Home Știri (Video) De la electric la Tank X: VW MEB, Peugeot 508 Hybrid & 3008 Hybrid4 sau Ram 1500 Rebel 12

(Video) De la electric la Tank X: VW MEB, Peugeot 508 Hybrid & 3008 Hybrid4 sau Ram 1500 Rebel 12

de Aurel Niculescu

Constructorul german Volkswagen a lansat recent campania „ELECTRIC FOR ALL” – dezvăluirea acesteia fiind însoțită de prezentarea arhitecturii „MEB”, matricea modulară pentru condusul electric. Dacă însă vreți alternative „ICE” – avem cu ce ne lăuda, inclusiv cu intermediari precum noile versiuni Hybrid de la Peugeot.

Ofensiva Volkswagen – a întregului grup de altfel, deoarece MEB va fi utilizată nu doar de VW, ci și de restul mărcilor pentru a oferi produse atractive la prețuri accesibile – are la bază matricea modulară pentru condusul electric (MEB), o platformă tehnologică dezvoltată pecial pentru mașinile electrice. Producția Volkswagen ID., prima mașină de serie care are la bază MEB, va demara la Zwickau la sfârșitul anului viitor. VW nu a arătat până acum decât prima piesă din puzzle – șasiul de rulare fără caroserie și interior – așa cum va fi acesta utilizat pentru fiecare automobil electric în parte. În plus, VW a prezentat și un prototip de design denumit „Volks-Wallbox”, un sistem accesibil pentru acasă, dedicat mașinilor din familia I.D. Alte cifre importante vehiculate sunt: 10 milioane de mașini la nivel de grup care se vor baza pe MEB în prima etapă, patru mărci din grup vor produce până în 2022 nu mai puțin de 27 modele MEB, încărcarea rapidă va duce nivelul bateriei la 80% în doar jumătate de oră, iar șase miliarde de euro vor ajunge în Germania în cadrul a trei unități de producție dedicate mobilității electrice.Ne întoarcem parțial către zona ICE (propulsoare cu combustie) cu ajutorul mărcii franceze Peugeot – constructorul va pune la vânzare în Europa din trimestrul doi al anului viitor nu mai puțin de trei modele plug-in hibrid. Este vorba despre modele de clasă mare 508 și 508 SW, precum și despre compactul crossover 3008 – care opțional devine disponibil și cu tracțiune integrală cu această ocazie. Foarte interesant, cu toate că Peugeot nu a dorit să ofere opțiunea AWD pe noile modele crossover 3008 și 5008, ca un atu în plus pentru versiunea plug in hibrid sau pur și simplu deoarece au cedat la insistențele clienților și fanilor, varianta de vârf Hybrid44 va introduce tracțiunea integrală în noua familie a SUV-urilor compacte ale casei.


Există însă o paranteză – Hybrid4 este accesibil doar în combinație cu varianta de top 3008 GT, punând la un loc un propulsor pe benzină de 1.6 litri PureTech și două motoare electrice, câte unul pentru fiecare axă. Cu 300 CP la bord, Peugeot 3008 GT HYBRID4 va atinge 100 km/h în 6,5 secunde – iar acumulatorii de 13,2 kWh vor oferi o autonomie EV de 60 de km WLTP. Varianta Hybrid este disponibilă și pentru 3008, dar va motiva în principal modelele 508, oferind un total de 225 CP – în timp ce acumulatorii vor avea și ei o capacitate mai redusă, rezultând o autonomie EV de doar 40 km în ciclul WLTP – cu mult mai realist decât vechiul NEDC.


Propulsoarele clasice nu sunt gata să renunțe la lupta pentru supremație în fața automobilelor electrice – mai ales dacă există soluții alternative, precum combustibilii de genul CNG. Noua versiune Octavia G-TEC este un exemplu bun, fiind actualizată pentru a include în echipă noul propulsor pe benzină de bază al grupului, 1.5 TSI. Acesta pune la dispoziție 130 CP și în modul CNG emisiile CO2 sunt cu 25% mai mici decât atunci când este utilizată benzina, autonomia oferită de cele trei tancuri de 17,7 kg (în total) fiind de aproximativ 480 km. Dacă socotim și rezervorul de 11,8 litri de benzină, Octavia promite o autonomie mai mare decât în trecut, cifra versiunii anterioare fiind de 1300 km.Bonus, tot de la Skoda aflăm despre existența unui alt record la care nimeni nu s-a gândit când citea presa dimineața… cea mai mare distanță pentru o săgeată trasă și apoi prinsă dintr-un vehicul în mișcare. Acesta din urmă a fost tot un wagon din seria Octavia – RS 245, care și-a trecut numele în cartea Guinness World Records cu o distanță de 57,5 metri, special pentru a aduce un omagiu logo-ului mărcii care utilizează o versiune stilizată a unei săgeți aflată în zbor.


Dacă sunteți fani ai modelelor pickup americane, veți descoperi cu bucurie un nou „gas guzzler” – ediția specială Ram 1500 Rebel 12, model care vrea să combine capabilitățile sporite în teren accidentat cu un interior confortabil și, mai ales, tehnologizat. Cea mai importantă noutate la interior o reprezintă disponibilitatea standard a unui sistem de infotainment cu display tactil de 12 inch (8,4 inch standard la Rebel), combinat cu un sistem audio premium Harman Kardon cu 19 incinte acustice, amplificator de 900 wați și subwoofer de 10 inch.


Mai este până când modelele EV vor cuceri întreaga industrie auto, deci timp destul pentru a ne bucura (în mod vinovat, este adevărat) de existența unor modele spectaculoase precum noul monstru off-road Rezvani Tank X. Noua versiune a SUV-ului extrem are la bord un adevărat dragon – V8-ul supercharged de 6,2 litri de 707 CP de pe modelele Dodge Hellcat. Totul vine la pachet cu Off-Road Extreme Package, o opțiune care cel mai probabil ar putea fi utilizabilă și dacă cineva și-ar pune costumul de astronaut și ar pleca la plimbare printre craterele… lunare.

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.