Home Teste Test drive: Ford Bronco Badlands – Băiat rău

Test drive: Ford Bronco Badlands – Băiat rău

de Dan Damian
Ford Bronco Badlands

Ford Bronco este legendar în State, dar în Europa e nou. Însă Ford a vrut să aducă competiția dintre el și rivalul de la Jeep și pe Bătrânul Continent.

Pentru majoritatea oamenilor din întreaga lume, numele Bronco este cunoscut din filme, acest model fiind un adevărat tezaur național pentru pasionații de mașini și de off-road din Statele Unite. Este concurentul legendarului Wrangler, dar nu are nici istoria, nici continuitatea acestuia. Prima generație Ford Bronco a debutat în 1966 și, până în 1996, s-au derulat cinci generații ale acestui model pentru care caroseria cu trei uși a fost literă de lege. Numele a fost readus în prim-plan abia în 2021 (în SUA), cu un model care a ajuns recent și în Europa. Iar Ford a avut o abordare inspirată, reinterpretând modern idei estetice principale ale primei generații. De aici, farurile rotunde, cu aceste linii LED care ies din ele și încadrează numele Bronco de pe grilă. Acesta este prima rotunjime pe care o vezi, apoi urmează pasajele roților și roata de rezervă din spate. În rest, numai linii drepte, dure, care reflectă spiritul mașinii. Ați putea întreba ce este cu suporturile de pe extremitatea capotei. Exact asta sunt și poți fixa acolo diverse lucruri, atât timp cât nu afectează prea mult vizibilitatea. Și pentru că Bronco nu are roțile scoase din linia caroseriei (ca Wrangler), aceste suporturi te ajută și la încadrare.

Ford Bronco Badlands

Am descoperit un interior foarte plăcut, care îmbină tehnologia de azi cu aspectele practice necesare unui tot-teren serios, pe care nu-l prea poți ține curat. Tabloul de bord este format dintr-un vitezometru analogic, completat de un display destul de mic, pe care poți afișa diverse. Nu știu cine și-ar fi imaginat în 1996 că Ford Bronco ar putea avea un display de 12 inchi pe mijlocul planșei de bord. Dar acum îl are, iar acesta arată și se mișcă excelent în vreme ce te face să uiți puțin de latura dură a acestui model. Nu este vreo versiune mai rudimentară a displayului din alte modele Ford, ci oferă aceleași lucruri în materie de infotainment. Toate materiale de la interior pot fi curățate ușor, așa că vom găsi butoane fizice sub protecție din cauciuc, mânere de sprijin tari și aderente, plus câteva inserții portocalii care mai înveselesc marea de negru. Spațiu este la discreție în spate, dar nu la fel poți spune despre suportul lateral al scaunelor.

Ford Bronco Badlands

Încă o mențiune, de fapt un atu pentru cei care apreciază Ford Bronco și ca model de lifestyle. Mașina se poate decapota (în stilul Wrangler), adică poți scoate panourile plafonului (pe care le poți depozita în portbagajul de 562 de litri) și rămâi cu cadrul care te protejează la răsturnare. Și portierele pot fi scoase, acestea neavând cadru pentru geamuri tocmai pentru a ușura acest lucru. Acum, înțelegeți de ce materialele de la interior sunt special alese pentru a putea fi spălate. Fiindcă poți scoate portierele, oglinzile laterale nu sunt prinse de ele, ci pe o bandă care vine în continuarea liniei inferioare a parbrizului. Așa că poți rabata (manual) oglinzile, dar, când deschizi portierele, le vei pune în poziție cu geamul acestora.

Mediu natural

În Europa, Ford Bronco vine doar în versiune cu cinci uși și doar cu motorul V6 de 2,7 litri și 335 CP, cuplat la o cutie de viteze automată cu zece trepte (pentru control manual, ai o tastă pe lateralul schimbătorului). Nu știu ce ți-ai putea dori în plus, în niciun caz un diesel. De ce? Pentru că, echipat astfel, Ford Bronco îți oferă tot ceea ce vrei. În cel mai pur stil american, accelerează până la 100 km/h în 7,2 secunde, dar este limitat la 160 km/h din motive de siguranță. Asta însemnă că trage foarte bine… până la viteza maximă.

Ford Bronco Badlands

Și aici, am observat prima diferență majoră comparativ cu Wrangler. Ford Bronco, care are suspensie independentă pe puntea din față (Wrangler are ambele punți rigide) e clar mai stabil la viteze de autostradă, în ciuda pneurilor de 33 inchi care încalță jante de 17 inchi. Nu mai simți acea ușoară nesiguranță în direcție atunci când cuplezi tempomatul la viteze mari. Asta nu înseamnă că este SUV-ul tradițional 4×4. Nu, trebuie să ai grijă când virajele devin strânse și trebuie să eviți frânările puternice în ultimul moment, că până la urmă ești într-un tot-teren de 2,4 tone încălțat cu pneuri dedicate pentru off-road.

Desigur, la 130 km/h nu prea te mai auzi cu pasagerii, în special cu cei de pe locurile din spate, din motive legate de curentul de aer. Amintiți-vă ca plafonul e detașabil, iar aerodinamica este ca de cărămidă. Consumul n-ar trebui să fie pe lista de criterii pro și contra pentru acest model, dar să zicem că în Eco (când trage doar spatele) obții cam 11 l/100 km pe asfalt, iar în oraș cam 18 l/100 km.

Ford Bronco Badlands

Mașina de test este în echiparea Badlands – cât de american sună numele ăsta! –, adică e orientată către trasee în off-road, spre deosebire de cealaltă versiune, Outer Banks, potrivită și pentru asfalt (diferențe de pneuri și sistem de tracțiune).

Sus, deasupra consolei centrale, ai la dispoziție o serie de butoane care comandă blocarea diferențialelor și a reductorului. Dar asta o poate face și sistemul GOAT ( nu, nu este Greatest of All Time, ci Goes Over Any Terrain), controlat de la un comutator rotativ, plasat în spatele schimbătorului. Aici, ai o serie de programe (Eco, Normal, Sport, Slippery/Snow, Mud/Roots, Rock Crawl, Baja) și nu ai nevoie de mai mult. Îl selectezi pe cel mai potrivit și sistemul știe cum să configureze elementele tracțiunii. Desigur, uneori e nevoie și de intervenție suplimentară, pentru că, de exemplu, reductorul nu poate fi cuplat cu schimbătorul în Drive. Dar bara stabilizatoare decuplabilă poate fi controlată de aceste programe (sau manual). Și toate acestea se întâmplă destul de repede, practic fiind foarte ușor să faci off-road serios cu Bronco, fără o mulțime de selecții manuale. Mașina chiar pare că poate merge oriunde în această configurație, trage fără efort în noroi adânc, se cațără peste dâmburi înalte care-ți lasă o roată în aer. Practic, trebuie să nu-i mai vezi roțile, ca să o pui în dificultate. Designul acesta stil cărămidă permite unghi de atac de 40,6 grade și un unghi de degajare de 33,3, ca să nu mai vorbim de trecerea prin vaduri de 80 cm. De altfel, Bronco este făcut pentru off-road, nu pentru a impresiona cu stilul și dimensiunile sale în oraș. Are sens doar dacă îi înveți setările sistemului de tracțiune și îl duci des pe unde n-ai intra cu un Ford Kuga.

Ford Bronco Badlands

Chiar și așa însă, mașina are un preț destul de piperat, 83.400 de euro, cu 100 mai puțin decât un Wrangler Rubicon (disponibil doar ca PHEV în Europa). Și te gândești că, deși nu merge chiar pe unde ar putea să o facă Bronco, un Ranger Raptor costă cu aproximativ 15.000 de euro mai puțin.

Text: Dan Damian

Verdict: 4 stele

Bronco este genul de mașină care te fascinează prin capacitățile sale, dar și prin statura impunătoare și stil, indiferent dacă-ți plac sau nu mașinile americane. Pe de altă parte, nu are sens decât dacă ești foarte pasionat de off-road și te perfecționezi constant. În acest caz, nu te va dezamăgi, pur și simplu având niște limite împinse foarte sus, ca să nu mai vorbim despre faptul că permite modificări speciale pentru teren greu.

DATE TEHNICE

Caroserie: Tot-teren cu 5 locuri. L × l × h: 4800 × 1937 × 1962 mm. Ampatament: 2950 mm. Portbagaj: 562 l. Rezervor: 79 l

Tren de rulare: Suspensie față independentă (paralelogram deformabil), spate axă rigidă. Frâne cu discuri ventilate față/spate. Direcție servoasistată electric. Pneuri față/spate: 285/70 R17

Transmisie: Tracțiune integrală, cutie automată cu 10 trepte

Motor: Benzină, turbo, V6, 2694 cm3. Putere maximă: 246 kW (335 CP)/5250 rpm. Cuplu maxim: 563 Nm/3100 rpm

Performanțe: 0–100 km/h 7,2 s, Viteză maximă 160 km/h, Consum mediu  14,2 l/100 km

Preț de bază: Ford Bronco Badlands 83.400 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.