Home Teste Test comparativ – Ford Focus, Kia Ceed, VW Golf: Festivalul senzațiilor

Test comparativ – Ford Focus, Kia Ceed, VW Golf: Festivalul senzațiilor

de Dan Damian
Test comparativ: Ford Focus Kia Ceed VW Golf

48, în loc de 12 V, nu-i așa că sună electrizant? Nici gând, ușoara hibridizare a motoarelor pe benzină de la Ford Focus, Kia Ceed și VW Golf asigură atât eficiență, cât și un răspuns mai bun al accelerației.

Iată cum trendurile pot schimba tiparele! În trecut, clasa compactă, fără a lua în calcul modelele sport, nu prea era în sfera pasională. Astăzi însă, în contextul popularității SUV-urilor, vechile modele „normale“ aproape că sunt mașini pasionale, dedicate celor care apreciază experiența condusului, prin prisma centrului de greutate mai scăzut și a masei mai mici. Iar faptul că aceste modele populare primesc tot mai des sisteme de propulsie mild hybrid le face mai dezirabile uneori. De ce? Vă explicăm cu plăcere folosindu-ne de Ford Focus, Kia Ceed și VW Golf.

Această formă de hibridizare se numește „mild“ (puțin, ușor), pentru că în completarea motorului termic există o mică intervenție electrică. Legătura dintre acestea este electromotorul-generator. Acesta pornește motorul termic mai repede și mai silențios decât un electromotor simplu, după mici întreruperi la lumina roșie a semaforului, și se transformă într-un generator când frânezi și încarcă bateria.

Aprecierea motoarelor turbo

Este adevărat că acest sistem nu poate înmagazina energia necesară pentru a rula într-un mod pur electric. Cu toate acestea, în cel mai bun scenariu asistă efectiv propulsorul pe benzină când acesta intră în sarcină, la plecarea de pe loc și la accelerare. Motorul electric intervine scurt, dar hotărât, pentru a acoperi întârzierea inevitabilă la plecare a motoarelor turbo.

La modul ideal, cam așa ar trebui să fie. Atât Kia Ceed, cât și Volkswagen Golf se apropie foarte mult de această rețetă cu motoarele lor de 1,5 litri, în patru cilindri – Ceed cu 160 CP, Golf cu 10 CP mai puțin. Ambele se comportă bine și au reacții vioaie. Cei mai în vârstă dintre noi își pot imagina o comparație cu motoarele aspirate. Pe de altă parte, pentru cei mai tineri această tehnologie nu este decât un pas de legătură până la utilizarea propulsiei strict electrice, cu excepția cazurilor în care sunt entuziaști ai modelelor young/oldtimer. Pentru că motoarele aspirate, de cilindree mare, cu dezlănțuirea lor instantanee, au dispărut demult de sub capota actualelor modele de volum.

Experiență dinamică

Acum, compactele cu sistem mild hybrid nu exagerează în privința cuplului la accelerare. Touși, în special în cazul modelelor Ceed și Golf, plăcerea vine de la rularea dinamică, mereu în priză, fără ca motoarelor relativ mici să le trebuiască turații mari. Cuplul pare foarte generos, dar nu pe intervale mari de timp. Kia Ceed a preferat o accelerație ceva mai rapidă, iar Volkswagen se bazează pe o viteză maximă puțin mai mare.

Dar Ford? Încă ne amintim comunicatul de presă, care spunea că datorită sistemului mild hybrid s-a putut utiliza un turbocompresor mai mare la motorul cu trei cilindri, pentru a putea obține o putere mai mare și a îmbunătăți răspunsul său slab, pricinuit de turbina cu inerție mare, intervenția electricului trebuind să anuleze golul turbo. Dar, atunci când accelerezi, mașina nu țâșnește, ci doar reacționează cumva. Se simte ca și cum tehnologia la 48 V în cel mai bun caz doar compensează inerția suplimentară a palelor mai mari ale turbinei.

Ford Focus 1.0 Ecoboost HybridLa fel ca până acum, motorul cu trei cilindri trebuie să iasă din zona golului turbo, pentru ca pistoanele sale să se miște mai viguros. Apoi, propulsorul de un litru cere următoarea treaptă din cele șase ale cutiei de viteze, și acestea trebuie selectate manual în cazul mașinii de test.

Pe de altă parte, competitorii săi se bazează pe cutii automate cu ambreiaj dublu, pe care le-am luat în considerare de două ori – am acordat puncte pentru că sunt automate, dar am ținut cont și de costul suplimentar pe care îl reprezintă în prețul mașinii testate.

Sigur, nu am punctat doar entuziasmul motoarelor, ci și eficiența lor. Și atunci când vine vorba de economie, conceptul downsizing – cilindree mică, supraalimentare puternică – de la Ford Focus impresionează, fiind cu 0,2 l/100 km mai economic decât Golf și cu 0,3 decât Kia Ceed. Diferența devine puțin mai mare dacă toate cele trei modele sunt conduse în regim eco. Vestea bună este că aceste motoare compacte pot consuma destul de mult sub 6 l/100 km, fără a fi nevoie să circule în siajul unui camion. Acest nivel de economie se datorează și hibridizării.

Ceva obișnuință

În acest context, merită spus că Golful rulează consistent cu cei patru cilindri decuplați sau chiar opriți (coasting sau frânare pentru oprire), atunci când nu este nevoie de putere pentru a menține ritmul. În ciuda motorului în repaus, asistarea direcției și frânelor rămâne activă, fără restricții. Trebuie însă să te obișnuiești că, de exemplu, dacă frânezi la un semafor, cutia DSG retrogradează cu impulsuri pentru fiecare treaptă coborâtă și este dificil să decelerezi lin și constant. Așa că am penalizat mașina pentru schimbarea treptelor și feelingul pedalei de frână.

VW Golf 1.5 eTSITotuși, Golf are probleme și mai mari în ceea ce privește operarea, deoarece chiar și comenzile de bază, cum ar fi aprinderea farurilor de pe suprafețele tactile ascunse în spatele volanului, necesită o atenție mult prea mare. Sentimentul generează reacții ciudate, care baleiază între insensibilitate și sensibilitate exagerată: unii nu le bagă în seamă, alții reacționează disproporționat și, în plus, sunt dificil de operat în timpul condusului.

Un motiv în plus de enervare: zoom-ul maniacal (automat) al sistemului de navigație, care poate fi contracarat doar cu instinct de orientare și răbdare. Dar ne place prezentarea generală și modul în care poți configura display-ul în funcție de preferințele personale.

Relație profesor-elev

Este evident că Kia nu se bazează pe digitalizare excesivă, ci preferă butoane fizice ușor accesibile pentru comenzile luminilor și climatizării. În plus, meniurile principale sunt pe suprafețe tactile, dar ușor accesibile, în partea inferioară a display-ului central, cu scris analogic.

De ce ar fi asta un plus? Simplu, nu doar că sunt poziționate unde este normal să fie, ci sunt și clar evidențiate. Se spune că, de mai mult timp, Kia și-a propus să copieze Volkswagen în ceea ce privește comportamentul dinamic. Și totuși, când vine vorba de operare, relația profesor-elev ar trebui să fie inversată.

Kia CeedNe-am dori un update timpuriu, dar intensiv, pentru că, în lunga noastră carieră de jurnaliști care testează mașini, acceptăm mai greu faptul că un model atât de echilibrat la modul general are aspecte atât de nepractice. Pentru că, da, Golful încă păstrează calități care sunt în topul celor mai bune din clasa compactă, în primul rând confortul suspensiei.

Cu amortizoare adaptive, vă rugăm!

Ca să fim corecți, trebuie să spunem că majoritatea modelelor Volkswagen pe care le testăm sunt echipate cu amortizoare adaptive, opțiune pe care cumpărătorii aproape că o ignoră.

Pentru noi, asta este la fel de greu de înțeles ca nebunia din jurul SUV-urilor. Oare pe dealeri nu-i interesează avantajele unei astfel de suspensii, de altfel plătită extra, și ridică din umeri în timp ce acceptă că inamicul numărul 1 al confortului sunt jantele cu diametru mare? Golful cu suspensie adaptivă parcurge virajele la fel de agil cum trece peste denivelările asfaltului. Amortizarea poate fi ajustat gradual, prin intermediul suprafeței tactile, fără a atinge duritatea unei suspensii sport. Este cazul modelului Focus în versiunea ST-Line, care se simte cum lucrează pe denivelări lungi și dure, pe care le transmite cu mișcări puternice ale caroseriei. Pe de altă parte, în viraje Focus are o aderență mai bună a punții din spate, aspect pe care îl vor aprecia cei ce caută comportamentul sportiv, pentru că oferă satisfacție când baleiezi în viraje. Deși, în acest caz, ar fi fost de preferat niște scaune cu mai mult suport lateral.

test comparativ: Kia Ceed vs Ford Focus vs VW GolfÎn plus, senzația de soliditate a direcției de la Focus completată de reacțiile bune nu sunt însoțite de o manevrabilitate pe măsură. Astfel, compacta pare greoaie, deși cântarul spune cu totul altceva, Focus fiind cu peste 70 kg mai ușor decât Golf și chiar cu peste 100 mai suplu decât Kia Ceed.

Întotdeauna există avantaje și dezavantaje. Pentru că Ceed este cel mai dinamic model din acest grup, poate fi condus sportiv în viraje. Da, o sesiune de condus în forță pe drumurile secundare este mai plăcută decât te-ai aștepta, dar trebuie menționat că, în echiparea GT-Line, mașina nu se concentrează pe confortul necesar drumurilor lungi. Trenul de rulare este setat destul de dur, pe placul celor care apreciază stabilitatea și agilitatea.

test comparativ: Kia Ceed vs Ford Focus vs VW GolfDincolo de orice, Ceed face o figură frumoasă în ceea ce privește ansamblul. În comparație cu Focus, se distinge prin performanțe semnificativ mai bune la frânare și o gamă mai bogată la nivel de multimedia.

Totuși, Golful le depășește pe ambele, în primul rând cu ajutorul sistemului de lumini mai bun și să nu uităm de amortizoarele sale adaptive (opționale) mai sensibile, pe care majoritatea cumpărătorilor le ignoră, deși ele fac din Golf regele confortului în clasa lui.

Dar este scump

Cunoaștem bine modelul Golf, care, în trecut, își surclasa adesea rivalii din testele comparative. Adesea, dar nu întotdeauna, pentru că la finalul schemei de testare apare secțiunea de evaluare a costurilor. Și tocmai aici este partea în care calculele producătorului sunt clare – Volkswagen își plasează foarte încrezător produsul la nivelul prețului și nu se aruncă să-l susțină cu vreo garanție deosebită. Kia procedează exact invers. Și merită.

VERDICT

  1. Kia Ceed – 645 puncte

Ceed are o relație bună cu capitolul „costuri“, dar se ține aproape de Golf în ceea ce privește calitatea și echiparea. Este plăcut la utilizare și stabilește referințe la nivel de agilitate. Suspensiile au un potențial chiar mai mare decât cel arătat.

  2. VW Golf – 638 puncte

În ciuda operării deficitare, Golf își asigură un punctaj bun, în special datorită celui mai bun nivel de confort din clasa compactă. Prețul mare al versiunii Style l-au costat puncte decisive în drumul către victorie.

 3. Ford Focus – 593 puncte

Cu cea mai mare distanță de frânare și cel mai slab echipament multimedia, Focus ajunge pe locul 3. În plus, rămâne mult în urmă în ceea ce privește confortul pe distanțe mari. Un plus este consumul redus.

 Ford Focus 1.0 Ecoboost Hybrid ST-Line XKia Ceed 1.5 T-GDI MHEV GT LineVW Golf 1.5 eTSI Style
Propulsie
Tip/nr. cilindriL/3L/4L/4
Antrenare vilbrochen/supraalim.Lanț/turboLanț/turboCurea/turbo
Cilindree cm399914821498
Putere maximă kW (CP)/rpm114 (155)/6000118 (160)/5500110 (150)/5000
Cuplu maxim Nm/rpm190/1900253/1500250/1500
TransmisieTracțiune față, cut. man. cu 6 trepteTracțiune față, cut. aut. DCT cu 7 trepteTracțiune față, cut. aut. DSG cu 7 trepte
Pneuri în test215/50 R 17 W225/45 R 17 V225/40 R 18 Y
Michelin Primacy 4Michelin Pilot Sport 4Bridgestone Potenza S005
Mase și dimensiuni
Masă proprie/sarcină utilă/nr. locuri kg1299/591/51400/460/51372/498/5
Sarcină remorcabilă/cu frâne kg670/1100600/1410680/1500
Lungime × lățime mm (cu oglinzi) × înălțime4387 × 1825 (1979) × 14394325 × 1800 (2055) × 14424284 × 1789 (2073) × 1491
Ampatament mm270026502619
Diametru de bracaj stg./dr. m11,0/11,111,0/11,110,9/10,9
Volum portbagaj l/VDA375/1354357/1253381/1237
Înălțime prag de încărcare mm650650660
Lățime interioară față/spate mm1455/14351485/14701485/1430
Înălțime interioară față/spate mm1015/9301015/9351030/965
Spațiu de ședere standard mm720690690
Înălțime poziție de condus mm480485470
Consum/autonomie/CO2
Consum în test l/100 km6.776.9
ams – eco/cotidian/sportiv5,2/6,4/9,35,7/6,8/9,55,5/6,7/9,4
Emisii CO2 în test g/km156163160
Consum NEDC l/100 km
Urban/extraurban/mediunc.6,4/4,8/5,45,9/4,1/4,8
Consum WLTP mediu l/100 km5.265.9
Normă de poluareEuro 6dEuro 6dEuro 6d
Emisii CO2 (WLTP) g/kmnc./117122/137109/135
Volum rezervor l525050
Autonomie km776714724
Accelerații/viteză maximă
Accelerații regim electric/hibrid s
0–  80 km/h6.15.96.2
0–100 km/h9.18.48.8
0–120 km/h12.511.712.4
0–130 km/h14.613.614.6
0–140 km/h17.815.716.8
0–160 km/h23.421.422.9
0–180 km/h32.729.733.5
0–400 m16.516.116.4
Reprize s
60–100 km/h 4.94.64.9
80–120 km/h6.45.86.2
Viteză maximă km/h211210224
Distanțe de frânare
de la 100 km/h rece m34.934.334.4
de la 130 km/h rece/cald59,9/62,557,2/59,558,2/57,5
Zgomot interior
la   80 km/h ultima treaptă636466
la 100 km/h dB(A)646769
la 130 km/h697070
la 160 km/h727373
la 180 km/h747574
Teste dinamice
Slalom 18 m TC/ESP on/off64,7/64,765,0/65,165,9/66,1
Dublă schimbare de bandă km/h130,7/132,4130,7/131,1136,1/136,1
Preț
Preț de bază euro239002447827650

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.

Acest site utilizeaza "cookies". Accept Ce înseamnă "Cookie"?