Home Teste Test Toyota Aygo X: Mini X

Test Toyota Aygo X: Mini X

de Răzvan Măgureanu
Test Toyota Aygo X

După retragerea Grupului PSA din parteneriatul cu Toyota, japonezii și-au asumat riscul de a construi singuri un succesor al mașinii de clasă mini. Au preluat platforma de la Yaris și au dezvoltat un mini-SUV foarte simpatic, căruia i-au adăugat particula X în tradiționalul nume Aygo.

În 2005, Toyota lansa modelul de clasă mini Aygo, realizat pe o bază comună cu Peugeot 107 și Citroën C1, în uzina construită cu PSA la Kolín, Cehia. În 2014 apărea a doua generație Aygo/108/C1, pentru ca în 2020 PSA să anunțe că se retrage din acest parteneriat. Într-o perioadă în care și alți constructori renunță la modelele de clasă mini din cauza costurilor ridicate impuse de noile norme de poluare, Toyota a dat dovadă de curaj și a decis să construiască pe cont propriu un succesor pentru Aygo. Și dacă tot au luat-o pe cont propriu, japonezii au deis să dezvolte un mini-SUV, mai atractiv în contextul actual al pieței.

Dar, pentru că nu mai exista posibilitatea de a împărți costurile platformei cu PSA, Toyota a ales să dezvolte noul Aygo X pe platforma GA-B, de la Yaris, modificată. Astfel, Aygo X este mai lung, mai lat, mai înalt și are un ampatament mai mare decât fosta generație, de care profită în special ocupanții locurilor din față, unde spațiul este generos, comparabil cu al unei mașini de clasă mai mare.

Practic, când stai în față, nu simți că ești într-o mașină de clasă mini, mai ales că scaunul cu tetieră integrată este mare și confortabil și chiar și șoferii înalți își vor găsi poziția optimă de condus, cu 5 cm mai înaltă decât la fostul Aygo, deoarece scaunul și volanul sunt reglabile pe înălțime. Și volumul portbagajului a crescut, cu 60 de litri, ajungând la 231, și poate fi extins la 829 prin rabatarea banchetei fracționabile 50/50%, care e standard la toată gama.

În spate, bancheta oferă un confort decent și este un spațiu acceptabil la cap, dar pentru genunchi locul e destul de mic, iar accesul este cam problematic prin ușa îngustă, care are geam ce se deschide doar în lateral. Însă într-o mașină de acest gen rareori circulă pasageri pe banchetă.

Interior șic
Dacă facem abstracție de suprafețele acoperite cu tablă de pe fețele de uși și de plasticele tari de pe bord, care se întâlnesc chiar și la mașini de clasă mai mare, Aygo X are un interior simpatic, cu volanul multifuncțional de la Yaris, instrumente de bord parțial digitale, cu vitezometru analogic, turometru și indicator de benzină digitale, și un mic display de 4,2 inchi, plus sistem multimedia cu ecran de 7 inchi (Active), 8 inchi (Dynamic) sau 9 inchi (Exclusive). Blocul climatizării are comenzi clasice și e plasat sub displayul multimedia, iar clima automată este standard la Exclusive. Și încă de la Dynamic se oferă și scaune încălzite.

Test Toyota Aygo X
Motorul aspirat de un litru și 72 CP e singura opțiune disponibilă, în combinație cu o transmisie manuală cu cinci trepte sau automată CVT cu șase rapoarte prestabilite (1130 de euro de la Dynamic, standard la Exclusive). Acest motor lansat în 2000, la prima generație Yaris este o realizare modernă și a fost îmbunătățit constant. Se turează vioi și se descurcă onorabil cu cele 1015 kg ale mașinii.

Însă combinația cu transmisia CVT nu e cea mai bună soluție, deoarece, atunci când vrei să depășești sau să crești ritmul, propulsorul răspunde cu mult zgomot, iar cutia CVT patinează, turând motorul mai mult decât este necesar. Însă poți rezolva parțial acest lucru dacă schimbi manual treptele, de la padelele din spatele volanului, sau cuplând maneta schimbătorului în modul Manual. Dacă alegi treptele corect, eviți turarea inutilă a motorului și obții un răspuns prompt și mai vioi. Sau poți opta pentru transmisia manuală.

Cu o masă redusă și o direcție convingătoare, nu foarte asistată și cu un feedback bun, Aygo X se conduce plăcut și îți conferă o încredere mai mare decât predecesorul său. Cu pneuri mari, dar înguste, de 175, montate pe jante mari pentru acest segment, de 17 inchi (18 inchi la Exclusive), Aygo X este stabil și sigur în viraje, mai sigur și mai competent decât micuțul său predecesor.

Suspensia destul de fermă, care te face să simți denivelările succesive mai scurte, oferă însă un compromis decent, inclusiv datorită rigidității foarte bune a caroseriei. De apreciat că pachetul modern de sisteme de asistență Safety Sense, cu asistent de bandă, pilot automat adaptiv și cameră de marșarier, este standard la toată gama. În schimb, montantul posterior lat obturează vizibilitatea trei sferturi spate.

Fără nicio tehnologie hibridă, motorul aspirat nu poate face minuni, însă, pe de altă parte, este cel mai economic propulsor clasic. Consumă între 6 și 7 l/100 km în oraș și poți obține un consum mediu de 5 l/100 km.

Prețurile încep de la 16.350 de euro pentru echiparea de bază, Active, și ajung la 19.150 la Dynamic și 21.920 la Exclusive, disponibilă doar cu transmisie CVT. Există și o serie specială, Undercover, cu jante din aliaj de 18 inchi cu inserții roșii Coral și tapițerie parțial din piele și material textil de culoare bordo.

Verdict

Aygo X este o mașină simpatică, ce se conduce plăcut și vioi. Este sigură și are standard toate sistemele de asistență moderne. Pentru două persoane, oferă spațiul corect și e ideală pentru oraș. Cutia CVT oferă mult confort, dar atât, mai indicată fiind cutia manuală. Imaginați-vă însă această mașinuță cu propulsie electrică. 

DATE TEHNICE 
Caroserie
Crossover cu 4 locuri. L × l × h: 3700 × 1740 × 1510 mm. Ampatament: 2430 mm. Volum portbagaj: 231–829 l. Masă proprie/sarcină utilă: 1015/345 kg
Tren de rulare
Suspensie față de tip MacPherson, suspensie spate cu bară de torsiune, arcuri elicoidale. Frâne cu disc în față și tambur în spate. Pneuri: 175/60 R18
Transmisie
Tracțiune față, cutie automată CVT
Propulsie
Motor cu 3 cilindri în linie. Cilindree: 998 cm³ Putere maximă: 53 kW (72 CP)/6000 rpm. Cuplu maxim: 93 Nm/4400 rpm
Performanțe
0–100 km/h 14,8 s
|Viteză maximă 151 km/h
Consum mediu (WLTP) 5,2 l/100 km
Preț de bază
Toyota Aygo X Exclusive 21.920 euro

Test Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo XTest Toyota Aygo X

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.