Home Știri (Video) De la A la M prin C: Mercedes Clasa A Sedan, Porsche Macan și Bugatti Chiron

(Video) De la A la M prin C: Mercedes Clasa A Sedan, Porsche Macan și Bugatti Chiron

de Aurel Niculescu

Inevitabilul s-a produs, iar după o mică campanie de pre-promovare atât Mercedes cât și Porsche au dezvăluit noutățile majore ale săptămânii: Clasa A Sedan și Macan cu facelift. Bugatti în schimb vrea să-i țină pe proprietarii de Chiron… în soare.

Fanii constructorului german Mercedes știu deja de existența versiunii sedan a noii generații Clasa A, versiunea cu ampatament extins (A L Sedan) fiind deja prezentată de ceva vreme drept model exclusiv dedicat pieței din China (Auto China Beijing, Aprilie). În plus, varianta hatchback a fost un foarte bun punct de start pentru A Sedan, care în același timp a împrumutat o parte din liniile zveltului CLA. Datele tehnice cele mai importante nu sunt cele la care ne-am aștepta: noul saloon compact are un coeficient aerodinamic de doar 0.22 Cd (cel mai bun din lume pentru modele de serie, la egalitate cu CLA) și un ampatament de 2729 milimetri – mai mult decât oferă coupé-ul cu patru uși CLA.Clasa A Sedan se va produce în Germania și Mexic, fiind cel de-al șaptelea model din gama compactă a constructorului, și unul care beneficiază din plin de experiența fraților mai mari (C, E sau S) în materie de detalii practice: portbagajul măsoară 420 litri, cu o deschidere de 950 mm și cu acces „hands-free”. Două propulsoare se află în oferta inițială pentru Europa: A200 de 163 CP / 250 Nm și A 180 d cu 116 CP / 260 Nm – ambele echipate cu transmisia cu dublu ambreiaj 7G-DCT. Interiorul este dominat de noul stil digital – sistemul de infotainment MBUX (inteligență artificială, servicii connected, realitate augumentată, etc.) este standard și oferă cele trei configurații cunoscute: două display-uri de 7 inch fiecare, 7 inch cu 10,25 inch central sau ambele de 10,25 inch. În plus, Clasa A Sedan are parte și de sistemele de asistență „Intelligent Drive”, preluate direct de pe Clasa S, care îi permit parcursuri semi-autonome în anumite condiții.Porsche nu are în panoplie un model complet nou, însă facelift-ul pentru Macan joacă fix în liga de succes a crossover-elor cu tentă premium. Deja nici nu ne mai mirăm că încă un constructor german a ales să lanseze un model în China – după VW Touareg, este rândul lui Porsche să lanseze Macan pe cea mai mare piață auto a lumii, premiera având loc la Shanghai. Cel mai bine vândut model Porsche – peste 350.000 exemplare de la introducerea din 2014 – este acum la jumătatea ciclului de viață, ceea ce înseamnă schimbări subtile de design, îmbunătățiri tehnice și evident mai multe echipamente și servicii high-tech.


https://youtu.be/-LHEJ_hpzcw
Din față Macan nu se evidențiază prea mult față de predecesor – farurile LED sunt acum standard, însă din spate crossover-ul compact se remarcă prin adoptarea „fâșiei” LED menită să conecteze stopurile – deja cunoscută de pe Cayenne sau Panamera. Există desigur și culori noi: Miami Blue, Dolomite Silver Metallic, Crayon, sau Mamba Green Metallic, precum și jante cu design schimbat, de 20 sau 21 inch. Interiorul are parte opțional de volanul sport GT, echipat cu Sport Response Button dacă se alege și Sports Chrono Package. Noutatea absolută o reprezintă sistemul Traffic Jam Assist – cel mai probabil preluat de la Audi, care permite controlul semi-autonom al automobilului până la 60 km/h.

Și clasicul Porsche Communication Management (PCM) are parte de îmbunătățiri, mai multe servicii digitale connected dar și de un nou display FullHD de 11 inch în locul celui de 7 inch din trecut, iar modulul Connect Plus este oferit standard – noul Macan este legat la internet din primul moment. Schimbări la nivelul motorizărilor nu au avut loc, Porsche în schimb a operat ceva îmbunătățiri – nespecificate – la nivelul optimizării șasiului pentru a îmbunătăți confortul.


Bonus, îi avem pe cei de la Bugatti car s-au gândit că utilizatorilor de Chiron le-ar putea face plăcere să admire cerul mai ușor din interiorul hypercar-ului francez – cu ajutorul noului plafon „Sky View”, care oferă două elemente din sticlă laminată cu nu mai puțin de patru straturi deasupra fiecărui scaun (cu un plus de spațiu pentru cap, de 2,7 cm).
https://youtu.be/1VqML6ERrGQ

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.