Home Știri (Video) Era electricității și curentul retro – Peugeot e-Legend Concept

(Video) Era electricității și curentul retro – Peugeot e-Legend Concept

de Aurel Niculescu

Constructorul francez Peugeot a decis că este timpul pentru fanii mărcii să se îndrăgostească de un nou concept marcă înregistrată, pregătit desigur pentru Salonul Auto de la Paris – e-Legend.

Dacă până mai de curând am văzut spectaculoase concepte ale mărcii care priveau direct în viitor, din toate punctele de vedere, de această dată așa cum sugerează și denumirea, Peugeot se uită cu grijă și în „oglinda retrovizoare”. Iar acolo se află „frumușelul” 504 Coupé, un model al decadei 1960 care primea ajutorul faimoasei case de design Pininfarina. Regândit în cheie modernă – însă cu evidente trăsături retro, e-Legend rămâne totuși ferm ancorat în viitor, propulsat de un sistem complet electric și condus de unul complet autonom.Farurile duble, partea frontală cu grila desenată matematic (falsă, de altfel) sau elementul negru de la baza stâlpului din spate sunt trimiteri directe la 504 Coupe – însă cel din urmă element ascunde și elemente moderne: un ecran poate afișa mesaje personalizate, precum și nivelul de încărcare al acumulatorilor. La interior, tema retro se îmbină fascinant cu tehnologiile avansate – scaunele ce par aduse direct din trecut sunt înconjurate de un total de… 16 ecrane: de la unul de 6 inch pe tunelul median care controlează diverse funcții la cele de 12 inch din parasolare, la cele de 29 inch din portiere sau masivul display curbat de 49 inch din planșa de bord!Pentru a fi siguri că e-Legend ar putea fi la fel de plăcut la condus – sau chiar mai mult – precum înaintașul său, Peugeot a adăugat la bord un pachet de acumulatori de 100 kWh, suficient pentru o autonomie de 600 km WLTP. Sistemul de reîncărcare rapidă va asigura apoi o autonomie de 500 km în doar 25 de minute, astfel încât virtualii posesori ai acestui model (un showcar care cel mai probabil va rămâne unicat) să se bucure de cei 300 kW și 800 Nm. Suficient pentru a atinge 100 km/h în mai puțin de patru secunde și o viteză maximă de 220 km/h.


Și să nu credeți că doar conceptele fanteziste pot avea autonomii mari, am aflat recent de la Kia nu doar numele pentru Europa al celui mai nou model electric al casei, Niro EV devine aici e-Niro, ci mai ales o caracteristică tehnică foarte importantă. Astfel, e-Niro devine cel mai performant model electric non-Tesla de pe Bătrânul Continent, cu o autonomie omologată WLTP de 485 kilometri cu o singură încărcare (bateria de 64 kWh) în regim mixt. În oraș situația este și mai bună, standardul fiind de 615 km. În cazul alegerii versiunii mai accesibile, cu acumulatori Li-Po de 39.2 kWh, autonomia în ciclu combinat este de 312 km. e-Niro va debuta în fața publicului la Salonul Auto de la Paris, urmând să fie comercializat în Europa încă de la sfârșitul anului.


Nici Volkswagen nu se lasă mai prejos – doar sunt un pic întârziați la „petrecerea” electricelor – compania a prezentat deocamdată doar șasiul noii familii de modele electrice I.D. Acesta va fi comun nu doar pentru acestea, ci va fi utilizat de cinci mărci ale grupului în trei regiuni ale lumii: VW, Audi, Seat, Skoda, VW Vehicule Comerciale. Datele interesante dezvăluite au legătură cu capabilitățile tehnice – în funcție de dimensiunile acumulatorilor (de la 48 la 111 kWh) autonomia WLTP va fi cuprinsă între 330 și 500 km, în timp ce capabilitățile de încărcare vor ajunge la un maxim de 125 kWh.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.