Home TesteContact Test-Drive Subaru Crosstrek – Revenire analogică

Test-Drive Subaru Crosstrek – Revenire analogică

de Dan Damian

Timp de două zile am testat, în Bulgaria, noul Subaru Crosstrek, un crossover cu ajutorul căruia marca japoneză își propune să se relanseze.

 

Dacă numele vi se pare nou, ei bine… așa este. Dar Subaru Crosstrek este urmașul modelului XV, produs timp de două generații și derivat, la rândul lui, din Impreza. Iar acesta este cel mai mare nume din portofoliul Subaru (da, Impreza se produce încă, dar nu este disponibilă în România).

Pe de altă parte, Subaru își caută drumul, este evident. Au un singur mode electric în gamă, Solterra, dar promit să lanseze opt noi modele electrică până în 2028 și să investească în gama de modele 10 miliarde de dolari până în 2030.

Subaru Crosstrek - test drive

Dar să revenim la Crosstrek, un crossover compact (4,49 metri lungime) cu un design proaspăt, care atrage, fără îndoială, dar care nu este suficient ca să iei în calcul acest model. Însă, la fel de clar, partea tehnică te va tenta. Poate că nu mai avem aici WRX, STi și alte asemenea nume, dar Subaru își păstrează atuurile. Asta înseamnă că Subaru Crosstrek vine într-o singură configurație tehnică: motor e-Boxer de 2 litri, cu 136 CP și celebra tracțiune integrală, Symmetrical AWD.

Câteva mențiuni aici. Motorul boxer poate și mai mult de atât (pe Forester produce, acum 150 CP), dar a fost coborât la 136 CP… exact, din motive legate de emisii. Pe de altă parte, cei de la Subaru spun că poate compensa o parte din această pierdere de putere prin sistemul mild-hybrid, care vine cu 17 CP și 66 Nm. Este un sistem mild mai avansat, în parte și datorită bateriei de 0,57 kWh (brut), astfel că motorul electric poate propulsa și singur mașina, la viteze mici. Teoretic, sună bine, dar aici intervine cutia de viteze CVT, care taie semnificativ din senzații, dar și din performanțe.

Chiar și cu 136 CP, Crosstrek ar fi fost mult mai sprinten cu o cutie manuală sau o automată modernă. Dar acest CVT nu face decât să pună în evidență cât de ușor se turează boxerul până la peste 5.000 rpm, însă fără corespondență directă în accelerații.

Să nu înțelegeți greșit, mașina accelerează bine dacă nu lipești accelerația de podea, dar în momentul în care vrei sportivitate… nu prea ai. Asta din partea motorului, pentru că, pe de altă parte, sistemul de tracțiune integrală este excelent. Și pe șosea și în afara ei. Și mai are ceva excelent mașina asta: suspensiile. Practic, pe drumurile virajate ai foarte mult echilibru, suspensiile reușesc să fie și confortabile, dar și să țină mașina foarte bine în virajele largi, luate la viteze mari. Bine, aici ajută și tracțiunea integrală, o simți cum știe unde să se ducă pentru a te ține lipit de șosea, iar când nu mai poate, ai parte de… ceva supravirare. Cumva, pe cât de enervantă este cutia de viteze, pe atât de bine echilibrată este mașina asta la nivelul suspensiilor și tracțiunii. Așadar, dacă o vrei pentru accelerații puternice, nu-i ce trebuie (0 – 100 km/h în 10,8 secunde), dacă o vrei pentru dinamică în viraje, te va încânta. Și mai are un atuu, performanțele pe noroi/zapadă, unde se descurcă foarte bine. Are garda la sol de 220 mm, deci permite destul de multe, iar modul în care sistemul de tracțiune împarte puterea între cele patru roți este foarte eficient. Am testat asta pe un circuit de off-road ușor de lângă Veliko Târnovo, Bulgaria.

Subaru Crosstrek - test drive

E-Boxer, adică mild-hybrid mai avansat, cum spuneam. Nu face prea multe în privința consumului, care este destul de mare, undeva la 8 l/100 km în extraurban, dacă mergi liniștit. Și sunt convins că mașina ar putea sta semnificativ mai bine la acest capitol… cu o altfel de cutie de viteze.

 

Atmosferă clasică

Am lăsat pentru final atmosfera interiorului, care mi-a plăcut. Și sunt convins că va plăcea oricui nu este fanul câtor mai multe display-uri și comenzi digitale. Pentru că Subaru Crosstrek are și o pronunțată parte analogică. De exemplu, tabloul de bord este cu ceasuri clasice, iar între ele are un display de mici dimensiuni, cu informații utile, afișate clar și simplu. Display-ul central este vertical, are rezoluție bună, conectivitate la nivel actual, nu prea ai ce să-i reproșezi, poate cu excepția unor meniuri ușor mai încurcate. Dar lângă acest display, pe aceeași suprafață, ai câte două butoane fizice separate, pe fiecare parte, pentru ajustarea temperaturii. N-am mai văzut o astfel de comandă la mașinile actuale. La fel de adevărat este că n-ai cum să te încurci în vreun meniu pentru setarea temparturii. Și apropo de atmosfera, ok, digitalizată, care amintește de anii 2000. Am tot căutat în meniu comanda pentru resetarea computerului de bord… este de la un buton mare, fizic, chiar în fața ta, lângă tabloul de bord. 

Subaru Crosstrek - test drive

Spațiul este bun, puțin probabil să existe plângeri la acest capitol, mai puțin la nivelul portbagajului care are doar 315 litri. De asemenea, am remarcat scaunele față, confortabile și cu o bună susținere laterală. Au și un secret pentru asta: șinele lor sunt prinse direct de șasiu.

Partea de prețuri o judecați voi. Modelul de bază, bine echipat costă de la 37.800 euro (Style), apoi mai ai versiunea Style Extra (39.300 euro) și Premium (42.000 euro). Subaru a avut o prezență mai mult decât discretă în România, în ultimii ani. Dar și la noi se va produce o renaștere. Deocamdată sunt doi dealeri, Subaru Motors Trading, în București și Auto Kino, în Brașov. În doar câteva luni ar trebui să apară și alții, care să acopere mai bine toare marile regiuni ale României.

Și, la final, un alt aspect care va conta în deciziile clienților. Toate modelele Subaru vândute începând cu 2024 au garanție 8 ani, fără limită de kilometri. Practic, este cea mai mare garanție din România, unde Kia domina până acum, cu cei 7 ani garanție, dar în limita a 150.000 km.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.