însă crizele care s-au abătut asupra Europei au transformat marca românească într-o oportunitate pentru o nouă categorie de clienți, care nu doreau să plătească prețurile tot mai mari de la mărcile rivale. Și treptat, odată cu implementarea platformelor moderne Renault, Dacia s-a transformat dintr-o marcă low-cost într-una cu cel mai bun raport preț/echipare/calitate din Europa.

Și rezultatele nu au încetat să apară, modelele Dacia urcând în topurile celor mai bine vândute modele din Europa. Dacia Sandero/Stepway și dacia Duster, aflat în ultimul an al carierei, sunt cele mai bine vândute modele în clasele lor și ocupă primele locuri în clasamentul general în Europa.

De curând însă Renault a schimbat strategia mărcii Dacia. În comunicatele de presă apare tot mai des topica “outdoor” ca un element de branding. Nu off-road, ci outdoor.  Astfel, Renault prezintă Dacia ca o marcă ale cărei modele sunt potrivite pentru activități în natură.

De asemenea, la ultimele lansări de modele – Jogger și prezentarea gamei Extreme – Dacia a prezentat o serie de accesorii de camping dar și un pat pentru Jogger iar noua echipare de top Extreme este proiectată în ideea de robustețe.

Într-un interviu acordat revistei britanice Autocar, Laurens van der Acker, designer șef Renault, a spus că Jeep este singura marcă din Europa care nu are un competitor real. Numai că Jeep Renegade începe de la peste 30.000 euro, și chiar și noul Jeep Avenger în versiune cu motor termic nu costă mai puțin de 26.000 euro.

Prin comparație, Dacia Duster începe de la de la 17.900 euro și la 24.000 euro se poate cumpăra un Duster 4×4 bine echipat. A treia generație Duster, care se va prezenta în noiembrie 2023, va păstra dimensiunile actualei generației, așa cum ne-a confirmat designerul șef de la Dacia dar va avea un look mai robust, similar cu al viitorului Bigster.

Noul Duster, care va fi construit pe platforma CMF-B de la Renault va avea și versiune full hibrid și va oferi mai mult spațiu la interior decât Renegade.

De asemenea, noul Bigster, despre care același designer Dacia ne-a confirmat că va fi identică în proporție de peste 90% cu conceptul prezentat acum un an și jumătate, va avea același look robust și materiale inovatoare pentru protecția pragurilor și a pasajelor roților.

Așadar, noul Duster se prezintă în această toamnă și se va vinde din 2024 iar Bigster debutează în 2025. Dar asta nu este tot. Dacia pregătește și un SUV de clasă mică care va avea și propulsie electrică și care va concura direct Jeep Avenger.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.