Home Teste Test drive: Peugeot 508 facelift – Supliment de stil

Test drive: Peugeot 508 facelift – Supliment de stil

de Dan Damian

Am testat unul dintre cele mai frumoase modele de clasă medie, care tocmai a primit un facelift. Și nu este un cuvânt prea mare pentru a descrie modelul 508.

La patru ani de la debut, Peugeot 508 încă întorcea capete pe stradă. A fost apreciat încă de la debut pentru designul său spectaculos și criticat pentru saltul de preț. Practic, la nivel estetic cred că ar mai fi putut amâna acest facelift. Bine că Peugeot a decis să-l facă pentru că designerii constructorului francez au reușit să-l facă și mai frumos. Nu știu cum să-i spun altfel. Și la asta a contribuit mult schimbarea semnificativă a părții frontale. Farurile LED sunt acum mai subțiri, iar din ele “curg” trei gheare mai fine pentru luminile de zi, față de singura, mai mare de până acum. Și mai avem ceea ce am putea numi desființarea grilei centrale. Dacă ți-ai imagina ceva organic ar fi ca și cum modelul grilei s-a difuzat în aproape tot spoilerului, fără linii de demarcație. Este ceva neconvențional și de (mare) efect. În plus, grila inferioară a primit un model asemănător și aripioare cu rol aerodinamic. Desigur, noua siglă nu exista la moemntul 2019, acum a fost implementată pe 508.

Peugeot 508 facelift

La partea din spate s-a schimbat doar semnătura luminoasă a stopurilor pe fond negru, în locul liniilor LED mai subțiri și orientate către exterior au fost preferate unele mai consistente, orientate către interior. Și mai sunt câteva schimbări, cum ar fi introducere unor noi culori. Cea pe care o veți în poză, Gris Titan (541 euro), Bleu Ecplise (standard) și Alb Okenite.

La interior, Peugeot 508 facelift vine cu schimbări estetice mai subtile, dar prima dată îți va atrage atenția înlocuirea schimbătorului curbat al cutiei cu o tastă care aproape că nu iese din suprafața consolei. Asta nu este chiar o modificare inspirată.

Peugeot 508 facelift

Tabloul de bord este același display de 12 inchi, dar are noi moduri de afișare a indicațiilor de navigație, radioului și anumitor sisteme de siguranță. Totuși nu-ți dă impresia de schimbare prea consistentă. Display-ul central are tot 10 inchi (pare mic în vremurile actuale), dar rulează noul i-Connect Advanced, susținut de un procesor mai puternic. Meniurile sunt mai moderne, sunt mai multe posibilități de personalizare și acum ai Android Auto și Apple CarPlay wireless. Operează mai rapid între meniuri și tocmai de asta nu înțeleg de ce-i ia secunde bune să se trezească, la fiecare pornire a motorului.

Economie, nu rafinament

Asta este valabil pentru motorizarea modelului de test: 1,5 BlueHDi de 130 CP, cuplat la o cutie automată cu 8 trepte. Dacă prioritatea este economia în cazul lui Peugeot 508 facelift, acesta este propulsorul pe care îl vrei. Consumă cam 6,4 l/100 în regim urban, nimic de reproșat aici, ba chiar de apreciat faptul că indiferent cât de rece este, sistemul Start/Stop intervine la orice oprire. Dar este cam zgomotos, nu doar la rece (deși 508 este bine izolat fonic) și are ușoare vibrații sesizabile. Trage bine la turații mici, dar sunt 130 CP, deci nu te poți aștepta la performanțe sportive nici măcar în modul Sport. Și este păcat, pentru că 508 are o platformă construită pentru dinamică. Îți place să îl conduci sportiv, de la direcția mai dură la suspensiile bine calibrate pentru stabilitate. Filtrează bine și denivelările, dar prioritatea a fost dinamica. Ideea este că nu prea ai ce alt motor să alegi, dacă nu vrei să intri în zona (mult mai scumpă) a PHEV-urilor. Dacă nu ai o problemă să pui un motor cu 3 cilindri sub capota unei berline de clasă medie, ai motorul de 1,2 litri PureTech, tot cu 130, cuplu mai slab, dar mai rapid cu o secundă până la 100 km/h decât dieselul.

Peugeot 508 facelift

Prețul, problema lui 508 încă de la debutul acesteia a doua generații, începe acum de la 40.100 euro pentru echiparea Allure și motorul de 1,2 litri. Mai pui 1.200 euro dacă vrei dieselul și apoi urci cu peste 7.000 de euro pentru PHEV-ull de bază. Dar ai cam vrea echiparea GT, fie și numai pentru scaunele AGR cu piele și alcantara sau sistemul audio Focal. Peugeot 508 facelift GT 1.5 BlueHDi pornește de la 43.500 euro.

Text: Dan Damian

Verdict: 4 stele

Facelift-ul aduce un design și mai actual unei mașini deja frumoase. Și sportive la nivelul platformei, dar dacă nu vrei electrificare, ai la dispoziție doar 130 CP, benzină sau diesel. Ultimul este foarte economic, dar ar fi putut fi și ceva mai rafinat.

DATE TEHNICE

Caroserie: Sedan cu 5 locuri. L × l × h: 4750 × 1859 × 1403 mm. Ampatament: 2793 mm. Portbagaj: 487 l. Masă proprie: 1557 kg

Tren de rulare: Suspensie față de tip MacPherson, spate tip paralelogram deformabil, frâne cu discuri ventilate față și discuri spate, pneuri 235/45 R18

Transmisie: Tracțiune față, cutie automată cu 8 trepte

Motor: Turbodiesel cu 4 cilindri în linie, cilindree 1499 cm³. Putere maximă: 96 kW (130 CP)/3750 rpm. Cuplu maxim: 300 Nm/1750 rpm

Performanțe: 0–100 km/h    11,1 s, Viteză maximă 208 km/h , Consum mixt WLTP     5 l/100 km, Emisii CO2 WLTP          131 g/km

Preț de bază: Peugeot 508 1.5 BlueHDi GT      43.500 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.