Știri Video

(Video) Exuberant și tehnologizat – Ford Focus Mk IV marchează 2 decade de existență

Un adevărat campion al vânzărilor pentru constructorul american, compactul Focus este un model absolut crucial pentru companie – iar a patra generație o demonstrează din plin, în sens pozitiv.

Să începem cu o apreciere – doar aparent părtinitoare – acesta este un adevărat schimb de generație: design exterior complet nou, diferit de predecesor, un interior schimbat la 355 de grade (cu un 5 grade menit să nu zăpăcească busola internă, ajutând pe oricine să nu uite că avem de-a face cu un Ford), o platformă – C2 – dezvoltată special, tehnologii în premieră, propulsoare noi și chiar procese de fabricație implementate în premieră în industrie. Și da, aruncăm o privire dojenitoare către alți constructori – tot Germani (haideți să fim serioși, noi Europenii percepem Ford cu cetățenie dublă – de SUA și Germania), care consideră un facelift minor drept o „generație nouă”!


Înapoi la Focus, probabil designul exterior va fi cel care va suscita cele mai multe păreri contradictorii – este cu siguranță în linia de stil a casei și totuși destul de dificile pentru a genera destule „pasiuni”, pozitive, sau negative. Ford numește asta „filosofie de design antropocentrică” – noi vedem clar o diferențiere marcantă față de generația anterioară, însă nu suntem siguri încă dacă în direcția bună sau nu. Important este mai degrabă că avem câte ceva pentru fiecare: hatchback în patru uși, sedan și wagon, cu versiuni de echipare (și atenție, diferite ca stil) clasice sau complet noi: Ambiente, Trend, Titanium, ST-Line, Active (crossover) și Vignale (zona premium).

„Noul nostru Ford Focus este vârful de tehnologie și de atracție în segmentul său,” spune Joe Bakaj, vicepreședinte al biroului Dezvoltare Produs în cadrul Ford Europa. „Șansa de a construi o mașină complet nouă începând de la o coală albă de hârtie nu vine foarte des în industria auto. Am îmbrățișat-o și am dezvoltat cea mai bună mașină compactă de familie care poate fi cumpărată în Europa.”


Noul Focus are 13 nuanțe pentru caroserie, inclusiv noile Orange Glow, Desert Island Blue și Dark Mulberry, ultima prezentă în exclusivitate pe versiunea Vignale și caracterizată printr-o vopsea aplicată în patru straturi. Dar, mai ales, dimensiunile sale au cunoscut majorări în anumite puncte cheie – ampatamentul este cu 53 mm mai mare, iar la Focus Wagon înălțimea portbagajului a crescut cu 43 de milimetri, lungimea până la scaunele posterioare a crescut cu 25 de milimetri, iar lungimea până la spătarele scaunelor din față (cu scaunele posterioare rabatate) a crescut cu 175 de milimetri, capacitatea totală fiind de până la 1650 de litri. Iar noua platformă C2 aduce cu sine propriile îmbunătățiri – rigiditatea torsionară crescută cu 20%, o scădere a masei de până la 88 kg și împreună cu noua aerodinamică (coeficient 0.25 la sedan și 0.273 la hatchback) și sistemele de propulsie oferă o scădere a consumului și emisiilor CO2 de până la 10 procente.


Dacă tot am vorbit despre interior, să nu uităm noutățile – fiecare variantă are propria personalitate: lemn și piele pentru Vignale, inserții cu efect fibră de carbon și cusături roșii pe ST- Line și materiale texturate și mai robuste pentru varianta Active. Pentru prima oară pe Focus avem head-up display, dar și un nou controller rotativ al transmisiei automate, și ea nouă cu opt trepte și oferită în combinație cu frâna de parcare electrică. Sistemul multimedia SYNC 3 cu display touchscreen de 8 inch și compatibilitate Apple CarPlay și Android Auto face legătura cu restul gamei de modele Ford, iar utilizatorii vor fi conectați în permanență cu ajutorul sistemului de încărcare wireless și al noului modem integrat FordPass Connect. Acesta oferă hotspot WiFi mobil, precum și numeroase funcționalități – actualizări Live Traffic pentru navigație, streaming audio sau video, fiind în același timp legat la aplicația mobilă FordPass.


Acum să trecem la capitolele tehnice – spre exemplu noile tehnologii de la bord, unde Focus se prezintă într-un adevărat tur de forță menit să cucerească definitiv segmentul european compact. Avem astfel CCD (Amortizare controlată continuu sau Continuously Controlled Damping), sistemul Torque Steer Compensation, sau modul de control vectorial al cuplului (Torque Vectoring Control) pentru șasiu. Siguranța este un capitol major, reunit sub titulatura Ford Co-Pilot360, ce include Tempomatul Adaptiv cu Oprire-Pornire și Fixare pe centrul benzii de rulare, Farurile adaptive cu lumini predictive în viraje și expunere a indicatoarelor rutiere, Faza lungă automată cu funcție anti-orbire, Head-up Display, Sistemul de asistență pre-coliziune cu depistare a pietonilor și a bicicliștilor (Pre-collision Assist with Pedestrian and Cyclist Detection), Asistența activă de urgență la nivelul direcției (Evasive Steering Assist), Sistemul de monitorizare și avertizare pentru unghiul mort (Blind Spot Information System) cu Alertă la intersecția cu traficul perpendicular (Cross Traffic Alert), Alertă la intrarea pe sens interzis (Wrong Way Alert) – momentan doar în Germania, Austria și Elveția, sau Sistemul de frânare post-coliziune și eCall, funcția de acum obligatorie la nivelul Uniunii Europene.


În plus, ca parte a suitei de sisteme și tehnologii echivalente cu Nivelul 2 de automatizare auto, Ford oferă pe Focus și Active Park Assist 2 – parcări complet automate în spațiile paralele și perpendiculare prin simpla apăsare a unui buton, atunci când automobilul este echipat cu transmisie automată. Apropo de aceasta din urmă, ea este complet nouă, cu opt trepte și este oferită în combinație cu o parte din noile motorizări. Ford EcoBoost de 1 litru cu 85 CP, 100 CP sau 125 CP, alături de un nou propulsor în trei cilindri 1.5 EcoBoost cu 150 CP sau 182 CP acționează pe partea de benzină. Reprezentanții diesel sunt și ei noi, din gama recentă EcoBlue: 1.5 EcoBlue de 95 CP și 120 CP, ambele cu un cuplu maxim de 300 Nm – în timp ce versiunea de vârf de 2.0 EcoBlue vine cu 150 CP, un cuplu de 370 Nm și emisii CO 2 de 112 grame/km pentru hatchback, conform procedurii World Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP).