Home TesteContact Contact: Renault Austral facelift – Mai mult decât se vede

Contact: Renault Austral facelift – Mai mult decât se vede

de Dan Damian
Renault Austral facelift - test drive

Am condus ceea ce Renault numește “noul” Renault Austral. Nu e nou, ci un facelift amplu, care pare doar estetic. Doar pare.

Austral este chiar un model tânăr, dar rămăsese singurul SUV nealiniat la imaginea de marcă actuală, definită cel mai bine de Rafale și Espace, care nu se vinde în România. Și francezii nu-l putea lăsa mai departe în acest fel, pentru că Austral este un model foarte important pentru ei, iar cifrele o confirmă: peste 200.000 de exemplare vândute până acum, cu 44% dintre clienți optând pentru versiunea de echipare de top, Esprit Alpine.

Renault Austral facelift - test drive

În ceea ce privește designul, pare altă mașină, pentru că toată partea frontală a fost schimbată. Farurile au fost redesenate, a dispărut acea linie inferioară, care le dădea forma literei C. Asta pune în evidență grila, care pare mai mare și al cărei model a fost schimbat cu o structură formată din mici romburi asimetrice, trimitere directă la sigla Renault. Siglă care a fost coborâtă pe grilă, nu mai “mușcă” din capotă, ca până acum. Și grila inferioară a fost redesenată și mărită. În spate atrag imediat atenția stopurile, complet redesenate: sunt mai mici, și ele au pierdut forma literei C, ba chiar a fost eliminată linia LED care ducea către siglă.

Renault Austral facelift - test drive

La interior, modificările sunt discrete. Cea mai vizibilă schimbare este la nivelul scaunelor. Arată clar mai bine, dar nu doar atât: au alt profil, cu o mult mai bună susținere laterală, mai ales la nivelul umerilor. Nu au cum să nu-ți placă, nivelul de confort este mult mai bun, mai ales că sunt și puțin mai moi. În rest, planșa de bord pare neschimbată. Doar pare, pentru că s-a umblat la detalii. Cum ar fi faptul că levierul transmisiei, plasat pe volan, este acum mai înalt și mai depărtat de brațul de acționare a ștergătoarelor, astfel că este mai greu să le încurci. Apoi, grafica tabloului de bord de 12 inchi a fost adaptată la ultimele versiuni prezente pe Renault 5, 4 și Symbioz. Și display-ul central a primit o versiune mai nouă a sistemului de operare Google Automotive, care suportă acum peste 100 de aplicații. Însă nu toate sunt pentru toate piețele.

Renault Austral facelift - test drive

O mențiune specială pentru noua cameră plasată pe montantul din stânga. Are rolul de a monitoriza nivelul de atenție a șoferului, dar face chiar mai mult: scanează fața acestuia și îl poate recunoaște, ideea fiind de a construi un profil personal, în funcție de care încarcă setări personale: poziția scaunului, reglarea oglinzilor exterioare, posturile de radio și aplicațiile Google favorite. Funcționează perfect și te face să te simți mai conectat cu mașina.

Test-drive acasă  

Am condus mașina pe mai multe rute în jurul Barcelonei și nu întâmplător ne-au chemat în Spania, pentru că aici este produs Austral. SUV-ul francez este disponibil cu două motorizări: un mild hybrid de 1,33 litri și 158 CP (în cazul căruia au renunțat la cutia manuală, care a înregistrat cam 2% din vânzări) și full-hybrid-ul de 200 CP, ales de 80% din clienții de până acum ai lui Renault Austral. Noi am avut disponibilă pentru test doar această motorizare, cu echiparea Esprit Alpine. Aici vorbim despre un motor termic de 1,2 litri, în 3 cilindri, care produce 131 CP și două motoare electrice: unul de 70 CP, de tracțiune și altul de 25 CP, care se ocupă cu pornirea motorului termic și cu schimbările de trepte.

Renault Austral facelift - test drive

Francezii spun că au optimizat multe procese ale funcționării acestui ansamblu, pentru a-l face să răspundă mai bine și să lucreze mai omogen, în special la trecerile dintre cele două tipuri de propulsie. De asemenea, au modificat softul cutiei de viteze, în ideea unor schimburi mai line. Au reușit să facă asta, dar mai sunt momente în care, la accelerare, simți o ușoară întârziere. Cele mai bune reprize le ai atunci când accelerezi puternic, dar progresiv, viteza crește rapid și constant. În schimb, dacă apelezi la kick-down, cutia este confuză timp de aproape o secundă. Îmbunătățirile de care vorbeam mai sus s-au concentrat și pe răspuns mai bun la accelerare între 40 și 80 km/h și asta se simte. Renault Austral poate fi condus sportiv și se descurcă bine, mai ales că s-a umblat la suspensii, amortizoarele au fost schimbate. Un mare aport are aici sistemul de direcție integrală 4Control, care permite roților spate să vireze cu până la 5 grade. Chiar poți ajusta gradul de virare pe 13 poziții, asta și în funcție de modul de rulare selectat. Austral se simte foarte agil datorită virării roților spate, ba chiar te suprinde cu reacții foarte directe uneori. Dar 4Control are și rol în manevrabilitate: Renault Austral facelift are un diametru de întoarcere de doar 10,1 metri cu 4Control și 11,2 metri fără acest sistem. Modurile de rulare sunt cele cunoscute: Eco, Normal, Sport și Perso. Cel mai clar efect îl ai la trecerea în Sport: practic viteza crește inițial fără să schimbi poziția pedalei de accelerație.

Renault Austral facelift - test drive

Cumva au reușit să îmbunătățească ușor confortul (dar am și avut drumuri bune), în timp ce au plusat și la stabilitate. Zgomotul la vânt și la rulare este mai mic, 6 dB au dispărut, spun francezii, numai din laminarea geamurilor față, dar izolarea fonică este mai complexă decât atât. Motorul termic se aude în fundal și mai are momente în care se turează mult, dar în regim normal aproape că nu-l auzi. Și vibrațiile s-au redus, apoi am aflat că una dintre măsuri a fost înlocuirea suporților motorului. Consumul în regim normal este undeva la 5 l/100 km, iar dacă te grăbești pe anumite secțiuni obții cam 5,5 l/100 km. Este adevărat, n-am avut parte de ambuteiaje.

Prețurile erau deja cunoscute. Cel de bază pentru această motorizare este de 34.600 euro (Evolution), dar modelul testat de noi echipare de top Esprit Alpine, pornește de la 39.500 euro.

Date tehnice

Caroserie: SUV cu 5 locuri. L × l × h: 4533 × 1830 × 1618 mm. Ampatament: 2667 mm. Portbagaj: 430-555 l. Rezervor: 55 l

Tren de rulare: Suspensie față tip MacPherson, spate cu braț tras și element de torsiune. Frâne cu discuri ventilate față, discuri spate. Direcție integrală, asistată electric. Pneuri: 235/45 R 20

Transmisie: Tracțiune față, cutie automată multimodală

Propulsie: Motor termic benzină, L3, 1199 cm3, putere maximă 96 kW (131 CP)/4500 rpm, cuplu maxim 205 Nm/1750 rpm. Motor electric 1 cu funcție de propulsor/generator, putere maximă 70 CP, cuplu maxim 205 Nm. Motor electric 2, cu funcție de generator, putere maximă 25 CP, cuplu maxim 50 Nm. Putere maximă totală: 146 kW (199 CP). Cuplu maxim total: nc. Capacitate brută baterie: 2 kWh

Performanțe: 0–100 km/h  8,4 s, Viteză maximă 180 km/h, Consum mediu   4,7 l/100 km

Preț de bază: Renault Austral E-Tech 200     34.600 euro

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.