Home Teste Test: Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 4Motion – Evoluție tehnologică

Test: Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 4Motion – Evoluție tehnologică

de Dan Damian
Test Volkswagen Tiguan

Volkswagen Tiguan pare să fie pe piață de foarte mult timp, atât de popular a devenit. Dar el este doar la a doua generație, care tocmai a primit un facelift consistent.

Tiguan este unul dintre cele mai populare SUV-uri Volkswagen, un model care participă la definiția de SUV și care a devenit atât de cunoscut și de apreciat, încât ai senzația că este disponibil… dintotdeauna. În realitate, Tiguan a apărut abia în 2007, fiind cu 5 ani mai tânăr decât Touareg. Așadar, SUV-ul de clasă compactă al celor de la Volkswagen se află abia la a doua generație, care a debutat în 2016 și care tocmai a trecut de jumătatea ciclului de viață odată cu apariția faceliftului de la jumătatea anului 2020. Ca de obicei, constructorul german nu a schimbat multe, dar a modificat în zone esențiale, astfel încât mașina să-și păstreze atractivitatea în condițiile în care nu mai dansează într-un segment rarefiat, ci din contră, într-unul infernal de competitiv.

Designerii Volkswagen au optat, ca de obicei, pentru o reîmprospătare discretă, care se simte imediat ce ai luat contact cu mașina. De exemplu, capota față este modificată, la fel și spoilerul, pe a cărui grilă observăm noua siglă Volkswagen. Una mai simplă, dar care ascunde senzorii principali ai sistemelor de siguranță activă. 

Ce observi imediat este împrospătarea de efect a părții frontale. A doua generație a debutat cu faruri a căror formă și linie de LED-uri pentru luminile de zi erau ca o continuare a liniilor cromate ale grilei. A rezultat un aspect tern, aproape fad, deși luate separat elementele erau moderne. S-a rezolvat problema cu acest facelift, noua semnătură luminoasă (dublă) a LED-urilor de zi și „codițele” farurilor, aplicate pe aripi, au întinerit mult mașina. Nu mai are acea expresie atât de serioasă încât părea „tristă”. În combinație cu redesenarea capotei și a părții inferioare a spoilerului, mai dinamic acum, din punct de vedere estetic, Volkswagen Tiguan pare „viu”, dacă se poate spune așa.

Spatele a fost redesenat în aceeași idee. Deși forma stopurilor este neschimbată, structura a acestora a evoluat mult în bine. Cel mai simplu detaliu, unul care contează totuși foarte mult: luminile de mers se sting atunci când frânezi și apar altele, exact în completarea lor. O soluție nu cred că foarte costisitoare, dar de mare efect vizual, ca să nu mai vorbim că-ți atrage imediat atenția, ceea ce și vrei în cazul unei frânări de urgență. Partea de jos a spoilerului spate este complet schimbată, dominată de inserția cromată care pare că încadrează două ieșiri de eșapament. Evident că sunt niște ieșiri false, de fapt nici nu cred că au vrut să mascheze ceva, ci au conceput această linie doar ca element de design. CO2-ul iese undeva pe dedesubt.

Infuzie de tehnologie

Interiorul va părea familiar celor obișnuiți cu habitaclului modelului de până acum. Structura planșei de bord a rămas aceeași, dar detaliile s-au schimbat. Noul tablou de bord, digital, este în continuare unul dintre cele mai bune, la nivel de complexitate a informațiilor afișate și al rezoluției, chiar dacă îl cunoaștem de pe modelele mai noi ale grupului Volkswagen. Display-ul central este, de asemenea, mai mare, cu doar două butoane fizice, iar meniul său a ajuns la un nivel mult mai complex. Dar cea mai mare schimbare, cel puțin la nivel de percepție, o găsim la comenzile climatizării. Acestea se bazează acum pe două zone cu touch, pentru setarea temperaturii stânga/dreapta, în mijlocul lor fiind spațiul pentru ajustarea volumului instalației de sunet, tot cu touch. Exact în ideea noilor generații Golf și Seat Leon.

Metehne vechi

Am testat un model echipat cu propulsorul TDI de 2 litri, oferit acum în varianta cu 200 CP, de la 190 CP pe modelul de până acum. Este cel mai înalt nivel de putere pentru acest motor arhicunoscut, după ce s-a renunțat la versiunea de 240 CP. Este un propulsor care nu dezamăgește la nivel de performanțe (chiar bune!), cu 7,5 secunde până la 100 km/h și pe care poți conta pentru autonomii de aproape 1.000 de km cu un plin al rezervorului de 58 litri. Combinația cu cutia de viteze DSG cu 7 trepte rămâne una ideală, cu satisfacții mari la condusul sportiv. Ce nu a rezolvat Volkswagen de foarte mult timp este zgomotul motorului, parcă același, intruziv și la un nivel prea mare pentru momentul actual. Cu atât mai frustrant cu cât am avut la test, în paralel, un Audi Q5 echipat cu același 2.0 TDI, însă mult mai bine izolat fonic. În rest, la nivelul consumului, motorul nemților stă bine, cu un 6,6 litri/100 km, în regim mixt și 6 litri/100 km la viteze de autostradă. Cutia DSG, singura disponibilă pentru acest nivel de putere, punctează mult atât la nivel de dinamică, cât și la nivelul confortului, plus că ajută enorm la reprize, pentru o cutie automată. 

Ce contează cel mai mult după acest facelift? În primul rând împrospătarea exterioară, care face din Volkswagen Tiguan un model mai atractiv, care iese acum în evidență prin tehnologia detaliilor, dar și planșa de bord, deși familiară, extrem de actuală, cu ultimele sisteme ale constructorului german disponibile pentru acest segment. Prețul rămâne unul ridicat, cu 39.577 euro pentru motorul de 2.0 TDI (200 CP) cu DSG și 4Motion, combinație obligatorie între aceste caracteristici, oferite însă doar la pachet cu versiunea de echipare R-Line, căreia, sincer, nu trebuie să-i mai adaugi nimic.

EVALUARE

+ Design exterior mai atractiv, planșa de bord digitală și actuală, consum, calitate.

– Zgomotul motorului este prea ridicat, preț consistent.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.