Home Teste Test Dacia Jogger 1.0 TCe 110 – Lifestyle practic

Test Dacia Jogger 1.0 TCe 110 – Lifestyle practic

de Dan Damian
Dacia Jogger 1.0 TCe 110

Dacia Jogger ne-a arătat secretul prin care și astăzi mai poți face un crossover (foarte) atrăgător, cu modularitate de monovolum, care acoperă nu mai puțin de trei segmente.

Am urmărit cu atenție modelul Dacia Jogger încă din primele faze ale deschiderii sale către public, prezentarea statică sub embargo, prezentarea oficială la Salonul de Mobilitate de la München și primul test, desfășurat în Franța. Dar nimic nu se compară cu un test în România, pentru că nu de puține ori au apărut diferențe între comportamentul mașinii pe traseele atent alese de organizatori la testele internaționale și drumurile/traficul din România. Cu această ocazie, am vrut să vedem tot – cel mai puternic motor, cel mai bun nivel de echipare și cea mai mare capacitate de transport, ceea ce înseamnă Dacia Jogger 1.0 TCe 110 SL Extreme, cu șapte locuri.

Jogger reprezintă o nouă etapă pentru Dacia, și asta pentru că acoperă nu mai puțin de trei clase. Poți considera acest model crossover, monovolum sau chiar break. Îndeplinește cu succes caracteristicile fiecărui segment. Acesta este și avantajul său, pe lângă posibilitatea de a fi comandat cu șapte locuri. Doar că românilor nu le-au plăcut niciodată breakurile, monovolumele nu mai sunt la modă de ani buni, doar crossover-urile fiind acum pe val, la noi. Designul lui Jogger include câte puțin din toate, ceea ce îl face foarte dezirabil. Ai cel mai mare model Dacia produs vreodată (4547 mm), arată nu neapărat ca un break, ci ca un crossover, pentru că este mai înalt, iar garda la sol (200 mm) îți permite să ieși de pe șosea sau să treci peste borduri fără probleme.

Dacia Jogger 1.0 TCe 110

Fără nicio îndoială, cel mai bine arată versiunea Extreme, care, după vreun an, se va transforma în echiparea normală de vârf, Prestige – cel puțin așa au spus oficialii Dacia la prezentările anterioare testelor. Culoarea pe care o vedeți, Brun Terracotta, este cea de la lansare și arată spectaculos pe liniile accentuate ale lui Jogger. E metalizată, deci nu-i inclusă în preț, ci costă 410 euro. Dacă nu vrei să plătești în plus pentru vopsea, aceasta sau celelalte patru culori metalizate, nu rămâi decât cu Alb Glacier, singura culoare opacă din ofertă. Versiunea Extreme vine cu jantele de 16 inchi negre și design Mahalia, care contribuie mult la aspectul impozant al mașinii.

Magie reinventată

Jogger mizează în mare parte și pe modularitatea interiorului, iar acest aspect este evident în special în cazul versiunii cu șapte locuri. Este al treilea model cu șapte locuri din oferta mărcii Dacia, după primul Logan MCV și Lodgy, dar singurul actual, în România. De altfel, auto motor și sport v-a prezentat cu câteva luni în urmă o comparație directă și detaliată între Jogger și Logan MCV cu șapte locuri, de la care modelul actual împrumută mecanismele scaunelor din spate.

Dacia Jogger 1.0 TCe 110

Planșa de bord nu e vreo noutate, fiind preluată de la Logan/Sandero, inclusiv inserția textilă din centru, așa că nu vei simți o diferență notabilă față de acestea, cu excepția faptului că poziția este mai înaltă. Cum Jogger e într-un fel primul model dintr-o nouă generație de modele Dacia, având în vedere că, anul viitor, va trece la sistemul hibrid de propulsie, mi-ar fi plăcut, de exemplu, să-l „personalizeze“ cu o zonă roșie pentru turometru. Asta ar fi adus un plus de culoare tabloului de bord destul de fad. Într-o altă zonă s-a putut, Jogger fiind primul și singurul model Dacia cu scaune frontale încălzite la trei niveluri (150 de euro). Cele trei rânduri de scaune sunt dispuse în trepte, adică, pe măsură ce treci mai în spate, stai într-o poziție mai înaltă, și asta e bine, pentru că ai vizibilitate în față, nu stai „îngropat“ în zona ta.

Cum spuneam, Jogger este al treilea model Dacia cu șapte locuri, iar marele avantaj constă în spațiul oferit fiecăruia. În marea majoritate a cazurilor, scaunele de pe rândul trei sunt pentru copii, cu loc foarte limitat la nivelul picioarelor. Nu și la Jogger. Spațiul este suficient chiar și pentru cei cu înălțimea în jurul 1,8 metri, inclusiv pe cele două locuri din ultimul rând. Singurul impediment, normal de altfel, e lățimea mai mică. Totuși, și accesul nu foarte facil, pentru că nu intri ca într-un coupé, doar rabatând spătarul scaunului din față. Trebuie să rabatezi spătarul și apoi să ridici și șezutul ca să poți intra. În schimb, pe al treilea rând nu te simți ca și cum ai sta în portbagaj. Ai la dispoziție cotiere laterale, cea din stânga chiar cu spațiu de depozitare și ambele cu suport pentru o sticlă de 0,5 litri. Tot aici ai există și o priză de 12 V, plus cârlig pentru ancorarea bagajelor. Scaunele din spate pot fi rabatate (doar spătarul sau complet), la fel și cele de pe rândul doi. Astfel, rămâi cu o suprafață mai mare, dar neregulată. Când vrei să transporți ceva pe suprafață plană, cel mai simplu este să scoți din mașină scaunele din ultimul rând. O poți face din trei mișcări, simplu, sistemul fiind același de la vechiul MCV, și nu sunt deloc grele. Apoi, poți rabata complet scaunele din rândul doi și ai deja la dispoziție o utilitară.

Dacia Jogger 1.0 TCe 110

Apropo de cele două scaune de pe rândul trei. La momentul testului nostru, cei de la Euro NCAP tocmai anunțau că Jogger a primit o singură stea la testul de impact. De ce? Fiindcă aceste ultime scaune nu au senzori pentru centură. Practic, versiunea cu cinci locuri a primit două stele, iar cea cu șapte, doar o stea. Cum regula este să se ia în considerare rezultatul cel mai slab, întreaga gamă Jogger e creditată cu o singură stea la testele Euro NCAP. Bine, Jogger nu a fost testat propriu-zis, ci i s-au aplicat rezultatele obținute acum un an de către Sandero Stepway, pentru că vorbim de aceeași platformă. Oricum, acest subiect este dezbătut pe larg de Răzvan Măgureanu, în editorialul acestui număr al revistei.

Motorizări raționale

Doar două are Jogger, deocamdată, până când va apărea versiunea hibridă. De fapt, este același motor de un litru cu trei cilindri, oferit în două versiuni, de 100 CP (benzină + GPL) sau 110, ca transmisie fiind disponibilă o singură variantă, manuală cu șase trepte, indiferent de motorizare. Ambele propulsoare pot fi comandate pentru ambele variante de caroserie, cu cinci și șapte locuri.

Noi am avut motorul TCe de 110 CP, acesta fiind cel recomandat dacă vreți Jogger-ul cu șapte locuri. Este vioi, se mișcă bine cu trei adulți în mașină și nu-ți dă emoții la depășiri, dacă folosești cum trebuie cutia de viteze. Situația s-ar putea schimba când ai alți șase oameni în mașină, plus bagajele care încap în cei 160 de litri (565 fără scaunele de pe rândul trei). Din acest motiv, cred că versiunea cu șapte locuri e mai potrivită cu motorul de 110 CP. În rest, propulsorul se achită bine de sarcinile dinamice, sună (evident) ca unul cu trei cilindri și pornește cu vibrații notabile după stop/start.

Dacia Jogger 1.0 TCe 110

Consumul urban poate fi și de 8 l/100 km în trafic lejer, de weekend, dar în aglomerație computerul de bord poate afișa și 10 l. În afara orașului, la mers normal, este de circa 6 l/100 km, cu mașina neîncărcată. Am obținut aceste valori fără să folosim modul Eco, al cărui singur efect este că înmoaie evident răspunsul accelerației.

Ținuta de drum e corectă, Jogger nu este o mașină care să-ți dea satisfacții sportive, direcția nu oferă prea mult feedback, iar denivelările scurte se simt neplăcut. Atenție la barele modulabile de pe plafon! Le poți monta transversal foarte simplu, cu ajutorul unui inbus pe care-l găsești în torpedou, dar, dacă le lași astfel după ce scoți portbagajul exterior, vei avea parte de un concert susținut și enervant, oriunde de la 70 km/h în sus. Pur și simplu, curentul de aer le face foarte sonore.

Dacia Jogger 1.0 TCe 110

Să discutăm puțin și despre echipări. Nivelul de bază, Essential, este cel pe care-l știți de la celelalte modele Dacia. Nu are nici măcar aer condiționat, nici oglinzi ajustabile electric, dar are spoilerele vopsite în culoarea caroseriei (nu și oglinzile) și nu face rabat de la sistemele de siguranță (de altfel, obligatorii). Aici nu există multimedia, ci doar Media Control, un sistem care-ți transformă smartphone-ul în sistem multimedia. Și ai doar două difuzoare pentru radio. Un pas mai sus, la nivelul Comfort, primești deja aer condiționat manual și sistemul Media Display, cu ecran de 8 inchi (și culori șterse), plus conectivitate prin cablu cu telefonul, patru difuzoare, oglinzi electrice, reglaje mai complexe pentru scaun și volan și altele. La nivelul Extreme, pe care l-am testat noi, ai cam tot ce-ți trebuie, deși mai sunt echipamente pe lista de opționale. Este nivelul în care poți aprecia cel mai bine mașina, în ziua de astăzi. Chiar și la prețul de bază al acestei versiuni de echipare și motorizare, 18.000 de euro, Jogger rămâne imbatabil în ceea ce privește capacitatea de transport și modularitatea.

VERDICT: 4 stele

Are prezență scenică (depinde mult și de configurare), șapte locuri reale, utilizabile de către oricine și modularitate de invidiat, plus o serie de soluții practice pe le-ai putea grupa foarte bine sub denumirea „Simply Clever“, dacă n-ar fi deja luată de Škoda. Motorizarea de un litru și 110 CP se achită bine de sarcini și este recomandată pentru versiunea cu șapte locuri. Prețul e cel mai bun din segment, având în vedere oferta de spațiu.

DATE TEHNICE

Caroserie; Crossover cu 5 locuri. L × l × h: 4547 × 1784 × 1632 mm. Ampatament: 2897 mm. Rezervor: 50 l

Tren de rulare: Suspensie față MacPherson, spate tip braț tras,cu element de torsiune, arcuri elicoidale. Frâne cu discuri ventilate față, tambur spate. Direcție asistată electric. Pneuri: 205/60 R16

Transmisie: Tracțiune față, cutie manuală cu 6 trepte

Motor: Benzină, L3, 999 cm3. Putere maximă: 81 kW (110 CP)/5000–5250 rpm. Cuplu maxim: 200 Nm/2900–3500 rpm

Performanțe: 0–100 km/h    11,2 s, Viteză maximă 183 km/h, Consum mediu    5,7 l/100 km

Preț de bază: Dacia Jogger 1.0 TCe 110 SL Extreme, 7 locuri  – 18.000 euro

Foto: Bogdan Paraschiv

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.