Home Teste Test Leapmotor T03: Arma anti-Spring?

Test Leapmotor T03: Arma anti-Spring?

de Răzvan Măgureanu
Test Leapmotor T03

Leapmotor T03 a debutat pe piața românească cu o echipare mai completă, putere și autonomie mai mari decât Dacia Spring, la preț comparabil.
Este oare mașina chinezească o alegere mai bună?

Stellantis a preferat să se alieze cu chinezii decât să concureze cu ei. Așa că grupul franco-italo-american a cumpărat 20% din acțiunile producătorului chinez și a înființat o societate mixtă, Leapmotor Internațional, în care Stellantis deține 51% și se ocupă cu distribuirea acestor modele în Europa. România este una dintre cele nouă țări europene în care se importă marca Leapmotor, adusă de firma Autogreen Motor, parte a grupului AutoItalia. Primele modele disponibile sunt miniul T03 și SUV-ul de clasă compactă C10, în curând urmând SUV-ul de clasă mică B10.

Un mini clasic

Cu 3,62 m lungime, 1,65 lățime și 1,58 înălțime, Leapmotor T03 este cu 8 cm mai scurt, cu 7 mai lat și cu 6 mai înalt decât Spring. Deși e mai înalt, T03 nu are proporțiile unui SUV, ci ale unui hatch mai înalt. Ampatamentul, de 2,40 metri, este cu 2,3 cm mai mic decât al lui Spring, așa că nu vă așteptați la prea mult loc în spate, mai ales că T03 favorizează spațiul pentru locurile din față. E loc decent la cap, dar persoanele mai înalte de 1,75 metri vor atinge cu genunchii spătarele scaunelor din față. Și portbagajul este mai mic decât la Spring: 210 litri, față de 288, și 880 de litri, față de 975, cu spătarul banchetei rabatat. Aceasta nu este fracționabilă, iar prin rabatare se creează un prag la încărcare, marginea portbagajului e înaltă, și deschiderea acestuia între cele două stopuri este mică.

În față se stă lejer pe scaunele cu tetierele integrate, la care sprijinul lateral e o noțiune abstractă, iar șoferul nu poate regla volanul decât pe înălțime, minus remarcat și la Spring. Interiorul demonstrează cât de mult au progresat chinezii: materiale plăcute, asamblare îngrijită, displayuri cu rezoluție bună, sistem de operare modern. Rezoluția mare, strălucirea și iluminarea bună a displayurilor te fac să te simți ca într-un model de clasă mai mare.

Test Leapmotor T03

Șoferul privește instrumentele de bord clare afișate pe un display de 8 inchi, iar sistemul multimedia utilizează un ecran de 10 inchi și are submeniuri organizate logic. Mai puțin logice sunt unele comenzi: cele pentru ștergătoare sunt un mic switch inclus în maneta de semnalizare, fiind greu de acționat, volumul audio se reglează de la o rotiță de pe brațul stâng al volanului, unde la multe alte mașini sunt butoanele pentru pilotul automat și asistentul de bandă, postul de radio se schimbă de la o rotiță de pe brațul drept, iar climatizarea, declarată automată, nu indică temperatura.

Și dacă vrei să încălzești habitaclul, trebuie să apeși și butonul Heating, chiar dacă comuți pe o temperatură mai înaltă. În schimb, T03 vine cu gadgeturi gen Tesla, cu jaluzeaua plafonului panoramic din sticlă acționată tactil de pe ecranul multimedia, pe lângă comanda clasică.

Putere suficientă

Cu o putere de 95 CP, un cuplu de 158 Nm și o tracțiune bună, motorul electric este ideal în oraș și suficient chiar și pe autostradă, unde vitezometrul mi-a arătat foarte optimist 142 km/h, deși viteza maximă oficială e limitată la 130 km/h. Pe hârtie, T03 accelerează de la 0 la 100 km/h în 12,7 secunde, cu numai o secundă mai repede decât Spring, dar pare mult mai vioi la accelerații, mai ales în modul Sport (se mai pot selecta Eco și Standard), iar la viteze de peste 100 km/h, dă senzația că are mai multe rezerve. Și răspunsul direcției se poate regla în modurile Confort, Standard și Sport, dar nu este prea mare diferență între ele, și modul Sport pare a fi soluția ideală.

Cu 1250 kg, micul Leapmotor e cu peste 250 kg mai greu decât Spring și, deși la viteze de autostradă zgomotul interior crește, este ceva mai bine izolat fonic, și insonorizarea e mai eficientă. Suspensia este ceva mai fermă decât la Spring, astfel că se înclină mai puțin în viraje, dar amortizează o idee mai dur denivelările scurte. În oraș, diametrul de bracare de 9,7 metri îi asigură o manevrabilitate bună, iar până la 30 km/h, T03 emite un zgomot de avertizare pentru pietoni, care pare că se aude mai mult în interior decât în exterior.

Test Leapmotor T03

De asemenea, asistentul de bandă reacționează puțin cam nervos, și trebuie să intri în meniu ca să decuplezi avertizarea de limită de viteză, care e absolut enervantă din pricina sunetelor succesive care le emite. Este însă de apreciat că T03 vine standard cu un pachet de asistență de top, inclusiv asistent de unghi mort și pilot automat adaptiv.
Cele 250 kg în plus față de Spring se explică prin bateria mai mare, de 37,3 kWh capacitate brută (Spring, 26,8 kWh capacitate netă), cu o chimie Li-fosfat de fier, mai grea decât una Li-Ion. Dar capacitatea mai mare cu 40% decât la Spring nu aduce decât un plus de 40 km la autonomie pe hârtie, din cauza unui consum oficial mare, de 16,3 kWh. O Tesla Model 3 sau un BMW i4 cu un singur motor consumă chiar mai puțin.

În schimb, Leapmotor compensează cu o încărcare mult mai rapidă decât la Spring, cu 48 kW, față de 30, iar priza DC este standard, în timp ce la Spring costă 600 de euro. Este evident că mașinile chinezești s-au maturizat, au devenit mai bune calitativ și, în plus, tehnologia electrică e mai bine stăpânită de chinezi decât motorul termic. Iar cu un preț de 19.900 de euro, identic cu al lui Spring, la care plătești în plus 600 de euro pentru priza DC, T03 este alegerea mai bună, pentru că oferă un plus de dinamică, de autonomie și de echipamente. Designul și formatul de mini mai înalt, care ne aduc aminte de Matiz, nu sunt prea atrăgătoare.

Verdict

Leapmotor T03 e prima alternativă directă la Spring și oferă o dinamică mai bună, mai ales la viteze mai mari, o echipare mai completă, un pachet de asistență mai cuprinzător și o putere de încărcare mai mare la un preț comparabil mai mic, deoarece priza DC este standard. În schimb, consumul e prea mare raportat la putere și gabarit. 

Plusuri
● Încărcare DC cu putere rezonabilă pentru un low cost
● Dinamică decentă pentru un mini
● Display multimedia de calitate
Minusuri 
● Consum energie prea mare
● Portbagaj mic cu deschidere îngustă
● Ergonomie confuză

DATE TEHNICE 
Caroserie
Hatch cu 5 locuri. L × l × h: 3620 × 1652 × 1577 mm. Ampatament: 2400 mm. Portbagaj: 210–880 l. Masă proprie: 1250 kg
Tren de rulare
Suspensii față braț transversal/MacPherson, spate semiindependentă, arcuri elicoidal, frâne față discuri ventilate, spate discuri, pneuri 165/65 R15
Transmisie
Tracțiune față, raport de transmisie fix
Propulsie
Motor electric, putere maximă 70 kW (95 CP), cuplu maxim 158 Nm. baterie litiu-fosfat de fier, capacitate brută/netă 37,3/nc. kWh
Performanțe
0–100 km/h                      12,7 s
Viteză maximă                130 km/h
Consum mediu WLTP    16,3 kWh/100 km
Autonomie WLTP           265 km
Preț de bază
Leapmotor T03              19.900 euro

Test Leapmotor T03Test Leapmotor T03Test Leapmotor T03Test Leapmotor T03Test Leapmotor T03Test Leapmotor T03Test Leapmotor T03Test Leapmotor T03Test Leapmotor T03

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.