Home TesteContact Test-drive: Dacia Bigster Hybrid 155 – La alt nivel

Test-drive: Dacia Bigster Hybrid 155 – La alt nivel

de Dan Damian
Dacia Bigster Hybrid 155

Am condus noua Dacia Bigster, cel mai mare și mai scump model Dacia, în cea mai puternică versiune a sa și pot să vă spun că are șanse să domine segmentul SUV-urilor compacte.

În 2021, Luca de Meo prezenta conceptul Dacia Bigster, care urma să se transforme în cel mai mare și mai modern produs Dacia, unul care părăsea zona clasică în care Dacia a activat încă din 2004, când lansa modelul Logan. Patru ani mai târziu, am condus acest model în sudul Franței și am descoperit o mașină cu mari șanse să tulbure apele în segmentul SUV-urilor compacte din Europa. La fel cum Dacia o face deja în segmentul SUV-urilor de clasă mică, cu Duster.

Dacia Bigster Hybrid 155

Orice test cu orice model Dacia îți arată pașii cu care evoluează această marcă. La prima vedere sunt pași mici, dar suficient de mulți încât să-ți dai seama că Dacia a accelerat puternic în ultimii ani. Acum, cel mai mare și mai avansat din punct de tehnic este Bigster, adică primul SUV de clasă compactă al mărcii românești. Clasă care înregistrează vânzări de aproape 3 milioane de mașini în Europa, unde se așteaptă să ajungă la 23% din piață în acest an. Așadar o felie prea mare pentru a putea fi ignorată, în condițiile în care, un segment mai jos, Duster este campion al vânzărilor de retail de șapte ani.

Această urcare de un segment nu este simplă, o spun și cei de la Dacia, care au trebuit să învețe să se adreseze unor clienți mai pretențioși, care nu mai acceptă doar tehnologii de bază, dar apreciază un preț foarte competitiv. Așa că Dacia Bigster este modelul care aduce cele mai multe premiere pentru gama Dacia.

Dacia Bigster Hybrid 155

A fost clar încă din parcarea aeroportului din Marsilia că avem la test o singură motorizare, cea mai complexă, cea mai puternică, Hybrid 155 pe numele ei comercial și o singură versiune de echipare, Journey. Mai mult, o singură culoare, cea nouă. Se numește Indigo Blue și este cea mai scumpă, 700 euro. Celelalte patru culori opționale (standard e doar alb) costă 500 euro.

Noi echipamente

Eu sunt la primul contact cu Bigster, care a avut anul trecut și o prezentare statică, așa că îmi fac timp să-l descopăr, mai ales că, din poze, nu pare să fie o diferență notabilă între el și Duster. În realitate, diferența există și este sesizabilă în toate aspectele. Da, partea frontală de poate păcăli, pentru că în partea de sus este aproape identică cu cea de la Duster, diferențe fiind mai jos, unde Bigster are forme mai puternic, disspuse și mai mult pe verticală, pentru a-i conferi o prezență mai masivă, deși are aceeași lățime cu Duster. Toate contururile pasajelor sunt realizate din Starkle, un material obținut parțial din plastic reciclat, care este folosit ca atare, nevopsit și poți vedea asta în textura lui. Pe portiere sunt acele elemente din plastic, al căror rol este de a completa linii de design imprimate caroseriei, iar stopurile sunt împinse către extreme pentru a crea impresia unei mașini mai mari. Noi am avut pe toate mașinile de test, jantele opționale de 19 inchi, premieră în gama Dacia pentru această dimensiune, care costă 250 euro în plus pentru echiparea Journey.

Dacia Bigster Hybrid 155

Bigster are 4.570 de metri, fiind cu 227 mm mai mare decât Duster, diferența la nivelul ampatamentului fiind de 45 mm. Nu percepi neapărat aceste diferențe când ești lângă mașină, ci doar când urci la bord, unde te întâmpină mai mult spațiu, și – mai ales – alte premiere pentru gama Dacia. Prima, cea mai vizibilă: noul tablou de bord de 10,1 inchi. Este doar pe Extreme și Journey, la primele două versiuni de echipare este cel de 7 inchi de pe Duster. Ei bine, acest nou display nu este doar mai mare, ci are și o altă grafică, tot aerisită, dar puțin mai complexă și cu o rezoluție de afișare mai bună. Sunt și câteva meniuri în plus, în afară de cele adaptate propulsiei hibride prezente pe mașina de test. De exemplu, după ultima actualizare Waze, Dacia permite afișarea indicațiilor de navigare pe tabloul de bord, chestie pe care puține mașini o permit la acest moment. Este un mare plus, pentru că poți folosi display-ul central pentru alt meniu, în timp ce te orientezi privind tabloul de bord. Atenție, însă, în spatele volanului nu vezi și notificările aplicației. Mai mult, pe tabloul de bord pot fi afișate și indicațiile aplicației Maps de la Apple, și Google Maps. În timp ce butonezi aceste sisteme stai pe primul scaun electric oferit vreodată pe Dacia. Inițial, am vrut să-l mut mai în față, dar mi-am dat seama că ajustarea electrică se face doar pe înălțime și pentru înclinarea spătarului.

Display-ul central este un Media Nav Live de 10,1 inchi, pentru care se oferă 8 ani de update-uri gratuite pentru hărți și care vine la pachet cu un sistem de sunet Arkamys 3D cu 6 difuzoare, care se aude mult mai bine decât orice altceva oferă Dacia acum la acest capitol. Atmosfera generală nu este semnificativ diferită față de cea de la Duster. Planșa de bord este făcută din aceleași plastice dure, dar textura lor este puțin mai fină, astfel că, vizual, le percepi ca fiind ceva mai calde.

În spate este evident mai mult spațiu, unde ajungi prin portiere generoase ca dimensiuni, dar și cu deschidere mare. Încă un pas în plus, aici ai guri de ventilație dedicate, deasupra cărora ai un suport YouClip. Și mai ai ceva, bancheta cu spătar fracționabil 40:20:40, premieră în gama Dacia. Partea centrală poate fi folosită și pe post de cotieră, are chiar suport pentru sticle și telefonul mobil. Ai putea să-i reproșezi că nu ramâne într-o poziție mai înaltă. Și, da, prin deschiderea centrală către portbagaj poți transporta obiecte lungi, schiuri, de exemplu, dar pentru momentele când vrei doar cotieră, ar fi fost bine să rămână ceva despărțitor între habitaclu și portbagaj. În schimb, absolut nimic de reproșat primului plafon panoramic (premieră) de la Dacia: are 120 cm lungime și trapa sa poate fi deschide pe maxim 57 cm. Excelent pentru pasagerii din spate. Costă 850 euro pe echiparea Journey și este în serie pe echiparea Extreme.

Dacia Bigster Hybrid 155

Nu trebuie trecut cu vederea portbagajul, care oferă un volum bun, de 702 litri, iar aici avem o altă premieră: hayon acționat electric. Este standard pe Journey și costă 200 euro pentru Extreme. Poate fi deschis din butonul de pe hayon, de la butonul de pe bord sau de la cel de pe cartela de acces. Apropo, este o versiune mai ușoară decât în mod normal, pentru că folosește un singur motor electric. Mai adăugăm și aici o premieră: sistem Easy Fold, adică două mânere prin care poți rabata rapid bancheta din portbagaj.

Tehnologie în premieră

Cum spuneam, am condus motorizarea de top, Hybrid 155. Un sistem similar ca principiu celui oferit pe Duster, dar cu câteva diferențe mari. Cum ar fi motorul pe benzină, de 1,8 litri, care nu poate fi găsit la acest moment pe nici un alt model din grupul Renault. Este, dacă, vreți, cel mai mare motor oferit vreodată pe Duster-ul european, doar că face parte dintr-un sistem de propulsie hibridă. Produce doar 107 CP și 170 Nm, dar este ajutat de un motor electric de 49 CP (205 Nm) folosit ca generator și pentru propulsie și de unul de 20 CP (50 Nm) cu rol doar de generator. Exact aceleași motoare electrice de pe sistemul lui Duster. Bateria este însă mai mare, de 1,4 kWh (brut), față de cei 1,2 kWh ai lui Duster. Pe scurt, 155 CP transmiși punții față de o cutie de viteze multimodală (4 trepte pentru termic și două pentru propulsia electrică) diferită însă de cea de pe Duster Hybrid, nu doar la nivelul soft-ului, ci și mecanic. Primul lucru pe care îl observi este faptul că Bigster este mai confortabil. Fiind mai mare, mai greu (aproximativ 110 kg), dar și cu modificări la nivelul suspensiilor, stă mai bine pe drum, filtrează mai fidel denivelările nu foarte pronunțate. Gândiți-vă însă că n-am avut la dispoziție drumuri proaste, unde jantele de 19 inchi s-ar putea să nu fie foarte potrivite. Mașina nu este pentru manevre din scurt, în ideea că are totuși peste 150 CP, dar virajele largi sunt o plăcere. Ajută și impulsul zdravăn al sistemului de propulsie, care pare mai rafinat decât cel de pe Duster și care funcționează mai… fără să știi ce face.

Dacia Bigster Hybrid 155

Trage bine la accelerații puternice, oprește motorul termic aproape la orice ridicare a piciorului de pe accelerație și este foarte plăcut un regim de creozieră, dar și în orașe, unde lasă mai mult motorul electric să propulseze mașina. Până la 80% din timp, spune Dacia. De pe loc pleci întotdeauna electric și poți ajunge lejer la 50 km/h, accelerând în ritmul traficului, fără ca motorul termic să intervină, sigur, în funcție și de nivelul de încărcare a bateriei. Teoretic, acest sistem este mai economic decât cel de pe Duster cu aproape jumatate de litru. Este și practic, am obținut mergând liniștit, 4,7 l/100 km, în condiții în care am avut pe traseu orașe mici, drumuri naționale (110 km/h) și deloc autostradă. Excelent, abia aștept să văd și valorile din România. Apropo, dacă interesează pe cineva, Dacia Bigster Hybrid 155 ajunge la 180 km/h, viteza maximă permisă pentru toate modelele grupului Renault. Sigur că am folosit și tempomatul adaptiv, altă premieră în gama Dacia, este foarte comod de utilizat chiar și pe drumuri secundare, funcționează ca la orice model Renault. Am lăsat pentru final, un aspect pe care nu ai cum să nu-l remarci: Bigster este cel mai bine izolat fonic model Dacia, care urmare este și foarte confortabil auditiv. Asta apropo de clienții din segmentul C, care sunt mai pretențioși. Pentru asta s-a folosit un parbriz acustic, care reduce zgomotul interior cu 2 dB față de standardul Dacia, la fel cu geamurile laterale din față au grosimea de 3,85 mm, față de 3,5 mm, cât este standardul Dacia.

Dacia Bigster Hybrid 155

Prețurile le știm deja, acum pot însă să le corelez cu ceea ce oferă mașina. Hibridul Dacia Bigster, în oricare dintre versiunile de vârf, Journey sau Extreme, costă 29.500 euro, față de 26.650 pentru Duster Hybrid Journey/Extreme. În concluzie, diferența este mică luând în calcul că vorbim despre un model mai mare, mai puternic, mult mai bine echipat și care se conduce mai bine la orice capitol.

Producția acestui model a început deja la uzina Dacia de la Mioveni, pe care am și vizitat-o zilele trecute. Aici, oficialii Dacia ne-au spus că Bigster a înregistrat deja peste 1.200 de comenzi în România, din cele 10.000 înregistrate la nivel european. Peste 90% din comenzile din România sunt pentru echipările de top, Journey și Extreme. Cea mai comandată culoare? Cea nouă, Blue Indigo, care adaugă 700 euro la prețul mașinii. De asemenea, între 10 și 17 aprilie este lansarea națională în rândul dealerilor Dacia, adică Bigster va ajunge în toate showroom-urile Dacia.

Date tehnice

Caroserie: SUV cu 5 locuri. L × l × h: 4570 × 1812 × 1662 mm. Ampatament: 2702 mm. Portbagaj: 546 l. Rezervor: 50 l

Tren de rulare: Suspensie față MacPherson, spate tip braț tras, cu element de torsiune. Frâne cu discuri ventilate față, discuri spate. Direcție asistată electric. Pneuri: 215/60 R 18

Transmisie: Tracțiune față, cutie multimodală.

Propulsie: Motor termic benzină, L4, 1793 cm3, putere maximă 79 kW (107 CP), cuplu maxim 170 Nm. Motor electric 1,cu funcție de propulsor/generator, putere maximă 36 kW (49 CP), cuplu maxim 205 Nm. Motor electric 2, cu funcție de generator, putere maximă 15 kW (20 CP), cuplu maxim 50 Nm. Putere maximă totală: 115 kW (156CP). Cuplu maxim total: nc Nm. Capacitate brută baterie: 1,4 kWh.

Performanțe: 0–100 km/h 9,7 s, Viteză maximă 180 km/h, Consum mediu  4,6 l/100 km

Preț de bază: Dacia Bigster Hybrid 155 Journey    29.500 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.