Home Teste Test Toyota Corolla Cross: Direct în inima segmentului compact

Test Toyota Corolla Cross: Direct în inima segmentului compact

de Răzvan Măgureanu
test Toyota Corolla Cross

Toyota s-a adaptat rapid tendințelor pieței europene și lansează al șaptelea SUV acoperind practic toate segmentele din Europa, de la Aygo X până la Land Cruiser. Și uitați-vă cu atenție deoarece Toyota Corolla Cross nu este doar o Corolla înălțată cu ceva protecții suplimentare ci un SUV veritabil în formatul lui VW Tiguan. Test cu versiunea de top 2.0 Hybrid AWD-i.

Foto: Bogdan Paraschiv

În industria auto sunt multe paradoxuri. Tocmai Toyota, care a inventat segmentul SUV-urilor compacte în 1994 cu RAV4, nu mai avea astăzi un SUV exact în inima segmentului compact. Pentru că RAV4 se situează la limita superioară a segmentului chiar dacaă are doar versiune cu 5 locuri, Yaris Cross este un SUV de clasă mică iar C-HR este un SUV coupe tot în formatul clasei mici. Așadar, între Yaris Cross și RAV4 era o nișă suficient de mare.

De ce Corolla Cross? La prima vedere numele pare un dezavantaj deoarece te gândești că este un derivat al lui Corolla cum este cazul lui Mazda CX-30 sau Kia xCeed. Dar nu este așa. Corolla Cross este un SUV veritabil având formatul lui VW Tiguan. Cu 4460 mm lungime, 1825 mm lățime și 1620 mm înălțime, Toyota Corolla Cross este cu 49 mm mai scurtă, cu 14 mm mai îngustă și cu 55 mm mai scundă decât VW Tiguan. Iar ampatamentul de 2640 mm este cu 38 mm mai scurt.
Construită pe platforma GA-C, Corolla Cross oferă un spațiu generos în spate la cap și genunchi și o banchetă demnă de segmentul premium, mare, confortabilă, cu spătarul excelent profilat, care se poate înclina la două unghiuri. În niciun SUV compact premium nu stai mai bine.

Portbagajul nu este la fel de mare ca la rivali, versiunea AWD-i având numai 390 litri (425 litri la versiunea cu tracțiune față) față de 520 litri la Tiguan. Dar portbagajul are o margine de încărcare joasă și o formă regulată fiind ușor accesibil.

Planșa de bord are comenzi tactile și un bloc separat cu butoane fizice pentru climatizare, plasat sub ecranul tactil de 10,5 inchi al sistemului multimedia, care este standard la echiparea de top, Exclusive, și include navigație bazată pe cloud, cu informații în timp real, fiind la fel de intuitivă și precisă ca și navigația cu Google sau Waze.

Serviciul de navigație este activ timp de 4 ani, după care poate fi reactivat contra cost. De asemenea, sistemul multimedia este compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto. Indicatoarele de bord sunt afișate pe noul display de 12,3 inchi de înaltă rezoluție, care poate fi configurat în modurile Casual, Smart și Tough Sporty.

Comparativ cu C-HR de exemplu, Corolla Cross vine cu materiale de calitate mai bună. Fețele de uși sunt îmbrăcate în plastic moale și piele, zona centrală a bordului e acoperită cu piele, iar singurul plastic tare, în partea superioară a bordului, este robust, are o textură plăcută și nu produce zgomote pe macadam.

Sistem hibrid de generația a cincea

Corolla Cross e primul model echipat cu cea de-a cincea generație a sistemului hibrid Toyota, care are printre altele o baterie Li-Ion mai mică și mai ușoară cu 14%, dar cu o capacitate mai mare cu 14%. Sistemul de tracțiune integrală este o evoluție a celui de la Yaris Cross, având în spate un motor mult mai puternic, de 41 CP și 84 Nm. Puntea din față e antrenată de un propulsor termic aspirat, de 2,0 litri și 152 CP și un motor electric de 111 CP, întregul sistem livrând 197 CP.

Cu o masă la gol de numai 1500 kg, puterea de 197 CP este mai mult decât suficientă. Sistemul hibrid împinge încă de la pornire cu hotărâre și fără nicio ezitare, dar cutia CVT nu te îndeamnă la o conducere sportivă, deși accelerațiile sunt rapide, iar de la 0 la 100 km/h sunt necesare doar 7,5 secunde.

În modul Eco, Corolla Cross favorizează deplasarea electrică mai ales la viteze mici, în oraș, sistemul hibrid dovedindu-și încă o dată eficiența, deoarece poți merge în mod electric cel puțin 50% din traseu. Astfel se pot obține consumuri de 5,5–6 l/100 km, care nu pot fi atinse nici de cel mai eficient diesel. Pe lângă Normal și Eco există și un mod Sport, care menține motorul termic la turații mai înalte, dar în acest caz apare o ușoară patinare a cutiei CVT, și propulsorul termic devine zgomotos. Toyota a perfecționat mult cutiile CVT dar atunci când vrei performanțe, cutia CVT nu se ridică la nivelul uneia automate clasice sau cu dublu ambreiaj. Însă oferă confort în schimbări și contribuie la eficiența sistemului hibrid.

Trenul de rulare este reglat pentru confort, dar nu este moale, ci destul de ferm, motiv pentru care ruliul în viraje este redus. La drum, Corolla Cross se conduce plăcut, cu mișcări reduse ale caroseriei în viraje și cu o tracțiune foarte bună. Cu jantele standard de 18 inchi de la echiparea Exclusive, mașina rulează silențios și amortizează eficient denivelările lungi.

În mod normal, pe asfalt uscat doar puntea față este motoare, însă pe macadam sau pe asfalt ud, în caz de pierdere a aderenței, intră în funcțiune și motorul electric din spate, care funcționează oricând e nevoie, chiar și atunci când bateria este descărcată.

În versiunea de top, Exclusive, Corolla Cross Hybrid AWD-i costă 44.510 euro, păstrând astfel o distanță suficientă de preț, de circa 5700 de euro, față de echiparea echivalentă, Adventure, de la RAV4. Pe lângă dotările de confort și navigația în cloud echiparea Exclusive vine și cu un pachet complet de sisteme de asistență care pot fi activate over-the-air și care include sistem de asistență la parcare, cu cameră panoramică, pilot automat adaptiv, sistem de avertizare la ieșirea din parcare, asistent de bandă cu control activ al direcției și sistem de recunoaștere a semnelor de circulație.

Verdict|Toyota joacă în continuare pe cartea hibridului simplu și dovedește că sistemul său hibrid este extrem de eficient chiar și pe un SUV. De ce să cari după tine o baterie mare cum e cazul PHEV-urilor pentru a merge doar câțiva zeci de kilometri electric? Datorită sistemului hibrid inteligent merge mai bine de 50% din timp electric în oraș dacă conduci normal. Interiorul este spațios, confortabil și construit cu materiale de calitate.

test Toyota Corolla Crosstest Toyota Corolla Crosstest Toyota Corolla Crosstest Toyota Corolla Crosstest Toyota Corolla Crosstest Toyota Corolla Crosstest Toyota Corolla Crosstest Toyota Corolla Crosstest Toyota Corolla Cross

DATE TEHNICE
Caroserie
SUV cu 5 locuri. L × l × h: 4460 × 1825 × 1620 mm. Ampatament: 2640 mm. Portbagaj: 380–1337 l. Rezervor: 43 l

Tren de rulare
Suspensie față tip MacPherson, spate multilink, frâne cu discuri ventilate față și discuri spate. Direcție servoasistată electric. Pneuri: 225/50 R18

Transmisie
Tracțiune integrală electrică, cutie automată e-CVT

Propulsie
Motor termic aspirat, L4, 1987 cm3, putere maximă 112 kW (152 CP)/6000 rpm, cuplu maxim 190 Nm/4400–5200 rpm. Motor electric față putere maximă 83 kW (111 CP), cuplu maxim 206 Nm. Motor electric spate putere maximă 30 kW (41 CP), cuplu maxim 84 Nm. Putere totală sistem: 145 kW (197 CP).

Performanțe
0–100 km/h    7,5 s
Viteză maximă           180 km/h
Consum mediu           5,3 l/100 km
Emisii CO2      119 g/km

Preț de bază
Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid AWD-i Exclusive    44.510 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.