Home Modele noi Cum și-a bătut Putin joc de ruși: noul Moskvich este o clonă chinezească (video)

Cum și-a bătut Putin joc de ruși: noul Moskvich este o clonă chinezească (video)

de Răzvan Măgureanu
Moskvich 3 clonă JAC JS4

Promisiunile primarului Moscovei Sergei Sobyanin în momentul în care institutul de cercetări de stat NAMI  a preluat fosta uzină Avtoframos de lângă Moscova aparținând lui Renault s-au dovedit doar minciuni. Noul Mosckvich este o clonă chinzească mult mai scumpă copiată după SUV-ul JAC JS4. Mașina este criticată într-un video al unei influencerițe ruse pe youtube.

În momentul când primarul Moscovei, Sergei Sobyanin, anunța că va revitaliza brandul Moskvich care dispăruse după mai bine de 20 de ani, rușii s-au ucurat. Institutul NAMI  preluase în primăvara lui 2022 pentru numai o rublă uzina Avtoframos aparținând lui Renault după ce francezii s-au retras din Rusia.

Însă primul model Moskvich cu care rușii vor să reînvie brandul este de fapt doar o clonă a unii model chinezesc. Noul SUV Moskvich 3 este de fapt SUV-ul chinezesc JAC JS4 la care rușii au schimbat doar numele și sigla.

În China, JAC JS4 este disponibil cu două motorizări: 1.6 litri aspirat/109 CP cuplat la o transmisie manuală cu 6 trepte și 1.5 litri turbo/136 CP combinat cu o transmisie manuală cu 6 trepte sau atuomată CVT.  În Rusia se vinde doar versiunea de top 1.5 litri turbo cu 136 CP.

O influenceriță din Rusia, Lisa Rulit, a realizat un prim test cu această clonă care a fost urmărit pe youtube de peste 2 milioane de oameni în trei săptămâni.

JAC JS4 are un interior modern, cu două displayuri de 10,25 inchi pentru instrumentele de bord și sistemul multimedia, care este compatibil Apple CarPlay și Android Auto. Nu există butoane fizice deoarece și blocul climatizării este tot digital.

Din primele impresii, Lisa Rulit spune că motorul este silențios dar izolarea fonică este slabă și se aude tot din exterior. Suspensia cu punte semirigidă pe spate este confortabilă pentr toți pasagerii dar aderența slabă face ca sistemul ESP să intre destul de des în funcție. Din imagini se vede însă că mașina a fost testată pe zăpadă.

Moskvich 3 clonă JAC JS4Moskvich 3 clonă JAC JS4Moskvich 3 clonă JAC JS4Moskvich 3 clonă JAC JS4Moskvich 3 clonă JAC JS4Moskvich 3 clonă JAC JS4Moskvich 3 clonă JAC JS4Moskvich 3 clonă JAC JS4

De aasemenea, Lisa spune că noul Moskvich este un model low-cost și acest lucru se vede în calitatea materialelor. Iar blocul tactil al climatizării reacționează destul de lent. Mașina afișează un consum de 6,3 l/100 km dar Lisa vorbește de un consum de 11-12 l/100 km în condiții de iarnă.

Însă marea problemă a mașinii este prețul. Rușii o vând la un preț începând cu 1.993.000 ruble care reprezintă echivalentul a 26.770 USD pe când în China aceeași mașină se vinde cu 18.770 USD. Practic, în Rusia, prețul este cu 50% mai mare.

În comentariile la filmul de pe youtube rușii critică atitudinea guvernului rus care speculează prețul acestui model chinezesc ascuns sub o siglă de Moskvich într-o perioadă în care oamenii de rând se confruntă cu mari greutăți financiare din cauza inflației și penuriei de produse occidentale datorită embargoului impus asupra Rusiei.

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.