Cel mai vândut model electric din lume a trecut printr-un facelift cuprinzător. Sub denumirea „Proiectul Juniper“ se ascund ample modificări de design, de echipamente, de insonorizare și la trenul de rulare. Motoarele și bateriile au rămas neschimbate. Am condus versiunea de top, Long Range, cu tracțiune integrală.
Highland și Juniper nu sunt numele unor programe spațiale, ci desemnează facelifturile lui Model 3 și Model Y. Însă cu siguranță atrag atenția și este evident că Elon Musk e cel mai bun director de marketing din lume, reușind să capteze atenția a milioane de oameni.
Cine ar fi crezut că Model Y va deveni cel mai bine vândut model electric din lume? Un model care nu avea nici tradiție și nici vreun predecesor? Și nu o dată, ci de trei ori la rând, în 2024, 2023 și 2022, anul trecut fiind vândute aproape 1,2 milioane de unități. Acum, după 5 ani de la începerea producției, în ianuarie 2020, mașina produsă pe trei continente, în SUA, China și Germania, trece printr-o amplă modernizare estetică și de substanță.
Și mai aerodinamic
La fel ca Model 3 facelift, Model Y a primit o bară de leduri continuă în față, pe toată lățimea mașinii, iar farurile sunt amplasate dedesubt, puțin retrase. În spate, hayonul și eleronul realizat din termoplast au fost redesenate complet, iar deflectorul a fost extins, pentru a îmbunătăți apăsarea pe puntea din spate și a proteja caroseria la impact la viteză mică. De asemenea, jantele standard, de 19 inchi, au fost optimizate, fiind cele mai eficiente realizate vreodată de către Tesla. Astfel, CX-ul de 0,23, care era deja foarte bun, a scăzut cu 0,01, până la 0,22.
În ceea ce privește tehnologia, Tesla a montat o nouă cameră frontală, a noua, care oferă o vedere și mai bună în partea din față. Și pentru a se asigura că rămâne întotdeauna curată, Tesla a prevăzut-o cu un sistem de spălare sub presiune și cu încălzire.
Un alt detaliu, care îi va bucura deopotrivă pe băutorii de bere, dar și pe cei care pescuiesc este duza de scurgere din încăpătorul portbagaj din față. Poți să ții acolo berea la gheață sau peștii prinși, iar când ajungi acasă, desfaci dopul, și apa se scurge. În felul acesta, poți și spăla frunkul într-un mod foarte simplu. De asemenea, gâtul de umplere pentru lichidul de spălare a parbrizului a fost mutat într-un loc mai accesibil. Au apărut și două culori noi, Ultra Red (2600 de euro) și Stealth Grey (1300).
Interior fără excese
După ce Model 3 a renunțat la maneta de semnalizare, înlocuită cu două butoane pe volan, ne așteptam la aceeași soluție și la Model Y. Dar se pare că Elon a fost atent la critici și a renunțat la acest exces, păstrând maneta clasică de semnalizare. Bucuria acestui lucru este atât de mare, încât nu ne mai întristează renunțarea la maneta selectorului de viteze de pe coloana volanului.
Comenzile cutiei automate se selectează acum direct de pe ecran din zona din stânga-sus a displayului. Însă Elon s-a gândit că sistemul multimedia poate să mai dea erori și atunci a venit și cu o soluție de backup. Treptele se pot selecta și de la tastele amplasate în plafon lângă plafonieră. Inteligent!
Scaunele din față și din spate sunt încălzite, iar acum se oferă și scaune frontale ventilate. În plus, acestea din urmă au fost reproiectate, pentru a oferi mai mult confort. Nou este și displayul de 8 inchi din spate, de pe care poți controla climatizarea, dar îl poți utiliza și pentru jocuri sau pentru a viziona filme ori clipuri video pe YouTube și Netflix. Și mai are o funcție, apăsând în zona din dreapta-sus se poate muta înainte scaunul pasagerului din față, opțiune care există la Lexus sau Kia de exemplu, dar acolo sunt butoane fizice pe spătarul scaunului frontal.
Datorită geamurilor acustice multistratificate și a noilor materiale fonoabsorbante, Tesla promite o călătorie mai silențioasă și declară că zgomotele rulării s-au redus cu 22%, iar ale vântului, cu 20%. În ceea ce privește trenul de rulare, Tesla menționează că geometria suspensiilor din față și din spate a fost reproiectată pentru a îmbunătăți confortul, iar raportul demultiplicării direcției, care era deja destul de mic, a fost ușor redus. În sfârșit, sistemul audio cu până la 16 difuzoare a fost optimizat, viteza de downloadare prin WiFi și din rețea fiind cu 300%, respectiv 50% mai rapidă.
Mai confortabil
Știam că Model Y Long Range cu tracțiune integrală este o mașină extrem de rapidă și că puterea nu a fost niciodată o problemă pentru Tesla, mai ales pentru această versiune cu două motoare. În plus, modelul de test, Launch Edition, avea opțiunea de accelerație și mai rapidă, de 4,2 secunde de la 0 la 100 km/h, în loc de 4,8 secunde. Ceea ce ne-a încântat însă sunt progresele remarcabile în ceea ce privește confortul la rulare.
Pe drumuri bune, conducerea Teslei Model Y cu suspensia revizuită e o experiență foarte plăcută, confortul fiind mult mai bun, dar fără a afecta dinamica mașinii, SUV-ul american fiind extrem de agil și de plăcut la condus. De asemenea, Model Y facelift trece acum elegant peste rosturile transversale ale podurilor. Doar pe drumuri cariate sau la trecerea peste capace de canal încă se simte o anume rigiditate a suspensiei, care se transmite în interior, însă trebuie ținut cont că mașina de test avea jantele de 20 de inchi. Poate, cu jantele de 19 inchi lucrurile stau ceva mai bine.
Ca aspecte foarte pozitive, notăm și insonorizarea mult mai bună, atmosfera interioară fiind extrem de silențioasă la vitezele de 160–170 km/h atinse pe autostrada București-Ploiești. Nu este absolut nicio diferență în ceea ce privește nivelul general de zgomot față de un model premium german sau japonez.
Poziția de condus este în continuare relativ înaltă, iar scaunele reproiectate cu reglaje electrice, încălzire și ventilație oferă un sprijin lateral generos și sunt confortabile la drum lung. În spate e foarte mult loc, și lipsa tunelului central oferă un spațiu decent și pentru al cincilea pasager.
Spătarul banchetei se poate rabata electric 40/60% atât de la baza șezutului, cât și din portbagaj. Și nu doar se rabatează, ci segmentele se pot și ridica la loc, acționate tot electric. Portbagajul are un volum uriaș, de 822 de litri, inclusiv cu uriașul compartiment foarte adânc de sub podea și cele două din lateral.
Șoferul poate alege modul Chill sau Sport ori unul dintre cele trei niveluri ale tăriei direcției. În modul Sport, accelerațiile îți dau capul pe spate, iar în Heavy, direcția este ideală pe traseele cu viraje strânse, unde raportul scurt al demultiplicării și volanul de diametru mic conferă o plăcere maximă a conducerii. Tesla trece neutru prin viraje, cu o inerție destul de redusă, explicabilă prin masa de numai 2072 kg, cu 250–300 kg mai redusă decât a rivalilor.
Explicația e că bateria de 75 kWh are o capacitate relativ redusă comparativ cu a unor rivali, dar, datorită aerodinamicii excelente, este suficientă. Tesla promite o autonomie de 586 km cu jantele de 19 inchi și de 568 cu cele de 20 de inchi. Noi am obținut un consum de 20,3 kWh/100 km (15,3 oficial WLTP), corespunzător unei autonomii de 370 km, dar am utilizat și modul Sport pe unele porțiuni și am condus cu viteze mai mari pe autostradă. La un mers absolut normal, autonomii de peste 400 km sunt perfect posibile. În plus, Model Y oferă aceeași putere de încărcare mare, de 250 kW, ca și înainte de facelift.
Dar ceea ce impresionează cel mai mult este viteza cu care se mișcă sistemul multimedia. Nu există laptop, nici măcar de la Apple, la care harta navigației cu Google Maps să se miște atât de rapid. Producătorii tradiționali ar trebui să învețe de la Tesla. Apoi, felul în care camerele prezintă grafic traficul înconjurător este impresionant.
Camerele văd copii, câini, jaloane de pe marginea drumului, dar văd și bordurile atunci când vrei să parchezi. Te simți absolut în siguranță și foarte bine informat și protejat. Dacă ești prima oară cumpărător de Tesla, trebuie să înveți să reglezi oglinzile și volanul, să închizi gurile de ventilație sau să deschizi torpedoul utilizând exclusiv ecranul multimedia, dar, după o perioadă de acomodare, lucrurile vor părea naturale. Seria specială Launch Edition vine cu mai multe inserții de Alcantara la interior și buzunarele ușilor căptușite, plus jante de 20 de inchi. Dar, pe lângă acestea, calitatea interiorului este superioară și materialele sunt de foarte bună calitate.
52.990 de euro cere Tesla pentru modelul Long Range cu tracțiune integrală, 514 CP și jante de 19 inchi, doar jantele de 20 de inchi, vopseaua (alb e standard) și sistemul Autopilot mediu și avansat (cel de bază e standard) fiind opționale. La acest raport preț/performanțe, nu are concurență.
Verdict
Marile progrese sunt confortul rulării și insonorizarea net superioare. Apoi, echiparea standard mai bogată contribuie la o viață la bord mai confortabilă. Felul în care este ilustrat traficul de jur împrejur e impresionant. Pentru acest preț raportat la nivelul de performanțe nu există nicio altă alternativă pe piață.
● Confort la rulare mai bun
● Nivel de zgomot mai scăzut
● Agilitate remarcabilă
● Viteză incredibilă a sistemului multimedia
● Dinamică excepțională
● Preț redus raportat la
performanțeMinusuri
● Suspensie rigidă pe
drumuri proaste
● Ergonomie complicatăDATE TEHNICE
Caroserie
SUV cu 5 locuri. L × l × h: 4790 × 1982 × 1624 mm. Ampatament: 2890 mm. Portbagaj: 822–2138 l. Masă proprie: 2072 kg
Tren de rulare
Suspensii cu brațe duble suprapuse în față, multilink/arcuri elicoidale în spate. Frâne față/spate cu discuri ventilate. Pneuri: 255/40 R20
Transmisie
Tracțiune integrală, raport de transmisie fix
Propulsie
Două motoare electrice, față 215 CP, spate 299 CP. Putere maximă totală: 378 kW (514 CP). Cuplu maxim total: nc. Capacitate baterie, brută/netă: nc./75. Încărcare DC/AC: 250/11 kW
Performanțe
0–100 km/h 4,8 (4,2) s
Viteză maximă 201 km/h
Autonomie WLTP 568–586 km
Preț de bază
Tesla Model Y LR Dual Motor 52.990 euro