Home ȘtiriProiecte secrete Dacia Duster III: fotografii oficiale din dosarul de patent

Dacia Duster III: fotografii oficiale din dosarul de patent

de Răzvan Măgureanu
dacia duster III

Revista Autoweek a publicat fotografii oficiale cu a treia generație Dacia Duster care par a fi preluate din dosarul de patent al noului model. Se observă numeroase elemente de design preluate de la conceptul Bigster. 

Revista Autoweek a publicat câteva fotografii cu a treia generație Dacia Duster care confirmă că acesta va prelua numeroase elemente de design de la conceptul Bigster.

Pe lângă elementul de legătură dintre aripa și ușa față care a fost preluat de la actuala generație Duster, se observă noile protecții rectangulare de la pasajele roților și protecțiile mult mai proeminente de la praguri, care sunt inspirate de conceptul Bigster și care îi conferă un aer de off-roader.

Din lateral, linia caroseriei nu se va modifica semnificativ deoarece Duster va păstra soluția cu al treilea geam lateral însă acesta este acum mai mic și linia caroseriei urcă mai mult spre spate.

În spate se remarcă scutul de protecție mai masiv și stopurile cu semnătura luminoasă în Y, în timp ce în față nu vor lipsi noul logo DC, farurile cu noua semnătură luminoasă și scutul de protecție mai bine pus în evidență.

După cum ne-a declarat Yohann Ory –  directorul centrului de design Dacia din București, noul Duster nu va mai fi mai mic decât actualul model, diferența de gabarit față de Bigster fiind suficient de mare pentru ca cele două modele să nu se canibalizeze. Astfel, Duster III va avea o lungime în jurul a 4,34 metri, la fel ca actualul model.

Modificări tehnice majore sunt și sub caroserie deoarece noul Duster preia platforma CMF-B înlocuind-o pe cea veche de la Clio II care data din 1998. Noua platformă permite acomodarea de propulsie hibridă și astfel Duster va beneficia în premieră de sistemul de propulsie hibrid de la Clio și Jogger care combină motorul aspirat de 1,6 litri și 91 CP cu două motoare electrice pentru un total de 140 CP.

De bază va rămâne tot motorul de 1 litru cu GPL ECO G-100 cu 100 CP care funcționează pe benzină și GPL. Deoarece versiunile 4×4 sunt foarte cerute la Duster, este foarte probabil să se păstreze motorul TCE de 1,33 litri care să fie cuplat cu tracțiunea integrală în versiunea de 150 CP. la fel ca la actuala generație, același motor ar putea fi cuplat cu transmisia automată EDC la versiunile cu tracțiune față. Se pare că dieselul 1.5 dCi nu va mai fi oferit deoarece ar deveni foarte scump după introducerea normelor Euro 7.

Dacia Duster III se va prezenta în noiembrie și se va vinde din 2024.

dacia duster IIIdacia duster IIIdacia duster III

 

Articole similare

Comentați?

* Acest formular stochează date doar la cerere și doar pentru popularea automată a formularului cu datele dvs, la următoarea vizită. În cazul stocării la cerere, date nu sunt procesate sau utilizate în alt scop.