Recentul facelift i-a adus lui SsangYong Rexton W un plus de rafinament și o echipare modernă.
Text: Adrian Drăgan. Foto: Radu Chindriș
Constructorul coreean de automobile de teren SsangYong a avut o perioadă zbuciumată în ultimii ani, compania fiind la un pas de a se închide. Salvarea a venit însă din partea grupului Mahindra, iar în 2013, SsangYong reușește să realizeze peste 150.000 de unități, doborându-și propriile recorduri. SsangYong a luat ființă în 1954, în cei 59 de ani de existență devenind un specialist în construcția de SUV-uri. Linia de modele include acum trei SUV-uri, SsangYong Rexton W, Kyron și Korando, un pick-up, Actyon Sports, și un MPV pe nume Rodius. În prezent, compania se află într-un proces de expansiune comercială, fiind prezentă în 106 țări, ținta actuală reprezentând-o piețele emergente din China, Brazilia, America Centrală și Europa de Est.

Deși este un SUV de școală veche, robustețea și echiparea modernă îl transformă într-un partener de încredere la orice fel de drum.
Niciunul dintre modelele sale nu este însă nou, dar toate au trecut recent printr-un amplu facelift menit să le aducă mai aproape de cerințele și gusturile clientelei moderne. În afară de design și echipare, produsele SsangYong sunt oferite cu un pachet generos de garanții prin programul „Cred în SsangYong“, care le oferă clienților 5 ani de garanție, 5 ani de întreținere gratuită și 3 luni de buy-back garantat dacă are impresia clientul că mașina achiziționată nu i se potrivește. Mesajul constructorului coreean fiind acela că, în primul rând, are încredere în produsele sale. Pentru anul viitor, coreenii pregătesc însă un model complet nou, un SUV subcompact (nume de cod XIV) pentru care indienii de la Mahindra investesc și în construcția unei noi fabrici de motoare de generație nouă, de 1,6 litri, benzină și diesel.
Test comparativ: Honda CR-V, Hyundai Santa Fe, Mitsubishi Outlander
Noul SsangYong Rexton W demonstrează și el ambițiile coreenilor, fiind în acest moment modelul de top. Dar SUV-ul de mari dimensiuni, comparabil cu Pathfinder sau Pajero, încearcă să ne convingă că oferă și aceleași calități, și chiar performanțe. Partea frontală este complet redesenată, grila impozantă a radiatorului fiind flancată de blocuri optice cu o linie modernă, ce dispun de tehnologie LED pentru luminile de zi. Linia spoilerului și grija pentru detaliile stilistice reușesc să mascheze bine masivitatea mașinii, ba chiar să-i imprime o puternică notă sportivă. De altfel, tehnologia LED se mai regăsește la luminile de semnalizare din oglinzile retrovizoare, precum și la lămpile de poziție din spate.

Post de conducere bine echipat, inclusiv taste pentru schimbarea de pe volan a treptelor de viteză. Navigația este extra, pentru 1000 de euro.
Nu ai crede la prima vedere, dar la interior pot călători până la șapte persoane. Iar în cinstitul stil asiatic, echiparea foarte bogată oferă inclusiv încălzire pentru scaune și banchetă, precum și funcție de confort pentru șofer – scaunul culisează electric spre spate pentru a facilita accesul. Al treilea rând de scaune este pliat în portbagaj, dar, odată ridicat, oferă un spațiu cam restrâns pentru picioare. Chiar și așa, portbagajul rămâne la un volum generos. Faceliftul a adus mașinii și materiale de o calitate mai bună, inclusiv piele de culoare neagră sau bej ce poate fi asortată cu ornamente finisate în metal sau lemn.
Test comparativ: sisteme electronice de stabilitate
Sub capotă bate o inimă puternică și nouă. Motorul diesel 2.0 e-XDI LET dezvoltat în casă dispune de injecție directă și oferă 155 CP. Avantajul său major este însă cuplul de 360 Nm disponibil de la 1500 de rotații, ceea ce îl ajută să aibă un comportament dinamic și un consum redus de motorină. 190 Nm sunt disponibili chiar de la 1000 rpm. Deși e oferit și cu transmisie manuală cu șase trepte, în varianta testată SsagYong Rexton W are o cutie automată cu cinci trepte, de sorginte Mercedes. În mers, cutia se dovedește foarte intuitivă și pare că se adaptează permanent la stilul de condus al șoferului. Aceasta oferă și posibilitatea schimbării manuale a treptelor fie prin intermediul joystickului, fie prin cele două butoane de pe volan. În plus, în modul de funcționare Winter (iarnă), transmisia cuplează direct treapta a doua, facilitând pornirea mai ușoară de pe loc pe suprafețe mai puțin aderente. La drum, SsangYong Rexton se dovedește destul de sprinten și agil, manevrabilitatea sa fiind ușurată de raza foarte mică de bracaj și de servoasistarea foarte bună a direcției. În niciun moment, poate doar cu excepția parcării, Rexton nu își trădează gabaritul, inclusiv vizibilitatea de jur împrejur fiind foarte bună. Ceea ce surprinde însă cu adevărat este silențiozitatea sa indiferent de suprafața pe care se rulează. Inclusiv în off-road, unde sistemul de tracțiune integrală 4WD, proiectat de Borg Warner, oferă, la alegere, trei moduri de lucru: tracțiune spate pentru condiții normale de rulare (2H), tracțiune integrală cuplabilă în timpul rulării (4H) și tracțiune integrală cu reductor, pentru terenuri sau trasee extreme (4L).

Dacă vrei o baie de nămol, Rexton are transmisia potrivită. Nu uita să-l speli dacă te duci cu el la Operă.
Confortul la rulare în orice condiții de drum este, la rândul său, surprinzător de plăcut. Trenul de rulare folosește un sistem de suspensii similar cu al limuzinelor de lux – pe față cu brațe triunghiulare suprapuse, iar pe spate independentă cu opt brațe. Accentul în setarea suspensiei este pus pe confort, reversul medaliei fiind un ruliu pronunțat, mai ales că mașina nu e chiar ușoară. Dar, pentru a evita orice situație mai puțin plăcută, Rexton este prevăzut cu ESP care, la rândul său, e completat de distribuția electronică a forței de frânare, controlul tracțiunii, TCS, protecție împotriva răsturnării, ARP, asistare la coborârea în pantă, HDC, și asistare la frânarea de urgență, BAS. În privința siguranței pasive, caroseria și șasiul au fost proiectate pentru a absorbi controlat energia de impact. Barele de protecție față și spate sunt prinse direct de șasiu, formând o structură specială. La rândul său, șasiul este ranforsat, iar în interior, pasagerii sunt protejați de centuri cu limitator de efort, tetiere active și patru airbaguri. O singură mențiune mai merită făcută, și anume capacitatea de remorcare de 2600 kg.
SsangYong are un nou importator în România
Așadar, noul SsangYong Rexton W surprinde prin manevrabilitate, prin calitatea finisării și prin grija pentru o rulare confortabilă și economică. S-au schimbat materialele, iar echiparea bogată – doar navigația a lipsit de pe modelul testat (opțional, 1000 de euro) – și garanția oferită pot reprezenta argumente solide. Poate chiar la fel de solide precum performantul sistem 4WD sau configurarea cu șapte locuri. Și toate acestea la un preț care începe de la 27.490 de euro.
Comentarii închise.